Letar du efter ett webbhotell som ger dig hög kvalitet till ett lågt pris? Det finns idag många billiga webbhotell som erbjuder prisvärda hostingpaket anpassade för både privatpersoner och företag. Med rätt val kan du spara pengar utan att kompromissa med prestanda eller funktionalitet.
De bästa billiga webbhotellen kan vara ett utmärkt val för mindre projekt, bloggar och startups. Genom att hålla utkik efter kampanjer kan du ofta få ett nybörjarpaket för bara några kronor per månad, perfekt för dig som vill komma igång snabbt och kostnadseffektivt. Just nu rekommenderar vi Polar55, som faktiskt också är ett av de billigaste webbhotellen, både när det gäller introduktionspris och ordinarie pris.
Innan du väljer är det dock viktigt att förstå vad som gör ett webbhotell billigare. Fundera på om du kan behöva uppgradera med tiden eller lägga till funktioner som högre prestanda, fler e-postadresser eller avancerad säkerhet. Ett billigt webbhotell kan vara det bästa valet om det matchar dina nuvarande behov och ger möjlighet att växa i framtiden.
Listan nedan har sorterat alla webbhotell efter det billigaste ordinarie priset.
Hur billiga är billiga webbhotell?
Att avgöra vad som är ett billigt webbhotell kan vara en utmaning, särskilt om du är ny inom webbhosting. Priserna varierar beroende på vilka tjänster och resurser som ingår, och olika typer av webbhostingpaket har olika prisskalor.
Om du till exempel behöver ett enkelt paket för en personlig blogg kan du hitta mycket låga priser. För en större webbutik eller företagshemsida kommer däremot kostnaderna vara högre, då kraven på prestanda och funktionalitet ökar. Generellt sett kan vi dela in billiga webbhotell i tre kategorier:
- Nybörjarpaket: Här hittar du de enklaste hostinglösningarna, med priser från cirka 10 till 100 kronor per månad. Ett pris runt 30–60 kronor anses vara lågt och passar för mindre projekt som bloggar eller enkla hemsidor.
- Företagspaket: För större webbhotellpaket som inkluderar mer utrymme, högre prestanda och fler tjänster börjar priserna ofta runt 50 kronor i månaden. När priset överstiger 100 kronor kan det inte längre ses som ”billigt”, men det kan ändå vara prisvärt beroende på vad som ingår.
- Proffspaket: För företag med stora krav kan även ”proffspaket” ha konkurrenskraftiga priser. Jämför alltid innehållet i dessa lösningar för att avgöra om priset är lågt eller inte i relation till värdet.
Tänk på helheten
Det är lätt att lockas av ett lågt pris för webbhosting, men det är viktigt att förstå vad som verkligen ingår. Ibland kan ett till synes billigt webbhotell kräva extra kostnader för saker som SSL-certifikat, större lagringsutrymme eller migrering (flytt) av din hemsida. Det är inte ovanligt att en flytt till ett nytt webbhotell kan kosta flera hundra eller till och med tusen kronor, medan vissa webbhotell erbjuder detta helt gratis.
För att hitta ett prisvärt alternativ bör du se på den totala kostnaden, inklusive eventuella dolda avgifter. Webbhotell som erbjuder transparenta priser, inkluderade funktioner och kostnadsfria tjänster som migrering är ofta bra val. Jämför olika alternativ och läs recensioner för att säkerställa att det verkligen är ett billigt och prisvärt webbhotell som passar dina behov.
Vad ska du tänka på när du väljer billig webbhosting?
När du väljer billig webbhosting är det viktigt att tänka både på dina nuvarande behov och på framtida möjligheter. Även om dina planer för hemsidan är små idag, kan de snabbt växa, och då är det avgörande att din hostinglösning kan anpassas därefter.
Viktiga faktorer att överväga:
- Möjlighet att växa: Kontrollera om webbhotellet erbjuder smidiga uppgraderingar till mer avancerade paket, exempelvis VPS eller dedikerade servrar.
- Flyttbarhet: Ta reda på hur enkelt det är att migrera din hemsida till ett annat webbhotell om det skulle behövas.
- Utbyggnad: Om du planerar att driva flera sajter i framtiden, undersök om webbhotellet stödjer flera domäner och olika IP-nummer.
- Support och lärande: Ett bra webbhotell erbjuder stöd som hjälper dig att utvecklas, oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren.
