För att kunna ladda upp din hemsida till ditt webbhotell så behöver du ett FTP-program. Det finns flera gratis FTP-program som fungerar bra. Du kan snabbt ladda ner en FTP-klient till din dator och med några enkla steg ladda upp din hemsida.
Välj ett FTP-program
Börja med att välja ett FTP-program. Här kommer vi att beskriva hur du laddar upp din hemsida med FileZilla FTP. Det är ett gratis FTP-program som är enkelt att använda. Filezilla fungerar bra för Linux, Mac och Windows.
Andra exempel på gratis FTP-klienter är:
- FireFTP som är ett plugin till FireFox webbläsaren
- CoffeCup Free FTP
- Classic FTP
Du kan finna fler program som du utan kostnad kan använda dig av. Det här bör fungera väl så det finns ingen anledning att betala för FTP-program om du enbart ska använda tjänsten för att ladda upp din hemsida till ditt webbhotell.
Uppgifter du behöver för att ladda upp hemsida med FTP
För att kunna använda ditt FTP-program så måste du ha viss information tillgänglig. Den krävs för att du med programmet ska kunna ansluta till webbhostingtjänstens FTP-server. Du ska få informationen för FTP direkt från webbhotellet.
Ta en titt på de mejl som du har fått som ny kund. Så snart som du börjar betala för webbhosting så ska du få informationen som inkluderar:
- FTP-serverns adress. Det är ofta en adress som börjar med ftp för att följas av namnet på ditt domän. Till exempel ftp.minhemsida.se.
- FTP användarnamn.
- FTP lösenord.
Om du inte har fått ett mejl med denna information bör du kunna finna den på din kontrollpanel. Logga in på ditt webbhotell och sök efter informationen på kontrollpanelen eller be supporten om att guida dig till var den finns.
Ange rätt port-nummer vid FTP-anslutning
När du ansluter till webbhotellets FTP-server så ska du ange ett port-nummer. Det vanligaste är att det är port 21. Men det finns undantag så kolla upp detta innan du ansluter så att det blir rätt.
I exemplet med FileZilla FTP-program så kommer du att ansluta genom att dra igång platshanteraren som finns under menyn Arkiv. Du kan spara dina uppgifter så att du inte behöver skriva in dem varje gång du ska föra över material med FileZilla.
Du ger den nya platsen ett namn som passar bra för ändamålet. När det rör uppladdning av hemsida med FTP så kan det vara klokt att namnge platsen Min sajt eller liknande.
Anslut med FTP
Du anger som nämnt port-nummer och fyller i den information du har om värden, det vill säga webbhotellets FTP-server. Därefter kan du använda dig av standardinställningar för att ansluta. Om du vill kryptera informationen som du skickar med FileZilla har du valet SFTP som ger en säker anslutning.
När du klickar på knappen för att ansluta så sker detta snabbt såvida alla inställningar är korrekta. Nu kan du föra över dina filer.
Föra över filer med FTP-program
I ditt FTP-program (i detta fall FileZilla) så kommer du att se de filer som du har på din dator i de rutor som finns på vänster sida. Om det finns filer på webbhotellet så ser du detta i de rutor som finns till höger i programmet.
Nu kan du:
- Markera de filer i vänster ruta som du vill ladda upp till webbhotellet.
- Högerklicka och välja Skicka för att ladda upp filerna till webbhotellet.
Startsidan är samma sak som index.html
Den sida som visas när man surfar in på en hemsida heter index och har en filändelse som brukar vara .html. Webbhotell har som praktik att ladda index.html filen först. Fast det kan också vara så att en fil som heter index.php först laddas upp.
Det här går att ändra med inställningar. När du gör hemsida i HTML så heter startsidans fil index.html. Om det finns en index.php fil på servern så är det viktigt att du tar bort den. Om du inte gör det och laddar upp din index-fil så kommer den inte att synas då en index.php fil alltid har företräde.
Katalogen som motsvarar ditt domännamn
Det är ganska vanligt att du inte direkt ser den katalog som är samma sak som ditt domännamn. Låt oss återigen ta dinhemsida.se som exempel på ditt domännamn. Om du vill komma åt index.html för detta domän (dinhemsida.se/index.html) så ska du börja med att lägga filen i huvudkatalogen för domänen. Den kan också kallas för root-katalogen.
Om du använder Linux-server så lär denna fil heta public_html vilket är platsen för index.html. Det kan se lite olika ut på olika webbhotell och om du blir lite förvirrad så kan du be supporten på webbhotellet om hjälp med detta.
Fråga dem om hur du finner den korrekta katalogen att ladda upp dina filer till. Du kanske också kan be om guidning i det FTP-program du använder. Är det ett känt gratisprogram för FTP ska det inte vara några problem för en kunnig support att förklara för dig.
Ladda upp eller ladda ner dina filer
När du är i rätt katalog så kan du använda din FTP-anslutning för att ladda upp hemsida men också för att ladda ner filer. På så vis kan du själv skapa backup om du vill det. Tänk på att uppladdade filer i praktiken ligger på webbhotellet och att de kan nås med webbläsare via det domännamn som du har riktat till webbhostingtjänsten.
Summering
Det är enkelt att ladda upp en hemsida med FTP till webbhotell. Du behöver bara se till att använda ett bra FTP program och att ha alla uppgifter som krävs för att skapa en anslutning. Därefter kan du ladda upp filer och faktiskt också spara ner på din dator för att göra egna backuper av din hemsida.