Hem » Dedikerad Server

Dedikerad Server

En dedikerad server är en kraftfullare lösning för webbhotell än en delad server. Detta resulterar i mer resurser så som bandbredd och beräkningskapacitet. Dessutom kan du anpassa mjukvaran helt efter dina behov och uppnå bättre säkerhet.

En enklare och billigare alternativ till dedikerad server är att använda sig av VPS som är en virtuell server. Du delar då förvisso server men du kör ett helt eget system vilket gör att du styr helt över systemet och mjukvaran.

Om du driver en webbtjänst som växt ur ett vanligt webbhotell kan en dedikerad server vara ett alternativ. Däremot är det inte ovanligt att skalbara VPS-alternativ är mer prisvärda och lättare att gradvis skala upp än en helt egen dedikerad server där du inte delar hårdvara med någon.

Några av de främsta svenska webbhotellen som hyr ut dedikerad server är:

Fördelar med dedikerad server

  • Ökad prestanda och säkerhet: En dedikerad server ger dig tillgång till alla hårdvaruresurser utan att behöva dela på resurserna med någon annan. Detta kan ge en betydligt högre prestanda och säkerhet jämfört med en delad server där resurserna måste delas med andra klienter.
  • Fullständig kontroll: Eftersom en dedikerad server är avsedd för användning av en enda klient, har klienten fullständig kontroll över servern och alla dess resurser. Detta innebär att klienten kan installera och konfigurera programvaror, operativsystem och annan mjukvara som krävs för att driva sin verksamhet, samt att klienten har möjlighet att göra ändringar i serverns konfiguration för att förbättra prestanda och säkerhet.
  • Bättre Supprt: SLA (Service Level Agreement) kan oftast uppgraderas till bättre nivåer än vad som finns på vanliga webbhotell. Du kan alltså få hjälp och garanterad support om något kritiskt skulle uppstå även mitt i natten.
  • Valfrihet: Även om du kan få tillgång till att själv hantera mjukvaran på servern kan du i många fall välja till någon tjänst som managed server där webbhotellet tar över driften. För dig som kund blir det som ett webbhotell fast du har alla resurser för dig själv och servern kan anpassad efter dina behov.

Managed Server – Lämna över driften

En managed server är en typ av dedikerad server där en extern leverantör ansvarar för driften och underhållet av servern, vilket vanligtvis är webbhotellet du köper tjänsten av.

Det innebär att du som användare inte behöver oroa dig för tekniska detaljer eller uppdateringar, utan kan fokusera på att driva och utveckla din webbplats. En managed server kan ge dig tillgång till expertis och teknisk support dygnet runt, så att du alltid kan få hjälp med eventuella problem eller frågor som uppstår.

Dessutom kan en managed server erbjuda extra funktioner och tjänster, såsom säkerhetskopiering, prestandaövervakning, och optimering av webbplatsens hastighet och användarupplevelse. Detta anses dock ofta vara extratjänster.

Var noga med att läs på om vad som ingår i avtalet för managed server om du väljer det. Har du erfarenheter av att hyra dedikerad server i utlandet kanske du är van med support dygnet runt. Det är inte säkert att du får det i Sverige utan ett extra SLA (Service Level Agreement) som täcker det.