Det blir enkelt att bygga och driva hemsida med WordPress men glöm inte bort att du även behöver enkel och smidig webbhosting. Välj ett webbhotell för WordPress för att få viktiga funktioner som spar tid.
Här finner du ett urval av de bästa webbhotellen för WordPress. De erbjuder egenskaper och funktioner som blir extra viktiga när du ska bygga en sajt eller blogg med detta CMS eller då du vill köra webbutik med WooCommerce.
Alla webbhotell klarar WordPress
Det är viktigt att förstå att det idag knappast finns ett webbhotell där du inte kan bygga din sajt med WordPress. Många är överens om att WP idag är det främsta CMS-verktyget. De tänker inte ens tanken om att använda sig av något annat för att bygga och driva en hemsida eller webbutik.
Det är svårt att hitta ett bra webbhotell som inte kan ge dig en-klicksinstallation för WordPress. De är väl medvetna om hur många som eftersöker detta. Med detta sagt är det förstås inte så att alla webbhotell är lika bra för WordPress sajter.
Dessutom kommer dina individuella planer och behov att påverka vilket webbhotell för WP som blir bäst för dig. Det handlar mycket om den prestanda du behöver och hur du tänker utveckla din sajt under kommande månader och år.
Fördelar med webbhotell för WordPress
Ska du fortsätta med din webbplats på WordPress.com, kanske med deras Premium-erbjudande, eller ska du gå över till ett svenskt webbhotell? Du får ju ett eget domännamn om du stannar kvar med Premium-varianten.
Det som måste sägas här är att du aldrig får samma kontroll över din WordPress sajt med Premium på WordPress.com. Det finns alltså god anledning till att gå över till ett bra webbhotell för WordPress. Utöver god kontroll kan du se fram emot saker som:
Automatiskt installation av WordPress
Med ett klick är du igång! One-click, eller en-klicksinstallation är precis vad det låter. Du får i grund och botten en automatisk installation av detta CMS. Det är bara att klicka igång och sedan kan du lätt komma åt din kontrollpanel via din browser.
WordPress kommer att installeras på webbhotellets server och du loggar in med din webbläsare för att göra uppdateringar eller ändringar. Det innehåll du skapar kommer att sparas på servern och bli tillgängligt för alla som surar in på din sajt.
Enkelt att få snygg design
Med WordPress har du tillgång till proffsig och snygg design. Det finns färdiga mallar som kallas för teman, eller WordPress themes. De finns gratis eller för betalning. Du kan välja ett tema som är utvecklat för den typ av sajt som du vill bygga.
Det finns också många smarta plugins för WordPress som du enkelt söker upp via din kontrollpanel och installerar.
Använd plugins för att:
- Ha smarta kontaktformulär
- Komma igång med nyhetsbrev
- Installera chattfunktion
- Visa videos på enkelt vis
- Vissa upp produkter effektivt
- Skapa olika typer av interaktiva effekter
- Göra snygga tabeller
- Hantera bilder på ett bra sätt
- Filtrera äkta läsarkommentarer från spam
Om du vill ha en viss funktion på din WordPress sajt så finns det minst ett plugin för detta. Det sitter utvecklare runt hela världen och knåpar på plugin. Du ser snabbt vad andra tycker om pluginet och kan därmed avgöra om det är värt att installera.
Det här är sådant som du inte får med en vanlig sitebuilder från webbhotellet. WordPress teman och plugin ger dig enorma fördelar vad gäller din sajts design och funktion.
Enkelt att skapa nytt innehåll
Med WordPress kan du själv skapa nytt innehåll. Det är snabbt och smidigt. Dessutom kan du ge tillgång till sajten för andra som också ska jobba med innehållet. Du kanske anlitar en skribent som ska skriva nya inlägg på din hemsidas bloggdel.
Då kan du ge tillgång enbart till detta. Skribenten kan inte ändra inställningar för sajten men det blir lätt att samarbeta då skribenten kan publicera texten direkt online.