Börja med att identifiera dina nuvarande behov och välj ett paket som uppfyller dem. Se också på vad det kostar att uppgradera eller lägga till tjänster i framtiden. Ett billigt webbhotell som erbjuder flexibla och transparenta uppgraderingar är ett tryggt val.
Support är nyckeln
Supportens kvalitet är alltid en avgörande faktor, särskilt om du är ny inom webbhosting. Om det redan med ett nybörjarpaket är svårt att få snabb och effektiv hjälp, kan det vara ett tecken på att webbhotellet inte är rätt val på lång sikt. Välj ett webbhotell med bra recensioner och bevisat stöd för sina kunder.
Villkor och uppsägningstid
Läs alltid det finstilta innan du hoppar på ett erbjudande. Kontrollera villkoren för uppsägning, särskilt om paketet har en lång bindningstid eller höga avgifter vid avslut. Flexibla villkor ger dig friheten att byta hosting om det behövs utan oväntade kostnader.
Ett billigt webbhotell kan vara en utmärkt start för din hemsida eller webbutik. Om det är en välrenommerad leverantör med goda omdömen är risken liten att testa deras nybörjarpaket. Genom att ha en långsiktig plan och hålla koll på villkoren gör du ett smart och hållbart val.
Kompromisser och minus med billigaste webbhotellen
Billigt kan inte vara bra säger vissa. Ett billigt webbhotell kan absolut vara bra men var medveten om att det antagligen rör sig om en hel del kompromisser. Webbhotellet har skalat av på vissa bitar för att ge dig ett bättre pris.
En kompromiss som ger dig ett billigare webbhotell kan vara mer eller mindre godtagbar. Det viktigaste är att du inser vad man tummar på. Om det är något som inte stör dig nämnvärt så har du ju mycket att vinna på att välja det billiga webbhotellet.
Vanliga kompromisser att vara medveten om:
- Supporten är sämre. Ett billigt webbhotell har kanske inte ens support på svenska. Dessutom kanske du bara får den under några timmar per dag. Om du skickar email kan det ta flera dagar att få svar då webbhotellet inte har många som jobbar med att svara på frågor från kunder.
- Det kostar egentligen mer. Det här är mycket vanligt. Du får ett avskalat paket superbilligt men om du ska kunna bygga och driva en hemsida så behöver du mer. Det får du betala för i form av tillägg. Till sist blir det ändå lika dyrt som det hade blivit med en dyrare webbhostingtjänst.
- Det kostar mer kommande år. Du betalar 10 kronor för det första årets månader och sedan går priset upp 10 gånger per månad!
- Du måste ha god kunskap. Det händer att billiga webbhotell har kontrollpaneler och funktioner som kräver specialistkunskaper. Det blir för svårt att bygga och driva hemsida. Det är inte värt pengarna du sparar då du måste ta kurser för att fatta hur man gör!
- Sämre säkerhet. Det här är en viktig punkt. När du väljer ett billigt webbhotell kan det vara så att man lägger mindre tid på övervakning.
- Sämre prestanda. Är det billigt så är det inte ovanligt att prestandan är sämre. Det får betydelse när du vill mer med ett projekt som börjar i liten skala men snabbt växer.
Det är dock viktigt att poängtera att det här är punkter som kan förekomma. Det finns absolut billiga webbhotell med god prestanda och god support. Det är bara viktigt att du utröner varför det blir billigare och om det kan vara så att några av punkterna här ovan är orsakerna till det lägre priset.
Trots kompromisser kan du hitta det webbhotell som är bäst för dig. Med rätt avvägningar kan du komma både billigt undan och uppnå det du behöver.
Finns det billiga webbhotell för företag?
Det finns mycket bra och billiga webbhotell för företag. Låga priser för hostingpaket som passar företag är inte ovanliga. Det gäller dock att inse att anledningarna till de låga priserna kan vara svåra att acceptera.
Om den som ska bygga och driva hemsidan för företaget inte har så god vana av detta kanske det låga priset inte är motiverat. Dessutom måste ju ett företag tänka framåt. Är det billigt att komma igång och sedan möjligt att bygga på är det ju utmärkt.
Det är alltid en fördel att kunna börja med ett lågt pris för att testa och utvärdera. Särskilt för företag som har en plan om att växa och bli större. Om det fungerar bra från start kan det ju kännas helt okej att betala mer för ett utvecklat paket med fler tjänster från webbhotellet.
