Hem » Del 2: Navigera och förstå cPanel-gränssnittet – Kom igång med cPanel

Del 2: Navigera och förstå cPanel-gränssnittet – Kom igång med cPanel

I den här artikeln kommer vi att gå igenom cPanel-gränssnittet och dess olika funktioner i detalj. Du kommer att lära dig hur du navigerar i menyn, använder sökfunktionen, anpassar gränssnittet, aktiverar tvåfaktorsautentisering och mycket mer. Detta kommer att ge dig en solid grund för att effektivt hantera din webbplats och ditt webbhotellskonto.

Om du inte redan valt ett webbhotell som använder cPanel kan du med fördel fortsätta läsa, men det kan vara svårt att följa med. Om du vill prova kan du dock vända dig till Oderland som erbjuder 14-dagars test av sina webbhotellskonton.

1. Logga in och logga ut från cPanel

Normalt sett får du inloggningsuppgifter skickade till dig av webbhotellet i samband med att du skapar ett webbhotellskonto hos dem. Det bästa är att följa de instruktioner som finns där.

1.1 Logga in på cPanel

cpanel logga in

För att se exakt var du loggar in på ditt cPanel-konto så bör du följa instruktionerna du fick från ditt webbhotell i samband med att du registrerade ett webbhotellskonto. I annat fall kan du prova att gå till ditt domännamn och katalogen ”/cpanel” vilket normalt sett tar dig till inloggningen.

Exempel: https://dittdomannamn.se/cpanel

Därefter kommer du att mötas av en inloggningsskärm där du behöver ange dina inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) som du fått från din webbhotellsleverantör. Klicka sedan på ”Logga in”-knappen för att få tillgång till cPanel-gränssnittet.

1.2 Logga ut från cPanel

När du är klar med dina uppgifter i cPanel är det viktigt att logga ut på ett säkert sätt för att förhindra obehörig åtkomst till ditt konto. För att göra detta, klicka på ditt användarnamn som finns i det övre högra hörnet av sidan och välj ”Logga ut” i den rullgardinsmeny som visas.

Att endast stänga fliken eller webbläsaren behöver inte innebära att du loggas ut och om du värdesätter din hemsida bör du alltid vara noga med att logga ut, precis som med andra kritiska tjänster.

2. cPanel-huvudmenyn

Från huvudmenyn kommer du åt nästan alla sektioner med få knapptryckningar, praktiskt om du vet vad som finns där.

2.1 Översikt över huvudmenyn

cPanel Översikt Oderland
cPanel hos webbhotellet Oderland

När du har loggat in på cPanel möts du av huvudmenyn, som består av olika sektioner som Filer, Databaser, Domäner, E-post och Metriker. Dessa sektioner är grupperade enligt deras funktioner och syfte, vilket gör det enkelt för dig att hitta de verktyg och funktioner du behöver för att hantera din webbplats och ditt webbhotellskonto.

Nackdelen med cPanel är också dess styrka eftersom så pass många inställningar och funktioner finns blir det lätt överväldigande för en ny användare. Ge dig själv lite ti och läsa igenom de olika sektionerna för att lättare kunna navigera rätt senare. Du behöver inte förstå exakt vad du läser men att känna igen namnen när de nämns kan vara en klar fördel.

2.2 Utforska sektioner och deras verktyg

Klicka på respektive sektion för att se de tillgängliga verktygen. Här nedan är exempel på de vanligaste funktionerna inom respektive sektion:

  • Filer: Här kan du hantera filer och mappar, ladda upp och ladda ner filer, säkerhetskopiera din webbplats, övervaka diskutrymmesanvändning och hantera FTP-konton.
  • Databaser: I denna sektion kan du skapa och hantera MySQL-databaser, hantera användare och deras behörigheter samt använda phpMyAdmin för att administrera databaserna direkt.
  • Domäner: Här kan du lägga till och ta bort domäner, hantera subdomäner och parkerade domäner, samt konfigurera ompekningar och DNS-inställningar.
  • E-post: Denna sektion låter dig skapa och hantera e-postkonton, konfigurera vidarebefordring och autoresponders, skapa e-postfilter samt övervaka e-postanvändning och säkerhet.
  • Metriker: Här hittar du verktyg för att övervaka och analysera din webbplats trafik, prestanda och resursanvändning, som exempelvis AWStats, Webalizer och resursanvändningsöversikter.
  • Säkerhet: I säkerhetssektionen kan du konfigurera SSL-certifikat, hantera IP-blockeringar, skapa säkerhetskopior och övervaka säkerheten för dina webbplatser och användarkonton.

3. Använda sökfunktionen och snabbikoner

Sökfunktionen är effektiv om du vet vad du letar efter och väl värd att nämna.