För hela sajten eller för delar
WordPress är också smidigt på så vis att du kan välja vilka delar av hemsidan som ska drivas med WP och vilka som inte ska det. Det går förstås bra att göra en hel sajt bara med detta CMS. Flexibiliteten är väldigt bra.
WordPress är utformat för att kunna användas som påbyggnad på en sajt som skapats med annat verktyg. Det kan också vara det du använder för att lägga grunden för en hemsida som tids nog kommer att bli väldigt stor.
Skapa webbutik med WordPress
Idag är WordPress med sitt plugin WooCommerce även mångas första val för webbutik. Om du ska bygga webbshop med detta plugin är det förstås väldigt bra med ett webbhotell för WooCommerce.
Det betyder inte bara att webbhotellet gör det enkelt för dig att installera detta CMS. De ska också kunna ge dig proper support. Supportens personal bör ha god förståelse för de frågor som dyker upp.
Med WooCommerce har du många möjligheter. Du kan skapa en renodlad webbutik eller en kombination av blogg med produkter som du säljer. Flexibiliteten är imponerande men den kräver förstås rätt stöd från din webbhosting. Speciellt när du kör fast och behöver goda råd.
Hur väljer du bästa WordPress webbhotell för dig?
Det är som sagt så att du kan hitta många fina webbhotell för WordPress. En viktigare fråga är hur du väljer bästa WordPress webbhotellet för dig. För att hitta rätt webbhosting är det bra om du har svar på följande frågor:
Hur viktig är prestandan?
Om du ska börja med en enklare blogg och kanske kommer att ha några hundra besökare per månad som mest kanske du inte måste få bästa möjliga prestanda. Du lägger mest in text och lite bilder. Då bör det hela laddas fint även om webbhotellets prestanda inte är i topp.
Om du däremot har planer om att börja sälja saker på din sajt med WooCommerce så blir det genast lite viktigare med prestandan. Det samma kan sägas om en företagssajt som förväntas få ett stort tryck av besökare.
Se på den styrka och det utrymme som webbhotellet kan erbjuda dig. När du väljer paket för webbhosting ska du också vara medveten vad varje paket är optimerat för. Om du tar ett nybörjarpaket får du vara beredd på att du kan behöva uppgradera om din sajt växer.
Kom ihåg – God prestanda kan vara skillnaden mellan besökare som blir kvar och kommer igen och besökare som vänder innan din första sida har laddats upp!
Vad får webbhotellet kosta?
Du kanske tänker att det inte får bli mycket dyrare än WordPress.coms Premium-variant. Fast det här är inte rätt strategi när du ska räkna på kostnaderna för webbhotell för din WordPress sajt.
Premium från WordPress.com är en sak och ett billigt webbhotell en helt annan. Tanken är ju att du ska röra dig mot kontroll och en sajt som du utformar i enlighet med eget tycke och egna behov. Då kan du inte räkna på kostnaden jämfört med en tjänst som inte ger samma frihet.
Däremot kan du jämföra kostnaden för olika WordPress webbhotell. När du ser att du får likvärdiga paket, samma prestanda och utrymme så är det klart att du kan välja det billigaste webbhotellet för WordPress.
Räkna lite på din budget för sajten. Du kommer antagligen att lägga lite pengar på viktiga plugin och hjälpverktyg som Elementor och unika WP appar. Temat kan kosta en slant och så kanske du vill få något utvecklat särskilt för dig.
Lägg till detta kostnaden för ditt webbhotell. Du ska se på årskostnaden och även ta reda på om det finns någon startavgift. Se sedan på vad det kommer att kosta att förnya ditt abonnemang med webbhotellet.
Det är ganska vanligt att ett billigt erbjudande följs av priser som är flera gånger om. När du räknar på kostnaden för flera år kanske den blir större än vad du tänkt dig. Se alltså på helheten och tänk framåt för att få en verklig bild av kostnaden för din webbhosting.
Support som hjälper dig
Du ska också tänka på att supporten kan bli mycket viktigare än vad du tror. Det kan vara så att du redan vid den enkla installationen av WordPress inte tycker att det är så enkelt. Då är det verkligen skönt att få support som förstår vad du frågar om.
