Hem » Webbhotell » Kinsta

Kinsta

Kinsta LogoBesök Kinsta
Vårt Betyg: 8 / 10

Kinsta är ett internationellt webbhotell som inriktat sig på erbjuda driftsäkra lösningar för WordPress och applikationer utvecklade i moderna skript- och programspråk.

Kinstas skalbara lösningar som ligger skyddade bakom Cloudflare och använder sig av Google Cloud ger robusta lösningar för både e-handlare som företag med specialutvecklade appar och webbtjänster.

De har stöd för flera tekniker så som Node.js, PHP, Ruby, Python och Java vilket gör att Kinsta snabbt blir ett attraktivt val för utvecklare med specifika behov. Även databas-stödet är bredare än flera andra webbhotell.

WP Starter
43.75 kr/mån
Utrymme: 10 GBTrafik: 50 GBDomäner: 1 stMySQL: 1 stMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: EgenutveckladPHP Memory Limit: 256 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHFree SSLCron jobsGitBackup
Priserna visas primärt inkl. moms för lättare jämförelse för privatpersoner.

Fördelar med Kinsta

Kinstas största fördelar ligger i en kraftfull och skalbar lösningar som gör att du snabbt kan växla upp utan driftproblem om du driver en WordPress-webbplats.

Har du internationell trafik till din webbplats tenderar du att få ett bättre resultat än med ett vanligt svenskt webbhotell som ska servera webbplatsen från Sverige oavsett var besökaren befinner sig. Kinstas CDN-lösningar och möjligheten att välja datacenter ökar möjligheten till en bättre geografisk placering.

Deras breda stöda för skript- och programspråk så som PHP, Ruby, Node.js, Python och Java gör att de tillhör de bästa i klassen för det. I kombination med att du enkelt kan skala upp resurserna blir det väldigt attraktivt för företag som utvecklar applikationer och webbtjänster. Dessutom är det integrerat med Git-tjänster för att enkelt kunna lansera nya versioner.

De främsta fördelarna med Kinstas tjänster är:

 • Många datacenter att välja på – Välj var du vill att din applikation ska installeras för att få så optimal täckning med låga svarstider till de flesta användarna.
 • CDN över hela världen – Deras nätverk med CDN (Content Delivery Network) sprider ut statiska filer som stilfiler, skriptfiler och bilder till flera geografiska platser så att besökare snabbt får åtkomst till filerna utan långa väntetider. Det förbättrar kraftigt upplevelsen för dig som har mycket internationell trafik.
 • Skalbara lösningar – Det är enkelt att skala upp verksamheten i takt med att den växer så du får mer resurser till din applikation och webbprojekt.
 • Optimerade för WordPress – Inbyggda system som förbättrar WordPress specifikt i deras paket avsedda för det. I våra tester har laddningstider och poäng i Lighthouse fungerar väldigt bra.

Kinstas hostingpaket & dess fördelar

Kinsta har flera olika paket att välja på och de skiljer sig en del från traditionella hostingpaket som andra svenska webbhotell normalt sett erbjuder. Deras WordPress-hosting har ett stort antal paket från dig som vill ha hosting av en enklare hemsida till större företagslösningar. En stor skillnad är att det ingår ett vist antal besök istället för en fast trafikmängd per månad.

Förutom WordPress-hosting erbjuder Kinsta även paket för applikationer och databaser. Dessa paket är inriktade för dig som utvecklar program och tjänster.

I vår jämförelse har vi med det billigaste startpaketet för WordPress som räcker bra för många privatpersoner och mindre företag.

WordPress-hosting:

 • Möjligheten att välja mellan 35 datacenter där din webbplats installeras
 • Cloudflare – Ger skydd mot DDoS-attacker, caching och stort CDN.
 • Kinsta API – Få ytterligare kontroll genom att komma åt funktioner genom Kinstas öppna REST API.
 • Kraftfulla servrar genom Google Cloud Platform
 • Snabb cache som förbättrar hastigheten på sidladdningar
 • Gratis SSL till kopplade domäner
 • Stöd för HTTP/3 och modern webbkommunikation
 • Automatisk backup och möjlighet till manuella backuper
 • Välja PHP-versioner (dock inte gamla versioner)

Det finns fler funktioner som ingår med det är några av de viktigaste.

