Jämföra webbhotell och webbhotellpaket är viktigt för att hitta en lösning som dels har funktionerna du behöver men som också har tillräckligt med resurser och passande pris.
Här nedanför kan du se en lista med webbhotell där du kan jämföra olika lösningar och priser.
Viktiga skillnader mellan webbhotell
När du jämför webbhotell finns det några viktiga skillnader du bör titta närmare på. Vi går kort igenom dem här nedanför och fördjupar oss i dem längre ner.
- Upptid och driftsäkerhet: Det är viktigt att välja ett webbhotell som har en hög uptime och som är driftsäkert, så att din webbplats alltid är tillgänglig för besökare.
- Lagringskapacitet och bandbreddsgränser: Du bör jämföra hur mycket lagringsutrymme och bandbredd som webbhotellen erbjuder, så att du kan välja ett som passar dina behov.
- Prestanda: Prestanda är viktigt, eftersom det påverkar hur snabbt din webbplats laddar och hur bra den fungerar. Jämför olika webbhotell för att se vilka som erbjuder den bästa prestandan.
- Kundsupport: Det är viktigt att välja ett webbhotell som erbjuder bra kundsupport, så att du kan få hjälp när du behöver det. Jämför hur lätt det är att komma i kontakt med supporten hos olika webbhotell och hur snabbt de svarar.
- Pris: Priset på webbhotellen varierar och det är viktigt att jämföra priser för att hitta ett som passar dina behov och din budget.
- E-post: Många webbhotell erbjuder e-posttjänster, så att du kan skapa e-postadresser för ditt domännamn. Jämför hur många e-postadresser som ingår i olika webbhotells paket, hur mycket lagringsutrymme som finns för e-postmeddelanden, och om det finns några begränsningar för storleken på e-postmeddelanden.
- Tekniker: Det är viktigt att välja ett webbhotell som stöder den teknik du vill använda för din webbplats. Jämför om webbhotellen stöder tekniker som PHP, MySQL, WordPress och andra populära plattformar och verktyg.
- Domäner: Jämför om webbhotellen erbjuder möjligheten att registrera ett domännamn, och om det ingår i priset för webbhotellet eller om det kostar extra. Du bör också jämföra om webbhotellen erbjuder möjligheten att parkera flera domäner på samma konto, om du har flera webbplatser.
- Kontrollpanel: Kontrollpanelen är där du administrerar ditt webbhotellskonto, inställningar för hemsida & e-post och mycket mer. Det finns olika kontrollpaneler som används av olika webbhotell. Vill du känna dig hemma kanske du önskar använda ett webbhotell som kör det du är bekant med.
Många av de bästa webbhotellen löser varje punkt på ett bra sätt. Det största prisskillnaderna ligger i support, driftsäkerhet och prestanda. Det är också därför många företag med affärsdrivna hemsidor väljer dyrare webbhotell och hostinglösningar.
1. Upptid & Driftsäkerhet
Webbhotellets upptid och driftsäkerhet är viktigt och speciellt om du tjänar pengar direkt eller indirekt genom din hemsida.
Det finns flera faktorer som påverkar hur bra upptid och driftsäkerhet som ett webbhotell har. Några av dessa aspekter är:
- Kvalitet på utrustningen: Webbhotellet måste ha modern och väl underhållen utrustning för att kunna erbjuda bra uptime och driftsäkerhet. Detta inkluderar servrar, nätverksutrustning, kylning och strömförsörjning.
- Uppdateringar och underhåll: Webbhotellet bör regelbundet utföra uppdateringar och underhåll för att hålla utrustningen i gott skick och för att förebygga problem.
- Redundans och backup: Webbhotellet bör ha backup-system och redundans för att kunna hantera eventuella driftstopp och för att skydda dina data.
- Teknisk support: Webbhotellet bör ha en teknisk support som kan hjälpa till med eventuella problem och frågor.
- Uptidsgarantier: Webbhotellet bör erbjuda en uptimegaranti, så att du kan få en kompensation om din webbplats inte är tillgänglig.
