Hem » Webbhotell » Ruby

Webbhotell med Ruby

Om du vill använda Ruby On Rails (RoR) för enklare hemsidebygge kan det vara klokt att välja webbhotell med Ruby. RoR är en webblösning som blir alltmer populär då fler upptäcker hur den kan användas för att bygga dynamiska sajter.

Här finner du webbhotell med Ruby som även ger stöd för hög prestanda och gott om plats för dina webbprojekt. Det är fortfarande långt från alla webbhostingtjänster som erbjuder Ruby så spar tid genom att se på denna lista!

Oderland logo
fr. 231 kr/mån
Utrymme: 20 - 30 GBTrafik: 2000 - 5000 GBDomäner: ObegränsatMySQL: ObegränsatMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: cPanelPHP Memory Limit: 2048 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Kinsta logo
fr. $30.00/månfr. $43.75/mån
Utrymme: 10 GBTrafik: 50 GBDomäner: 1 stMySQL: 1 stMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: EgenutveckladPHP Memory Limit: 256 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Priserna för webbhotell visas inkl. moms avrundat till hela kronor. Priset avser det billigaste webbhotellpaketet. Avvikelser kan förekomma.

Utbudet med svenska webbhotell som har stöd för Ruby eller Ruby on Rails är få. Här ovan kan du se vilka webbhotell som gör just det. Ett alternativ till att välja ett webbhotell är att välja en VPS och själv lägga in stödet.

Vad är Ruby?

Ruby, eller Ruby on Rails, RoR som ramverket också kallas för togs fram av danske David Heinemeier Hansson. Han byggde sitt ramverk på ett språk som ursprungligen utvecklades av Yukihiro Matz Matsumoto. Matsumoto lade 1993 grunden till det som sedan 2003 blev Heinemeier Hanssons version, RoR.

Det ursprungliga språket för Ruby kombinerade flera olika språk som Perl, Eiffel, Lips, Ada och Smalltalk. Tanken var att Ruby skulle bli kraftfullt som Smalltalk men också roligt som Perl. I början så var det särskilt inom grupper som sysslar med öppen källkod som Ruby fick fart.

Därefter har det rullat på och det är faktiskt riktigt stora namn som använder sig av Ruby för sin kodning. Vi finner bland annat företag som Airbnb, Twitter, Shopify, Hulu och SoundCloud bland de som använt sig av detta ramverk.

Ruby on Rails är ett så kallat fullstack ramverk. Det betyder att det kan användas både för frontend och för backend. RoR bygger på Ruby som standard och så JavaScript för fronten.

Fördelar med Ruby on Rails

Den främsta fördelen med Ruby on Rails är att detta ramverk förenklar programmeringen på ett drastiskt sätt. När du använder dig av RoR för en webbapplikation kommer RoR att göra antaganden om dina behov.

På grund av detta blir det för det mesta så att det krävs mindre kod för ditt projekt. Det är också möjligt att jobba med Ruby programmering utan lång och gedigen kunskap om kodning. Ruby on Rails är fristående på så vis att du inte måste kunna Ruby för att använda RoR.

Huvudfilosofierna som väl beskriver fördelarna med RoR är:

Convention over configuration – CoC

Det här är egenskapen som innebär att RoR antar att du vill göra på ett visst sätt. Det underlättar och frigör mer tid för att koda hellre än att sitta med konfigurering av filer.

Don’t Repeat Yourself – DRY

Det här går ut på att undvika repetitioner i koden. Detta för att koden ska vara stabil och för att du ska kunna bygga på den. Konceptet ger en god grund för bugg-fri kod vilket givetvis är otroligt viktigt för varje webbprojekt.

Summan av kardemumman är att Ruby on Rails fungerar som en hjälpande hand för dig för att du ska skapa din hemsida på bästa sätt. Du kan jobba snabbare och med mindre risk för fel. Den öppna källkoden är också ett plus. Alla användare har tillgång till den och det är många som använder sig av Ruby.

Med ett stort community har du alltid tillgång till råd och tips. Om det webbhotell med Ruby som du väljer inte kan ge så mycket support för ramverket så hämtar du lätt informationen online. Det är också något som gör det möjligt att välja VPS eller dedikerad server lösning och själv ta in RoR.

Webbhotell med Ruby on Rails

Det är förstås så att RoR inte är det mest använda ramverket. Det finns andra lösningar som är populärare och därmed också mycket vanligare på svenska webbhotell. På grund av detta kan du inte förvänta dig att varje webbhotell har RoR som en del av hostingpaket.

Med detta sagt kan många webbhotell fungera alldeles utmärkt med Ruby ramverket. Om du väljer VPS eller dedikerad server så är det ju upp till dig att installera det. Du behöver lite mer kunskap för att göra det men det är som sagt inte så svårt att få informationen från alla RoR-entusiaster som finns i communityn online.

Summering

Det blir allt vanligare med webbhotell med Ruby vilket beror på att detta ramverk är väldigt populärt bland webbutvecklare. Med Ruby on Rails minskar behovet av kodning och dessutom kan du minska på problem med buggar. Du spar tid och får den typen av dynamisk hemsida du är ute efter med RoR.

Om ett webbhotell inte har stöd för ramverket kan du välja att ordna med detta själv med VPS eller dedikerad server.