Hur mycket diskutrymme och antal besökare styrs av vilket paket du valt. Samma sak gäller antalet installationer av WordPress som du önskar.

Applikationer

Applikationer prissätts annorlunda än WordPress-hosting. Här betalar du för beräkningskraft och minne, likt hur man normalt sett betalar för en VPS.

Det finns flera olika konfigurationer att välja mellan och du kan även specificera om de ska vara optimerade mot mycket beräkningskraft eller mycket primärminne. Det gör att du kan välja en lösning som är mer skräddarsydd åt din applikations behov.

Precis som med WordPress-hosting kan du välja datacenter och får tillgång till fördelarna med Cloudflare som t.ex. CDN, DDoS-skydd och cache.

Det finns ett stort antal programspråk att välja på om du inte redan bestämt dig. Om du däremot redan utvecklat en webbtjänst eller applikation så finns det stor chans att Kinsta har stöd för det.

Du kan ansluta dina applikationer till databaser som PostgreSQL, MySQL / MariaDB och Redis. Flexibiliteten i att kunna välja en datalagringsteknik som passar projektet är klart fördelaktigt jämfört enklare webbhotell.

Många företag som utvecklar applikationer och tjänster idag använder sig på något vis av git för att ha kolla på versionshistorik och lättare dela upp arbetet mellan olika utvecklare. Kinsta har stöd för du ska kunna lansera din applikation direkt från GitHub, GitLab repos eller Bitbucket. Genom Kinstas kontrollpanel och API kan du dessutom få ytterligare kontroll och logginformation om vad som gjorts av olika användare som har tillgång till Kinsta-kontot.

Nackdelarna med Kinsta

Få webbhotell och hosting-lösningar har endast fördelar och Kinsta är inget undantag här. Det finns nackdelar värda att belysa och känna till innan du bestämmer dig för att satsa på Kinsta.

Egna e-postadresser kräver annan leverantör

De flesta vanliga webbhotell erbjuder kunden e-posttjänster för att skapa och administrera e-postadresser kopplade till domännamnet. Detta får du inte hos Kinsta utan måste förlita dig på köpa den tjänsten från en annan part.

För mindre företag och privatpersoner kan detta vara ett dåligt alternativ då man hellre vill ha allting samlat på ett webbhotell. Fördelen med att dela upp tjänsterna är att de aldrig är knutna till varandra och om driftstörningar mot förmodan skulle uppstå så gäller det endast en av tjänsterna och inte båda två.

Det är också en fördel att Kinsta fokuserar på sin kärnverksamhet och ge stabil och pålitlig drift av hosting medan de lämnar hanteringen av e-post till en annan aktör. De själva rekommenderar Google Workspace som kan hantera e-postadresser och koppla dem till Gmail, men du kan välja vilken lösning du själv vill.

Inte den billigaste lösningen

När vi jämför priserna för vad vi får ser vi Kinsta som ett bra alternativ för företag med applikationer och hemsidor som kräver hög pålitlighet och som kanske har mycket internationell trafik.

För den mindre privata hemsidan eller företagshemsidan är det inte nödvändigtvis så. Det finns väldigt bra svenska webbhotell som är billigare och som fått bra betyg.

Support hos Kinsta

Kinsta erbjuder chattsupport dygnet runt och under vårt test av deras plattform så svarade de väldigt snabbt (inom 5 minuter) varje gång vi vände oss dit.

Snabbt svar i sig är inte viktigt om kompetensen saknas hos de som svarar. Ofta vänder man sig till supporten när man har stött på svårigheter och för en utvecklare eller avancerade användare behöver man prata med någon som är väl insatt och förstådd i hur systemen ska fungera.

Vår uppfattning är att Kinsta löste det lysande. De kunde hjälpa oss med mer avancerade frågor och problem om så väl domänkopplingar som WordPress och andra tekniska frågor. Faktum är att vi har stött på få företag som svarat så snabbt och där den initiala kontakten har varit så pass hög kompetens från början.