Dels är det bra om de kan tala svenska och förklara med ord som du verkligen förstår. Dels är det kanon om de förstår sig på WordPress. Då blir det lättare att sätta fingret på vad det är som händer och varför du inte kommer vidare.
Är du nybörjare är det väldigt bra med support som har tålamod och som tar dig på allvar. Att bli skickad till hjälpartiklar för att supportpersonen inte orkar förklara är inte trevligt. Om de kallar sig för WordPress webbhosting ska de kunna hjälpa dig vidare med din WordPress installation, bygge och underhåll av sajt.
Utöver att supporten bör vara kunnig och trevlig så bör du ta en titt på öppettiderna. Det finns webbhotell som har support dygnet runt. Du kan ringa på dagtid och mejla och chatta på kvällstid.
Om du kommer att sitta en hel del med din WordPress sajt på din fritid är det viktigt att du tänker på detta. Då kan det ju bli så att du behöver support snabbt klockan 23.00 på kvällen. Ett enklare svenskt webbhotell kommer inte att kunna hjälpa dig med detta.
Du får kanske acceptera att du får prata på engelska med supporten sent på kvällar och nätter. Men det kan det ju vara värt då du får personlig hjälp av en person som förstår sig på WordPress.
Tänk också på om du föredrar att få hjälp via telefon. Idag är det mycket vanligt att man får hjälp med chatt och email. Telefonsupport kan dock vara till enbart för de som köper lite dyrare hostingpaket.
Backup och hjälp med återställning
Du gör en inställning, surfar in på sajten och ser… det är blankt! Nu blir det stressigt. Du svettas bara av att tänka på hur många timmar du har lagt på innehållet på sajten. Var är det nu? I det här läget kommer du att vara väldigt glad över att ha ett WordPress webbhotell med backups.
Bra webbhotell gör backups minst en gång per dag. Det betyder att de har kvar versionen som fanns igår och kanske tidigare idag. Om backup ingår gratis är det jättebra. Annars är det helt klart något som du ska betala för.
Informationen finns lagrad på säker plats och nu är det bara att återställa. Fast det är klart, du kanske känner att du inte riktigt vet hur du ska göra det. Då är det bra med ett webbhotell som gör det åt dig. Det kan vara en tjänst som ingår i ditt webbhostingpaket.
Säkerhet som du kan lita på
Det är ju inte bara du som kan göra fel. Ponera att delad hosting kan innebära vissa risker. Vad händer om det dyker upp hackers och tar sig in på den server där din sajt ligger? Eller om något inte längre fungerar som det ska?
För att du ska få god nivå på säkerhet så måste webbhotellet jobba med att serva sina servrar. Beroende på det webbhotell som du väljer så kan det vara något de gör dagligen. Dessutom ska de ha ett protokoll för hur de håller hårdvaran säker från brand och andra olyckor.
Erfarenheten kan få betydelse
Ska du satsa på ett nytt webbhotell för WordPress eller på en gammal stöt som varit med sedan slutet av 2000-talet? Det nya webbhotellet kan ha flera fördelar. De kanske är bättre uppdaterade vad gäller ditt CMS och driften av din webbutik.
Dessutom kan nya webbhotell erbjuda väldigt fina priser. Det gör de förstås för att få nya kunder och komma igång ordentligt med sin verksamhet. Webbhotellen som har varit med ett tag kanske har högre priser, men inte alltid.
Ibland är det ju så att större webbhostingtjänster har bättre möjlighet att ge dig lägre priser. Det beror på att de har kundunderlaget för detta. Äldre webbhotell har även erfarenheten som du vill luta dig mot. Det kan till och med vara värt att betala lite mer för.
Finns det stor erfarenhet av WordPress och WooCommerce är det något att betänka. Det kommer nämligen att reflekteras i hur enkelt det blir för dig att bygga och driva din sajt med webbhostingen.
Lyssna på andras erfarenhet
När du ska välja ett webbhotell för WordPress bör du ta en titt på vad andra som bygger hemsida med CMS har att säga om en viss webbhosting. Se på omdömen online. De kan vara på svenska eller på andra språk.