Dessa faktorer är oftast svårast att jämföra men här är några tips hur du kan gå tillväga:
- Läs omdömen och recensioner: Genom att läsa omdömen och recensioner från andra användare kan du få en uppfattning om hur bra ett webbhotell är när det gäller uptime och driftsäkerhet. Om webbhotellet varit etablerat en längre tid kan du få bra information genom att granska detta.
- Fråga webbhotellen: Du kan kontakta webbhotellen direkt och ställa frågor om deras uptime och driftsäkerhet. Be dem om information om deras utrustning, underhåll och backup-system.
- Jämför uptimegarantier: Många webbhotell erbjuder en uptimegaranti, så det kan vara en bra idé att jämföra dessa för att se vilket som erbjuder den bästa garantin.
- Använd uptime-verktyg: Det finns verktyg som kan mäta uptime för webbplatser, så att du kan jämföra uptime mellan olika webbhotell. Dessa verktyg kontinuerligt övervakar webbplatserna och rapporterar eventuella driftstopp. Det krävs dock flera års granskning för att utvärdera hur bra webbhotellen är och det är i krisen som webbhotellets rutiner testas.
- Pröva webbhotellen: Ett sätt att få en känsla för hur bra ett webbhotell är när det gäller uptime och driftsäkerhet är att pröva det själv. Du kan registrera ett konto hos olika webbhotell och testa deras tjänster under en begränsad tid för att se hur bra de fungerar.
2. Lagringskapacitet och bandbreddsgränser
När du jämför lagringskapacitet och bandbreddsgränser mellan olika webbhotell är det viktigt att tänka på följande:
- Lagringskapacitet: Kontrollera hur mycket lagringsutrymme som ingår i webbhotellens paket och om det finns möjlighet att utöka det om det behövs. Du bör också jämföra om det finns några begränsningar för vilka filtyper som får lagras på webbhotellet.
- Bandbreddsgränser: Kontrollera hur mycket bandbredd som ingår i webbhotellens paket och om det finns möjlighet att utöka det om det behövs. Du bör också jämföra om det finns några begränsningar för hur mycket data som får skickas till och från webbplatsen.
- Pris: Lagringskapacitet och bandbredd är ofta en del av priset för webbhotellet, så det är viktigt att jämföra priser för att hitta ett som passar dina behov och din budget. Vissa webbhotell erbjuder dock obegränsad mängd men det innebär bara att alla kunder är med och betalar för ett genomsnitt. Dessutom begränsas hur datatrafiken får användas i avtalet. Nedladdningsbara filer brukar t.ex. inte vara tillåtet i någon större mängd.
- Övergång till ett större paket: Om din webbplats växer och behöver mer lagringskapacitet och bandbredd är det viktigt att webbhotellet erbjuder möjlighet att enkelt övergå till ett större paket.
3. Prestanda
Prestandan är en viktig faktor som återspeglas i hur snabbt din hemsida laddas. En hemsida där besökarna måste vänta på att något händer är en dålig hemsida och felet kan ibland ligga hos webbhotellet.
Här är några aspekter du kan jämföra hos webbhotellen:
- Serverkapacitet och hårdvara: Kontrollera hur mycket kapacitet och vilken hårdvara som används av webbhotellen. Ju mer kapacitet och bättre hårdvara desto bättre prestanda kan man förvänta sig.
- Antal anslutningar per webbhotellskonto: Kontrollera hur många anslutningar som webbhotellen tillåter per webbhotellskonto. Ju fler anslutningar varje webbhotellskonto kan ha desto mindre risk att anslutningar måste vänta på varandra vilket snabbt blir en stor flaskhals.
- Minnesbegränsningar: Kontrollera om webbhotellen har minnesbegränsningar, till exempel en begränsning för hur mycket minne en PHP-skript får använda (php_memory_limit). Dessa begränsningar kan påverka prestandan hos din webbplats och även ge felmeddelanden om mjukvaran behöver mer än vad som tillåts. För e-butiker är det minsta 512 MB för PHP medan enklare hemsidor kan klara sig med mindre.