När det gäller professionella hemsidor för företag och e-handel måste du dock betänka det intryck du gör på dina potentiella kunder. Här går det inte att chansa och hoppas på att dina besökare inte kommer att bry sig så mycket om att sidan laddas långsamt eller att den ofta är nere.
Du har heller inte råd med e-post-lösningar som är bristfälliga. Detta oavsett om det beror på webbhotellet eller deras samarbetspartner. Om du är medveten om att du får betala mer för att sköta email på ett annat sätt än det som erbjuds i det billiga webbhostingpaketet kan det vara okej.
Ta alltid en titt på den kritik som finns mot webbhotellet innan du som företagare köper deras billiga webbhostingpaket. Om du märker att det rör saker som kan försämra dina möjligheter att skapa nya kundkontakter och underhålla de du redan har är det inte värt pengarna du sparar på billig hosting!
Billigt första året, men vad händer sedan?
Det här är en fråga du alltid ska ställa. Webbhotell ger lockerbjudanden för det första året. De gör det för att du ska testa och bli kund. När du väl har vant dig vid webbhostingen är det ju mycket troligt att du blir kvar av bara farten.
På grund av detta är det värt för webbhotell att ge ett bottenpris för ditt första år. Därefter kommer du att få betala vanligt pris. Det du ska ta reda på är vad det priset är. Ponera att du börjar med att betala 30 kronor per månad det första året. Sedan går priset upp till 90. Det är ju mer än dubbelt så mycket!
Men du kan inte bara tänka hur mycket priset går upp med. Det kan ju vara så att 90 kronor ändå är billigt för den hostingtjänst som du får. Allting är relativt och du har stor nytta av att kika lite på vad rimliga priser är.
Det kan ju vara så att du får superbillig webbhotell första året och därefter blir det bara billigt. Men det är fortfarande låga priser och en tjänst som du är nöjd med. Just det där med tjänster ska du vara extra noga med att se på.
Om webbhotellet bara ger dig vissa funktioner gratis det första året kan ju priset skena iväg rejält när du fortsätter vara kund året därpå. På grund av detta ska du alltid lusläsa vilka regler som gäller för erbjudandet. Är du medveten om vad som händer efter det första året så kan det mycket väl vara värt att ta chansen när det blir kampanjpris för nya kunder.
WordPress på webbhotell som är billiga
Idag är det väldigt många som jobbar uteslutande med WordPress för hemsidor och webbutiker. Om det är viktigt för dig att kunna använda detta CMS ska du alltid ta reda på om det kommer att fungera som tänkt på ett billigt webbhotell.
Det handlar inte bara om att de måste erbjuda stöd för WordPress. Du bör också se på den kunskap webbhotellet har av detta publiceringsverktyg. Då det uppstår frågor vill du få tydliga svar som gör det lätt att göra om inställningar och rätta till.
När det brister i kunskapen och stödet för WordPress på billig webbhostingtjänst kanske du inte tjänar så mycket på den. Beakta hur mycket tid du kan komma att lägga ner på din sajt bara för att webbhotellet inte riktigt har koll på läget.
Fungerar ett billigt webbhotell för en webbutik?
Det finns bra webbhotell som är prisvärda och som gör det möjligt att bygga och driva e-butik på ett effektivt sätt. Men det kan vara klokt att inte räkna med detta. Dessutom ska du se på vilka CMS för webbutik som man jobbar med.
Om du inte bryr dig så mycket om Magento så är detta inget plus för dig. Om det däremot finns ett gott stöd för webbutik med WordPress och det är ditt första val så kan det ju vara av intresse.
Billigt webbhotell är inte samma sak som sämre support för webbutiker. Det här beror helt och hållet på webbhosting och vad de är bra på. Du får se på fokus och hur de jobbar med att hjälpa sina kunder driva webbutik.
Faktum är att ett webbhotell som inte klassas som billigast ändå kan vara det bästa valet för dig då det har rätt inriktning. Om du får ett rimligt pris för webbhosting för e-handel så kan du komma till slutsatsen att det är ett mycket prisvärt webbhotell för dig.
Vad är tryggheten värd?
Det här är en viktig fråga. När vi ser på några alternativ som inte kan klassas som billigaste webbhostingen kan vi ändå se att det finns anledning att beakta dem. Med hög säkerhet och smarta system för att skydda din sajt kan du vara lugn.
Du bör tänka på vad du kan förlora på bristande säkerhet och trygghet. Ställ detta mot pengarna du sparar på att det blir billigare. Återigen, billigt behöver inte betyda att säkerheten är låg. Men det är en möjlig kompromiss och då måste du tänka igenom ditt beslut.