Vem ska välja Kinsta?

Kinsta är ett alternativ som passar speciellt bra för dig som antingen driver större egenutvecklade applikationer eller hemsidor som bygger på WordPress med internationell trafik.

De skalbara lösningarna i kombination med hög säkerhet, snabba servrar och smarta funktioner gör att du som app-utvecklare får många fördelar i arbetet och hanteringen av din tjänst. Kinsta är mer än ett vanligt webbhotell här och påminner snarare om alternativ för cloudhosting och VPS, fast smidigare.

För WordPress fungerar Kinsta riktigt bra men det gör också flera av de bästa svenska webbhotellen. Fördelarna för Kinsta uppstår för dig som har internationell trafik och inte bara besökare från Sverige. Möjligheten att välja ett lämplig geografisk plats för webbplatsen so kombineras med Cloudflares CDN över hela världen gör att det blir ett väldigt bra alternativ. Medelstora till större företag med kunder över hela världen kan ha nytta av detta eller e-butiker som bygger på WooCommerce som säljer inom hela EU.

Kinstas automatiska system som är ihopkopplat med Cloudflare ger även ett otroligt bra DDoS-skydd som du inte automatiskt får hos vanliga svenska webbhotell. Även om vissa webbhotell erbjuder stöd för Cloudflare får du själv sätta upp det och ger inte samma heltäckande tjänster.

Historiskt har Cloudflare varit extremt viktigt för tjänster som kan utsättas för attacker av t.ex. politiska motståndare, aktivister eller andra grupperingar som starkt ogillar ens tjänst, budskap eller andra kopplingar. Även här erbjuder Kinsta en lösning som blir väldigt lockande jämfört med de mer vanliga alternativen.

Det finns fler fördelar med Kinsta som gör att du med dina specifika behov kan känna att Kinsta är det bästa webbhotellet för dig. Vi tvekar inte på det, men dessa ovan är några av de vanligaste situationerna där vi tror Kinsta blir ett riktigt bra val.

Vårt test av Kinsta

Vi har under ett antal veckor testa Kinsta med störst fokus på deras WordPress-hosting. Vi har haft möjligheten att testa hur det är att peka domänen till Kinsta, installera WordPress och sedan utföra olika tester för cache, optimeringar och hastighet.

Förutom detta har vi även testat supporten som vi skrivit om ovan, samt titta på andra funktioner och dess applikation- & databaspaket.

Kontrollpanelen

Kontrollpanelen i Kinsta skiljer sig lite från vanliga webbhotell. Dels är den utvecklad unikt för Kinstas behov och funktioner, men funktionerna du har tillgång till skiljer sig också.

Så fort du lagt till en domän (webbplats) så öppnar sig mer avancerade funktioner för att administrera webbplatsen och WordPress-installationen.

Möjligheten att koppla flera domäner, hantera säkerhetskopior, omdirigeringar, cache-funktioner och även funktioner för att administrera WordPress. Möjligheten att hantera WordPress direkt i webbhotellets kontrollpanel är ovanligt så det är uppskattat att du får tillgång till funktioner som flytt av hemsida, tömning av cache, felsökning m.m.

På ett sätt är det skönt att många funktioner som finns på vanliga webbhotell men som sällan används är bortskalade ur gränssnittet. Det gör det lätt att ta hand om din WordPress-webbplats.

I normala fall hade det kunnat vara negativt men vi har inte hittat något som saknas för att driva hemsidor i WordPress eller e-butiker i WooCommerce.

Det finns även funktion i kontrollpanelen som normalt sett inte återfinns i vanliga webbhotell. Vi nämnde tidigare funktioner specifikt för WordPress. Vi nämnde ovan att Kinsta är ett av de bättre webbhotellen om du har internationell trafik och det märks även här med funktioner för geolokalisering. Det gör det möjligt att skeppa besökare till rätt språk baserat på deras ursprung.

Lägga till WordPress-hemsida

För att skapa en ny WordPress-hemsida eller flytta en befintlig till Kinsta behöver du börja med att lägga till webbplatsen och välja datacenter. Välj det som är geografiskt mest lämpligt för din sidas besökare.