- Prestanda-verktyg: Använd prestanda-verktyg för att jämföra prestandan hos olika webbhotell. Dessa verktyg kan ge dig information om laddningstid och andra prestandametrar, så att du kan jämföra webbhotellen utefter dessa.
- Mjukvara för prestandaförbättringar: Vissa webbhotell använder mjukvara som LiteSpeed för att förbättra prestandan hos deras webbserver. Det kan vara en bra idé att jämföra om webbhotellen använder sådan mjukvara och hur stor skillnad det gör för prestandan.
4. Kundsupport
Det finns flera viktiga egenskaper hos supporten på ett webbhotell. Här är några exempel:
- Tillgänglighet: Supporten bör vara lätt att nå och ha öppet under tider då du kan behöva hjälp. Det kan vara via e-post, telefon eller livechatt.
- Snabbhet: Supporten bör vara snabb att svara på dina frågor och förfrågningar, så att du kan få hjälp snabbt om det behövs.
- Kompetens: Supporten bör ha kunskap om webbhotellet och tekniken som används, så att de kan hjälpa dig med dina frågor och problem.
- Tillmötesgående: Supporten bör vara tillmötesgående och hjälpsam, och försöka lösa dina problem på ett så bra sätt som möjligt.
- Översättningshjälp: Om du inte behärskar det språk som webbhotellet erbjuder support på kan det vara bra att välja ett webbhotell som kan erbjuda översättningshjälp.
5. Pris
Pris är en viktig faktor att tänka på när du jämför webbhotell. Här är några saker att tänka på:
- Jämför olika priser: Jämför priser för olika webbhotell och se till att du får en bra överblick över vad olika webbhotell erbjuder för priser. Du bör jämföra priser för olika paketstorlekar och för olika funktioner och tjänster.
- Räkna på totalpriset: Se till att räkna ut totalpriset för webbhotellet, inklusive eventuella tilläggstjänster och avgifter. Det är viktigt att du får en rättvis jämförelse mellan webbhotellen, så att du kan se vilket som är det mest prisvärda alternativet.
- Prisvärdhet: Jämför inte bara priset, utan också vad du får för pengarna. Titta på lagringskapacitet, bandbredd, support, prestanda och andra faktorer för att bedöma om webbhotellet är prisvärt.
- Betalningsvillkor: Kontrollera hur webbhotellen tar betalt och om det finns några avtalstider eller uppsägningstider. Det är viktigt att du känner till detta innan du bestämmer dig för ett webbhotell.
- Kampanjer och erbjudanden: Många webbhotell erbjuder kampanjer och erbjudanden då och då, så det kan vara värt att hålla utkik efter detta för att spara en slant. Du kan också direkt vända dig till billiga webbhotell om priset är en viktig faktor.
6. E-post
E-posttjänsterna som ingår i webbhotellen kan skilja sig åt på flera sätt. Här är några exempel:
- Antal e-postkonton: Vissa webbhotell erbjuder ett begränsat antal e-postkonton medan andra erbjuder obegränsat antal. Det kan vara viktigt att tänka på om du planerar att använda många e-postkonton.
- Storlek på e-postkonton: Vissa webbhotell har begränsningar för hur mycket data som får lagras på ett e-postkonto, medan andra inte har några begränsningar. Det kan vara viktigt att tänka på om du planerar att lagra mycket data på dina e-postkonton.
- E-postklienter: Vissa webbhotell erbjuder en webbaserad e-postklient som du kan använda direkt på deras webbplats, medan andra kräver att du använder en egen e-postklient, till exempel Microsoft Outlook eller Mozilla Thunderbird.
- Spamfilter: Vissa webbhotell erbjuder avancerade spamfilter som kan hjälpa dig att hålla skräpposten borta från din ink
7. Tekniker
De tekniker som PHP, ASP, MySQL, Node.JS m.m. är viktiga eftersom de används för att utveckla och driva webbplatser. PHP och ASP är programmeringsspråk, MySQL är en databas, och Node.JS är en plattform för att köra JavaScript på serversidan.