Det är särskilt för företag som vill växa och bygga ut verksamheten som det där med trygghet får stor betydelse. Vi förutsätter ju att du ser på seriösa webbhotelltjänster som inte fuskar. Om billigt inte betyder att det slarvas med backup och skydd mot virus så går det an.
Om billigt tvärtemot betyder att du kan förlora viktig information och bli tvungen att jobba många timmar för att rädda ditt webbprojekt så är det inte ett bra val. Ta alltid en titt på hur ett webbhotell jobbar med säkerhet, upptid och skydd för innehållet på sina servrar. Det är viktigare än hur många kronor du kan spara på ditt abonnemang.
Om du behöver hjälp med SEO
Intressant att notera är att alltfler webbhotell börjar erbjuda verktyg för SEO. Större företag har antagligen redan denna hjälp men det kan ändå vara en fördel med verktyg som bekräftar arbetet som görs med att synas online.
För personer som behöver förstå lite mer om SEO och hur man kan jobba för att optimera hemsidan för sökresultaten så är SEO-verktyg väldigt bra att få. Det finns billiga webbhotell som erbjuder detta gratis och så finns det hostingtjänster som tar ut en avgift för det.
Det kan variera lite mellan paket men är helt klart en punkt att se över. Om du får betala lite mer för ett paket där du får SEO-stödet kan det ju få stor betydelse för din fortsatta verksamhet online. Undersök hur SEO-verktyget fungerar och om det gör någon skillnad.
Om den här typen av hjälp tar dig snabbare mot dina mål så har du ju tjänat på det. Då kan det vara värt att betala lite mer. Om inte, är det bättre att satsa på billiga webbhotell som tar mindre för sina paket för att de är helt utan den här typen av tjänster.
Välj rätt billigt webbhotell – 3 tips
Hur ska du hitta rätt billigt webbhotell för dig? Det finns ju så många aspekter och möjliga val. Här är 3 punkter som kan vara bra att komma ihåg när du ser på potentiella webbhostingtjänster. De är faktiskt också relevanta när du kan tänka dig ett dyrare webbhotell.
1. Läs recensioner och omdömen
Ta reda på vad andra tycker om webbhotellet. Det är så enkelt att göra idag. Dels kan du läsa recensioner. Recensioner är i första hand till för att få matnyttig information. Du vill veta vad webbhotellet erbjuder dig.
Omdömen är från andra som har testat webbhotellet. Vissa kanske har lämnat sitt omdöme för att de blev besvikna, andra förklarar varför de blir kvar på webbhotellet. Läs kritik med tanke på vad det är som kritiserar och ros av webbhotellet på samma sätt. Omdömen som rör sådant som är extra viktigt för dig ska du lusläsa.
Du kan också delta i diskussioner i forum online. Det är lätt att ställa en fråga eller att vara med i en tråd där man pratar om ett visst webbhotell. Titta på när folk har sagt det de har sagt. En support som var trög och svår att komma i kontakt med år 2016 kan mycket väl ha förbättrats till 2022.
2. Ta kontakt med supporten
Innan du signar upp och blir kund kan det vara klokt att kontakta supporten. Ställ en fråga och se hur snabbt de svarar. Tänk på att det här är samma support som ska hjälpa dig då du står och svettas för att allt plötsligt är nere efter den lilla ändringen du ville göra.
3. Testa gratis eller med garanti
Se om du kan testa gratis under en viss period. Även billiga webbhotell kan erbjuda detta trots att det sedan är så billigt att betala för tjänsten. Det kan också vara så att du får garanti om pengarna tillbaka. Det kan gälla 30, 40 eller fler dagar.
Testa utan risk, utvärdera och bestäm dig sedan för om du har hittat rätt billigt webbhotell för dig.
Summering
Det finns gott om billiga webbhotell som kan vara mer eller mindre lämpliga för dig. Välj alltid webbhosting utefter dina behov och jämför webbhotell. Det finns pengar att spara på att hitta webbhostingtjänsterna som har skräddarsydda paket.
Ta reda på vad andra tycker om webbhotellet som du är intresserad av och se om du kanske kan testa det gratis innan du blir kund. Kom ihåg att det faktiskt inte är så svårt att byta webbhotell. Om du inte blir nöjd så går det att finna ett annat prisvärt webbhotell som har de egenskaper som du insett att du faktiskt sätter ett högt pris på!