Har du trafik från hela världen så kan en placering i östra USA eller UK ofta fungera väldigt bra. Har du mest Europeisk trafik så kan mer centralt placerade länder i Europa vara bra som Tyskland och Nederländerna. Har du en sida som endast riktar sig till svenska besökare så kan du även välja datacenter i Finland.

För att koppla din domän till Kinsta behöver den verifieras och det görs genom att du först lägger till domänen och sedan lägger till DNS-poster som kan verifiera för Kinsta att du är ägaren. Därefter kan domänen aktiveras hos dem och du kan koppla domännamnet dit. Det är lite mer omständligt jämfört med om du skulle lägga till ett domännamn på ett vanligt webbhotell, men samtidigt aktiveras Cloudflare-tjänsterna åt dig vilket är ett plus.

När domänen väl är godkänd så kan du ändra A-records för domänen och flytta din hemsida. Oavsett om du lägger upp en helt ny hemsida eller flyttar en befintlig så får du en temporär adress likt minhemsida.kinsta.cloud som du kan testa med och säkerställa att allt står rätt till.

Det finns bra dokumenterat hur du lägger till eller flyttar din hemsida till Kinsta. Supporten är även kompetent nog att kunna hjälpa dig med det om du kör fast. Faktum är att Kinsta erbjuder hjälp med flytten av befintlig hemsida även i deras billigaste paket. Således borde det bara lätt för de flesta att byta till Kinsta som webbhotell. Vi utnyttjade aldrig tjänsten i vårt test utan gjorde det manuellt för att förstå funktionerna själva.

Administrera WordPress-hemsida

Förutom WordPress egna kontrollpanel där det mesta kan göras för att hantera din webbplats så finns det ytterligare funktion i Kinstas kontrollpanel.

Webbplats-cache

Cache gör att sidor och inlägg kan laddas mycket snabbare då PHP och WordPress inte behöver starta upp och rendera sidorna. Istället kan resultatet sparas och nästa gång en besökare vill komma åt samma information så skickas förra renderingen direkt. Det sparar tid och är en viktig funktion för blixtsnabba sidladdningar.

Det finns möjlighet att rensa cache manuellt, vilket är praktiskt om man gjort en ändring och cache inte tömts. Du kan också ställa in hur länge en cache ska gälla med alternativen 1,2,4,8 och 24 timmar, samt 7 dagar. Gör du få ändringar och inte har väldigt mycket trafik kan en längre cache vara fördelaktigt.

WordPress felsökning

Felsökning av din WordPress-webbplats låter dig hitta och korrigera fel som kan uppstå på din webbplats.

Sök-och-ersätt

Funktionen sök-och-ersätt är ett praktiskt sätt att kunna söka igenom databasen för att göra ändringar.

Det är speciellt praktiskt om du flyttat din hemsida och bytt domännamn. Då kan du söka igenom databasen och ange det nya domännamnet. Då blir sökvägarna rätt och hänvisar direkt till rätt ställe.

Ett annat vanligt scenario är om du bytt från HTTP till HTTPS och vill tvinga dina besökare att använda säkert protokoll. Då kan du ersätta sökvägarna med HTTPS så det blir rätt anslutning för dem.

Detta är extra funktionalitet som webbhotell normalt sett inte erbjuder, men som Kinsta erbjuder. Det ger ett extra lager med hjälpande funktioner för olika sammanhang.

Säkerhetskopior & Backup

Kinsta tar dagliga backuper automatiskt även för de billigaste paketen du kan välja. Du kan enkelt återställa till en backup genom att välja det i kontrollpanelen. Varje daglig backup sparas i 14 dagar innan den automatiskt tas bort.

Du kan även skapa manuell backup och dessa sparas också i 14 dagar innan de tas bort. Manuell backup är praktiskt om du ska göra någon större ändring och du inte är säker på om uppdateringen eller lanseringen av nya funktionerna går bra. Har du en manuell backup kan du snabbt återställa till hur det var precis innan.