Det du vill veta är om andra kunder tycker att det hela fungerar på ett smidigt och bra sätt. Vad säger de om frågorna som du bör ställa dig själv? Det här ger dig en mycket bättre uppfattning om hur ett webbhotell kommer att fungera för dig.
Kom bara ihåg att folk kan säga lite vad som helst online. Särskilt när de är på dåligt humör. Oavsett om du läser en bäst i test artikel om webbhotell eller ser på individuella kommentarer bör du hålla dig till fakta.
Tänk också på när kommentarerna skrevs. Om det är flera år sedan kanske de inte längre är lika relevanta. Webbhotellet kan ha blivit bättre men också tvärtom.
Byt om du inte är nöjd!
Ingen behöver fastna på ett webbhotell. Särskilt inte när du väljer ett bra webbhostingpaket utan uppsägningstid. Om du känner att din sajt inte alls har den prestanda som den borde ha och att det beror uteslutande på webbhotellet är det dags att byta.
Du har en stor fördel av att redan ha jobbat med din sajt under en längre tid. Då vet du ju precis var det brister. Nu kan du se på lämpliga webbhotell för WordPress som har egenskaperna som du är på jakt efter.
Chansen är att du snabbt kommer att hitta rätt. Ingenting är perfekt och visst kan det bli så att du får betala lite mer eller stå ut med att din kontrollpanel inte är lika tydlig som på förra webbhotellet. Det viktigaste är ju att du får de egenskaper som du bara måste ha för ditt webbprojekt.
Du ska också vara medveten om att det finns riktigt bra webbhostingtjänster som flyttar din sajt gratis åt dig. De vill ha dig som kund och därmed ger de dig denna tjänst som en bonus. Jämför det med flera hundra kronor och mer som andra webbhotell tar för flytt av hemsida.
Börja med att testa gratis
Numera är det inte så svårt att hitta webhotell för WP som du kan testa gratis. Det brukar finnas prova-på-perioder. Du registrerar dig snabbt och drar igång din WordPress sajt. Med ett äkta konto kommer du att se hur det hela fungerar.
Du märker både fördelar och nackdelar. Är du riktigt om dig och kring dig kan du även mäta hastighet på din sajts laddning samt se över upptid. När testperioden är över så vet du om du vill bli kvar eller inte. Du kan också utvärdera vilket hostingpaket som kommer att passa dig allra bäst.
Svenskt webbhotell för WordPress eller utländskt
Det finns gott om svenska webbhotell som fungerar bra för WordPress. Dessutom har du utländska webbhostingtjänster som finns på svenska. Om det är viktigt för dig att din sajt ligger på en svensk server så bör du förstås välja ett svenskt webbhotell med serverhall i Sverige.
Du kan också hitta internationella företag som har svenska servrar. Det här kan vara klokt att kika lite på. Anta inte att information på webbhotellets hemsida på svenska är lika med att det är ett svenskt företag bakom sajten.
Ta reda på var de har sina servrar och hur väl det kommer att fungera med svensk support. Om du känner dig bekväm med att få support på engelska blir det mindre viktigt med denna bit. Då har du många fler alternativ att välja från.
Summering
Idag är i stort sett varje webbhotell gjort för att göra det lätt för dig att bygga och driva en hemsida med WordPress. Trots detta kan det vara klokt att tänka till lite då du letar efter webbhotell för WordPress.
I och med att de kan skilja sig en hel del vad gäller prestanda, support och priser är det smart att jämföra. Ta reda på vad som är viktigast för dig och välj därefter. Tänk också på att det är möjligt att testa WordPress hotell gratis.
När du testar gratis eller får pengarna-tillbaka-garanti tar du ingen större risk. Då kan du i lugn och ro känna efter och se om det webbhotell alla prisar som bäst WordPress webbhotell verkligen är det.
Läs recensioner, se på omdömen, men lita först och främst på din magkänsla. Ingen vet bättre än du vad som kommer att fungera bäst för dig och dina webbprojekt!