3.1 Sökfunktionen

Om du letar efter en specifik funktion i cPanel men inte är säker på var den finns kan du använda sökfältet högst upp på sidan. Skriv in ett sökord eller namnet på funktionen, så visas de relevanta funktionerna i en lista. Klicka på den funktion du letar efter för att snabbt komma åt den.

3.2 Snabbikoner

Snabbikoner är genvägar till de mest använda funktionerna och verktygen i cPanel. De visas vanligtvis på startsidan och kan anpassas efter dina behov. Genom att använda snabbikoner kan du snabbt komma åt de funktioner du använder mest, vilket sparar tid och gör det enklare att hantera din webbplats.

4. Statistikpanelen och användarinformation

Statistiken ger dig en översikt över ditt webbhotellskonto.

3.1 Statistikpanelen

Statistikpanel hos Oderland
Statistik för webbhotellskontot i cPanel

Statistikpanelen är belägen i det högra sidofältet i cPanel. Här hittar du viktig information om ditt webbhotellskonto, som bandbredds- och diskutrymmesanvändning, antal e-postkonton, antal databaser och domäner, samt annan relevant information om ditt konto.

Här kan du också se hur mycket resurser du använder och hur mycket som är tillgängligt. Det gäller inte bara diskutrymme och trafik, utan även MySQL-anslutningar, PHP-processer och andra serverresurser.

4.2 Användarinformation

I det övre högra hörnet av sidan kan du se ditt användarnamn och serverinformation. Klicka på ditt användarnamn för att få tillgång till ytterligare inställningar och funktioner, som att ändra lösenord, uppdatera kontaktinformation eller logga ut från cPanel.

5. Anpassa cPanel-gränssnittet

5.1 Ändra språk

För att ändra språket i cPanel, klicka på ditt användarnamn i det övre högra hörnet av sidan och välj ”Ändra språk” i menyn som visas. Välj önskat språk från listan och klicka på ”Ändra” för att spara dina inställningar. cPanel stöder flera språk, vilket gör det enkelt för användare från olika länder att använda kontrollpanelen.

6.2 Välja och anpassa tema

cPanel erbjuder flera teman för att anpassa utseendet på gränssnittet. För att ändra tema, klicka på ditt användarnamn i det övre högra hörnet av sidan och välj ”Anpassa tema” i menyn som visas. Välj önskat tema från listan och klicka på ”Spara” för att spara dina inställningar. Vissa teman erbjuder ytterligare anpassningsalternativ, som att ändra färger, typsnitt och layout.

Utbudet av teman varierar mellan webbhotell och därför ser ikoner och färger inte nödvändigtvis identiskt ut mellan webbhotell även om de skulle använda cPanel. Det kan vara värt att känna till då även en erfaren användare av cPanel kan bli lätt förvirrad när man lärt sig utseendet på vissa ikoner.

7. Aktivera tvåfaktorsautentisering för ökad säkerhet

Ta kontroll över ditt cPanel-konto och minska risken för intrång genom att aktivera tvåfaktorsautentisering.

7.1 Tvåfaktorsautentisering (2FA) och dess fördelar

Tvåfaktorsautentisering (2FA) är en extra säkerhetsfunktion som kräver att du verifierar din identitet med två olika metoder när du loggar in på ditt cPanel-konto. Detta kan innebära att ange en engångskod som genereras av en autentiseringsapp på din smartphone, tillsammans med ditt vanliga lösenord. Genom att använda 2FA skyddar du ditt konto mot obehörig åtkomst, även om ditt lösenord skulle röjas.

7.2 Aktivera tvåfaktorsautentisering i cPanel

För att aktivera tvåfaktorsautentisering för ditt cPanel-konto, följ dessa steg:

  1. Logga in på ditt cPanel-konto och klicka på ”Tvåfaktorsautentisering” under ”Säkerhet” sektionen.
  2. Ladda ner och installera en autentiseringsapp på din smartphone, som Google Authenticator, Authy eller Microsoft Authenticator.
  3. Skanna QR-koden som visas på skärmen med authentiseringsappen, eller ange den angivna hemliga nyckeln manuellt.
  4. Appen genererar nu en engångskod. Ange koden i cPanel och klicka på ”Konfigurera tvåfaktorsautentisering”.
  5. Spara de nödsäkerhetskoderna som genereras av cPanel. Dessa koder kan användas för att logga in om du inte har tillgång till din autentiseringsapp.

Från och med nu kommer du att behöva använda både ditt lösenord och en engångskod från autentiseringsappen för att logga in på ditt cPanel-konto. Detta ger dig en betydligt högre säkerhet och skydd mot obehörig åtkomst.

Fler artiklar i serien