Hem » 7 misstag du inte får göra med din hemsida

7 misstag du inte får göra med din hemsida

För att lyckas med din hemsida finns det några saker som du verkligen vill undvika. Idag är det enkelt nog att själv bygga en hemsida och underhålla den. Men trots detta finns det fallgropar som kan leda till att din sajt inte alls fungerar som tänkt. Här är 7 misstag som du inte får göra med din hemsida!

1. Hosta hemsidan på ett dåligt webbhotell

När du ska välja webbhotell kanske du fokuserar på billiga webbhotell och inget fel med det. Men säkra dig om att den webbhostingtjänst du väljer ger dig flera viktiga parametrar som:

  • God prestanda
  • God upptid
  • God support
  • Smarta verktyg för design och underhåll
  • Möjlighet till utveckling

Den sista punkten är väldigt viktig. Du kanske börjar med en enklare sajt men då det går bra vill du utveckla den för mer trafik och mer interaktivitet. Har du valt rätt webbhotell är det enkelt att utöka resurserna och växa med webbhotellet.

Om du ska bygga med WordPress kan det också vara klokt att välja webbhotell för WordPress som ger dig bästa stödet för ditt CMS. WordPress är det verktyg som är mest populärt för att göra en egen hemsida och används av så väl bloggar som e-butiker.

2. Bygga sajten utan en plan

Gör upp en plan för din sajt. Tänk igenom hur den ska användas och vem den är för. Det gör det lättare för dig att välja teman och design. Om du inte har tänkt igenom detta på förhand finns risken för att det blir helt fel och att känslan på sajten inte alls talar till de som du vill kommunicera med. Det här är ju också viktigt för att välja ett bra domännamn.

Ta fram en innehållsplan och hur du kan strukturera upp det på din webbplats. Allt innehåll som direkt och även indirekt leder till produkter eller tjänster som ni få avslut på bör över tid täckas.

3. Kopiera innehållet från andra sajter

Det här är ett misstag som kan stå dig dyrt. Inte bara för att sökmotorerna skickar dig längst ner i sökresultaten. Om någon märker att du har kopierat innehållet från deras sajt så kan det leda till rättstvister som du givetvis helst undviker.

Innehållet kan göra skillnaden mellan en lyckad sajt och en som aldrig lyfter. Om du inte är bra på att skriva bör du verkligen anlita en webbskribent som kan uttrycka det som du vill säga på din hemsida på ett sätt som får folk att haja till och bli kvar.

Att tillhandahålla bra och relevant information för din nisch är väsentligt för att du ska kunna lyckas synas i det organiska sökresultatet i Google och andra sökmotorer.

4. Utelämna viktig information för kontakt

Hur kommer man i kontakt med dig? Om det inte framgår på ett tydligt sätt är det verkligen ett problem. Om du ska sälja produkter eller tjänster måste du se till att det alltid är lätt att hitta kontaktknappen, telefonnummer och annan information för kontakt på alla dina sidor.

Tänk på att många konsumenter har olika preferenser på hur de vill komma i kontakt med dig / er. Vissa önskar att skicka e-post medan andra vill ringa till er. Försök erbjud alla möjligheter som går.

5. Inte anpassa till mobila enheter

Idag är det vanligare att man surfar online på en mobil enhet än att man gör det på en vanlig dator. Därmed måste din sajt ha så kallad responsive design anpassad för smartphones. Det betyder att den laddas på ett sätt som gör den väl synlig även på mindre skärmar.

6. Aldrig uppdatera hemsidan

En statisk hemsida kanske fungerar som ett visitkort online. Men om du vill lyckas med SEO och få fler besökare till din sajt så behöver du uppdatera den regelbundet. Lägg till en blogg där du skriver några inlägg per månad. Från dessa kan du länka in till din webbutik eller andra delar av sajten på ett smart sätt.

7. Tråkiga bilder utan relevans

En bra hemsida har media. Bilder är inte till för att fungera som tråkig utfyllnad. Med rätt bilder blir ditt innehåll levande. Det gäller för alla typer av sajter. Det är ett misstag att inte lägga lite tanke på bildinnehållet.

Om du inte har egna bilder att publicera så kan du använda material som är copyright-fritt från flera olika källor online. Se till att dina bilder håller hög kvalitet. De ska inte vara suddiga men heller inte för tunga så att din sajt laddas för långsamt.

Bonustips för en bra hemsida

Den sista punkten rör vid en poäng som du inte vill missa. Många gör misstaget att de skapar hemsidor som är tunga och långsamma att ladda. Det här kan du undvika genom att utforma ditt innehåll på rätt sätt. Du kan också undvika detta misstag genom att välja ett webbhotell som erbjuder god prestanda och de verktyg som krävs för att få en snabb och smidig sajt.