Hem » Vanligaste orsakerna att WordPress laddas långsamt

Vanligaste orsakerna att WordPress laddas långsamt

Har du en hemsida som du driver med WordPress? Om du har märkt att sajten laddas långsamt så finns det några huvudskäl du bör vara medveten om. För det första ska du undersöka om ditt webbhotell kan vara en anledning till att det går så trögt.

Vi börjar med att se på hur webbhotellet kan vara orsaken till att din WordPress sajt laddas långsamt och sedan ser vi på några andra vanliga anledningar som kan vara bra att känna till.

Webbhotell för WordPress är inte synonymt med snabb hosting

Det är viktigt att förstå att ett webbhotell med stöd för WordPress inte är samma sak som snabb hosting. För att du ska få snabb hosting måste din sajt ligga på en snabb server. Här kan det vara stor skillnad mellan olika webbhostingtjänster.

Om du har valt att fokusera på billiga webbhotell så kan det vara så att de normalt sett inte är så snabba. Men det finns undantag. Om du kan tänka dig att byta webbhotell så gäller det att du ser noga på recensioner och omdömen.

Många av de bästa webbhotellen hanterar WordPress väldigt bra och om du väljer ett premiumalternativ som Polar55 så är det väldigt bra anpassat för att ladda WordPress snabbt genom t.ex. stöd för LiteSpeed.

Om du kör tyngre webbplatser som t.ex. e-butik genom WooCommerce så kan det krävas kraftfullare lösning än vanliga webbhotell (även om det är ovanligt). Här kan VPS eller dedikerad server vara det enda lämpliga alternativet.

Du får det du betalar för

Det här är nästan alltid sant. Det stämmer att det finns billiga webbhotell som kan erbjuda hög prestanda och snabba sajter. Men om det är så att du har ett högre tryck på din WordPress sajt och behöver mer än enkel webbhotellhosting så får du inse att det kan bli dyrare.

Använd nya tekniker

PHP som exekverar all programkod i WordPress uppdateras regelbundet men det är inte säkert ditt webbhotell automatiskt flyttar dig till senaste versionen när den blir tillgänglig. Oftast sker flytten av dem när de äldre versionen fasas ut av säkerhetsskäl.

Nyare versioner av PHP kan däremot fungera bättre med WordPress och speciellt om du automatiskt uppdaterar WordPress till senaste version regelbundet.

Vid övergången från PHP 5 till PHP 7 gjordes enorma steg i prestandavinster för WordPress. I framtiden kan andra övergångar bli lika avgörande. Även PHP 8.2 som i skrivande stund är senaste versionen har förbättringar i prestanda mot t.ex. PHP 7.

Förbättringar kan ibland även märkas på MySQL även om det är klart ovanligare att där se förbättringar.

Stöd för nya tekniker läggs ofta in av webbhotellen men det skiljer sig hur bra detta görs mellan webbhotell. Så det finns stora vinningar att välja rätt!

Bilder som väger bly

Den andra anledningen som är mycket vanlig orsak till att WordPress laddas långsamt är tunga bilder. Om du laddar ner bilder från gratis bildbanker online i originalformat så är de jättestora. De kan väga mer än 1 MB!

Det här är på tok för tungt för att en sajt ska kunna laddas snabbt. Du måste gå in manuellt och minska på bildernas vikt. Det gör du genom att spara om och dra ner på procenten för kvalitet. Det här betyder inte att bilderna blir dåliga.

Du kan dra ner till cirka 50 procents kvalitet och ändå ha riktigt fina bilder på din sajt. Det här beror förstås också på den ursprungliga kvalitén. Utöver detta så finns det program som du kan använda för att komprimera bilder på ett effektivt sätt.

Betänk alla bilder som du har på din sajt. Många missar att bilder som ligger som feature images för blogginlägg inte heller bör vara för tunga. Var noggrann och komprimera hela vägen för att få upp hastigheten på dina sidors uppladdning.

Använd cache med WordPress!

Cache är en stor hjälp. Det är en funktion som gör det möjligt för webbläsaren att känna igen och komma ihåg element som förblir de samma på varje sida på din hemsida. Istället för att skicka förfrågan till server om informationen igen så hänger den med.

Om någon surfar från din första sida till en undersida så behöver personen inte vänta på att webbläsaren laddar upp meny, header och sidfot igen. Detta finns kvar i minnet och då går det mycket snabbare att ladda upp nya sidor.

Du finner bra plugin som kan se till att dina sidor har cache. Det är enkelt att installera när du använder WordPress som CMS!

Ta bort onödiga tillägg

Om det finns script som din sida egentligen inte behöver ska du plocka bort dessa. Annonser och mer kan dra ner på laddningstiden. Detta är något du bör se på. Även saker som script för typsnitt kan få denna effekt på din sajt.

Avaktivera / ta bort alla tillägg du inte behöver då de snabbt kan orsaka långsamma laddningstider.

Satsa på bra tema

Ett bra tema är ett optimerat tema med mindre stilfiler och skriptfiler som inte gör att din hemsida laddas onödigt långsamt från start. Ett bra tema är en väldigt bra grund att utgå från av just den anledningen medan mer avancerade och dåligt optimerade teman kan lägga till mängder med data som egentligen inte behövs.