Du kan också ladda ner hela din webbplats lokalt på datorn, en tjänst som erbjuds att packas ihop en gång i veckan. Att ladda ner säkerhetskopior är en bra rutin att ha om något extremt skulle inträffa som påverkar Kinsta och deras datacenter i stor omfattning. Har man en verksamhet där webbplats är en kritisk pelare är det viktigt att göra detta oavsett webbhotell någorlunda regelbundet.

Har du större krav på säkerhetsuppdatering kan du välja till (köpa till) tjänster för det. Det finns både alternativ för var 6:e timme och varje timme att välja. Driver du en e-butik med större omsättning är det rekommenderat att välja till för att inte tappa data mer än maximalt en timme bakåt.

Även om Kinstas plattform känns väldigt driftsäker i våra tester och kombinationen Google Cloud och Cloudflare känns tryggt så är det ändå en försäkring väl värd att ha. Hur som helst erbjuds bra backup-lösningar i grunden och det går att utöka säkerheten vilket är bra.

CDN-funktioner

CDN (Content Delivery Network), eller innehållsleveransnätverk på svenska är ett sätt att sprida statiska filer så som skriptfiler, bilder, videos och annat innehåll som inte ändras hos flera datacenter. Besökare som ansluter till sidan hämtar sedan dessa filer från ett CDN som är geografiskt nära dem, vilket påskyndar laddningstiderna.

Kinsta CDN-inställningar

Kinstas integrering med Cloudflare ger dem tillgång till ett stort antal geografiska platser på jorden där dessa filer kan sparas. Det gör att din hemsida laddas väldigt snabbt oavsett om besökaren är från Sverige, USA eller Australien.

I kontrollpanelen kan du styra flera funktioner kopplade till CDN. Dessa inkluderar:

 • Aktivera & Avaktivera CDN – Möjligheten att välja om du vill använda CDN eller om de statiska filerna ska hämtas direkt från datacentret du valt för din hemsida.
 • Rensa CDN cache – Töm cacheminnet för CDN, vilket kan vara praktiskt om du ersatt statiska filer som ännu inte uppdaterats hos CDN.
 • Bildoptimering – Aktivera bildoptimering som automatiskt konverterar bildformat från PNG, GIF och JPEG till WebP-format. Du kan välja att detta inte alls ska göras, förlustfritt eller där funktionen även försöka komprimera bilden genom sänkt kvalitet.
 • Kodminifiering – Statiska JS- och CSS-filer har ofta mycket luft som mellanslag och kommentarer som inte behövs när filerna ska läsas av en dator. Denna funktion låter dig minimera dessa filer så de tar så liten plats som möjligt. Du väljer själv om du vill göra det med JS, CSS eller både och.
 • Exkludering av filer – Ibland har man statiska filer som man inte vill att ett CDN ska hämta och spara. Genom denna funktion kan du exkludera vissa filer, filändelser eller sökvägar.

Hastighetstester

Vi har utvärderat hur snabbt Kinsta levererar sidor från WordPress genom att använda oss av Lighthouse.

Lighthouse som är ett inbyggt verktyg i flera webbläsare är avsett för att utvärdera hemsidor på flera aspekter, där ibland hastigheter och moderna tekniker.

I våra tester har vi testat flera teman och med en större sida med mycket text och innehållande flera bilder. Vi valde medvetet teman för WordPress som är välutvecklade och som bör ge väldigt bra poäng om webbhotellet är snabbt.

Oavsett tema så levererade Kinsta full pott i våra tester. Med sämre tema kan det säkerligen sjunka men det är ingenting som bör sänka webbhotellets betyg och varför vi valt dessa teman.

Sammanfattning

Kinstas WordPress-hosting har presterat väldigt bra. Det är en lite dyrare lösning än de billigaste webbhotellen men samtidigt får du väldigt bra prestanda och tillgång till funktioner och infraktstur de billiga alternativen saknar.

Vi är trots allt imponerad över prestandan och för dig som har en hemsida med internationell trafik så deras WordPress-paket väldigt passande.

Vi har inte testat deras applikationspaket närmare utan bara snabbt kikat på vad som erbjuds och hur det fungerar. Även här blir det väldigt intressant och ett säkert val för företag som vill driva applikationer och tjänster med god prestanda och hög tillförlitlighet.