När du jämför webbhotell är det viktigt att kontrollera om de stödjer de tekniker som du planerar att använda. Det kan vara en fördel att välja ett webbhotell som stödjer flera olika tekniker, så att du har möjlighet att välja det som passar bäst för din webbplats. Du bör också se till att webbhotellet erbjuder den senaste versionen av teknikerna, så att du kan utnyttja deras senaste funktioner och säkerhetsuppdateringar.
Olika mjukvaror ställer olika krav på tekniker och versioner. De flesta webbhotell jobbar aktivt med att uppdatera versioner men hur det sker skiljer sig åt.
Om du t.ex. vill använda dig av WordPress på webbhotellet så bör du se till så PHP och MySQL är uppdaterat till rätt versioner. Men eftersom det är det mest vanliga innehållssystemet som används av hemsidor kommer webbhotellen med all största sannolikhet ha stöd för det.
8. Domäner
Webbhotellen kan skilja sig åt i sina domänfunktioner på flera sätt. Här är några exempel:
- Antal domäner: Vissa webbhotell erbjuder ett begränsat antal domäner per konto, medan andra erbjuder obegränsat antal domäner. Det kan vara viktigt att tänka på om du planerar att använda många olika domäner.
- Registrering av domäner: Vissa webbhotell erbjuder möjlighet att registrera domäner direkt via deras tjänster, medan andra kräver att du registrerar domänerna på egen hand.
- Parkering av domäner: Vissa webbhotell erbjuder möjlighet att parkera domäner som inte används, medan andra inte har stöd för detta.
- DNS-hantering: Vissa webbhotell erbjuder möjlighet att hantera DNS-inställningarna för domänerna via deras tjänster, medan andra kräver att du hanterar DNS-inställningarna på egen hand.
- Subdomäner: Vissa webbhotell erbjuder möjlighet att skapa subdomäner, det vill säga underdomäner som är knutna till din huvuddomän, medan andra inte har stöd för detta.
9. Kontrollpanel
Det finns flera olika typer av kontrollpaneler som är vanliga på webbhotell. De vanligaste är:
- cPanel: cPanel är den mest populära kontrollpanelen för webbhotell. Det är användarvänligt gränssnitt som ger dig möjlighet att enkelt administrera din webbplats, inklusive att ladda upp filer, skapa e-postkonton och hantera databaser.
- Plesk: Plesk är en annan populär kontrollpanel för webbhotell. Den erbjuder liknande funktioner som cPanel, men har en annan design och layout.
- DirectAdmin: DirectAdmin är en lättanvänd kontrollpanel för webbhotell. Den erbjuder en mängd olika verktyg för att administrera din webbplats, inklusive att hantera domäner, e-postkonton och databaser.
- Webmin: Webmin är en webbaserad kontrollpanel för systemadministration. Den ger dig möjlighet att administrera din webbplats och dess servrar, inklusive att hantera filer, databaser och användarkonton.
- ISPConfig: ISPConfig är en professionell kontrollpanel för webbhotell. Den erbjuder avancerade verktyg för att administrera din webbplats, inklusive att hantera domäner, e-postkonton, filer och databaser.
För de flesta användare spelar valet av kontrollpanel mest roll för att du ska känna igen dig och för att gränssnittet ska vara enkelt att använda. cPanels fördel är att det används i bred skala, har avancerade funktioner men ändå ett enkelt gränssnitt att navigera. Med både Plesk och DirectAdmin är bra alternativ.
Svårt att jämföra webbhotellen?
Många som inte är tekniskt insatta känner att det är för mycket information för att kunna ta ett bra beslut.
Men det behöver inte vara så svårt. Ska du lägga upp en enkel hemsida eller blogg så ställs det oftast mindre krav för att få det hela att fungera. WordPress fungerar mer eller mindre på alla webbhotell som har stöd för PHP & MySQL så leta efter det.
Välj ett billigt webbhotell som känns bra och börja med att installera WordPress och kom igång. Du kommer lära dig mycket och i början har du kanske inte några specifika behov ändå och kan helt välja efter vad som är billigast.
Efterhand som lär dig mer om olika tekniker så kommer det bli lättare med jämförelser i framtiden. Det går också att flytta hemsidan till nytt webbhotell så du är inte låst till ett för alltid.