Om du inte är nöjd med ditt nuvarande webbhotell kan du flytta din hemsida, eller fler sajter, till ett nytt webbhotell. Processen är inte svår och det finns gott om webbhostingtjänster som kan hjälpa dig med gratis flytt av hemsida.
Fast det viktigaste är inte om du får gratis flytt av hemsida eller inte. Det viktigaste är att du får ett nytt webbhotell som du gillar. Därmed börjar vi i den änden och tar en titt på hur du kan hitta en hostingtjänst som är bättre än din nuvarande lösning.
Hitta ett webbhotell som du gillar
Du vet med bestämdhet vad du inte gillar med ditt nuvarande webbhotell. Det här är viktigt att bena ut. Du kan rentav skriva en lista med vad som brister. Bristerna är det som det nya webbhotellet måste vara bra på.
Utöver att ditt nya webbhotell ska ha lösningen på de problem du upplever just nu så bör det förstås förse dig med sådant som du blir extra nöjd med. Det handlar i grund och botten om några viktiga punkter:
- Webbhotellet ska ge dig tillräckligt mycket lagringsplats, god prestanda och upptid som du är nöjd med.
- Du bör få god support och hög säkerhet i form av kryptering och backuper.
- Det bör ingå gratis SSL-certifikat till alla dina sidor.
- Du bör få användning som känns enkel och vettig.
- Webbhotellet ska vara väl anpassat för det CMS som du kommer att använda för att bygga och driva din sajt.
Utöver dessa punkter så är pris för webbhotell också något att tänka på. Du kanske vill flytta för att det webbhotell som en gång gav dig ett bra pris nu har ökat på det till helt orimliga nivåer. Gör inte samma misstag igen! Ta en titt på vad som händer bortom introduktionspriset.
Det kan vara så att du finner flera webbhotell som du tycker verkar bra och prisvärda. Då ska du jämföra deras hostingpaket med varandra. Inte bara priser utan också själva innehållet. Vill du ha webbhotell med ASP.net och MSSQL så kan du ju inte jämföra med webbhotell med PHP och MySQL som inte kan erbjuda Windows server.
Jämför bara webbhotell som är rimliga alternativ för dig. Läs vad andra användare har att säga om tjänsten och ta reda på vilka fördelar du kan få framöver med ett visst webbhostingföretag. Ta reda på om användare håller med om de fördelar som webbhotellet själv beskriver på sin hemsida.
Ta reda på om du får flytt av hemsida gratis
Det är inte svårt att flytta över domäner till ett nytt webbhotell. Särskilt inte om du flyttat med WP-sajt till webbhotell för WordPress. Men det är klart att det är en fördel om du får tjänsten gratis. Oavsett om du får flytten gratis eller inte så är det viktigt att du ser till att du får auktoriseringskoder för ditt domän av det webbhotell det ligger på just nu.
De här koderna måste du ha då du ska föra över ett domän till ett nytt webbhotell. Om webbhotellet kommer att göra detta åt dig så ser du till att de får koderna. Skulle du välja att sköta flytten själv bör du ta en titt på den support du kan få för detta. Genomför flytten när supporten är på plats!
Gör en backup av din hemsida innan flytten
Innan du påbörjar flytt av hemsida från ett webbhotell till ett annat ska du göra en backup. Det kan gå fel. Detta även när det är webbhotellet som tar ansvar för flytten. Har du en backup kan du sova gott på natten efter att ha initierat flytten. Inget kommer att gå förlorat!
Det är inte så att du måste förlora en massa upptid för att du flyttar en hemsida. Med god planering blir det minimalt avbrott. Det ingår i denna planering att göra en backup så det är något du inte vill missa.
Testa hemsidan på ditt nya webbhotell
När du gjort en backup av din hemsida kan du ladda upp och installera hemsidan på ditt nya webbhotell.
Ladda upp alla filer, skapa databaser, lägg in nya databaskopplingar så att allt fungerar som tänkt.
Om du använder Windows kan du ändra i din hosts-fil i systemet så att när du skriver in ditt domännamn i webbläsaren så skickas du till din nya server. Detta är rekommenderat för att se så allt fungerar som tänkt.
När du väl ser att allt fungerar som tänkt kan du antingen välja att lägga upp en färskare backup av din webbplats om den ändrats. Annars kan du peka om domänen till ditt nya webbhotell vilket vi går in närmare på här nedanför.
Har du en webbplats där besökarna har användarkonton och på något sett bidrar med information är det rimligt att på den gamla webbservern ge något felmeddelande om att webbplatsen håller på att flyttas.
Eftersom en ompekning av domännamn kan ta tid så riskerar du inte att din gamla databas får ny information som sedan försvinner vid övergången. Då är det bättre att ge ett meddelande om att webbplatsen tillfälligt ligger nere för flytt.
Peka om ditt domän på egen hand
För att peka om ditt domännamn så behöver du information om den nameserver du ska använda dig av. Det nya webbhotellet ger dig denna information så att du kan peka om ditt domän till nya webbhostingtjänsten.
På kontrollpanelen hos webbhotellet du är registrerad på så kan du skriva in domän DNS parametrar. Med ändring av DNS parametrar så pekar du om domänen. Efter detta så får du invänta på att ändringarna registreras. Här är det viktigt att du inte gör något med sajten eftersom innehållet ännu inte ligger på sin nya plats.
Rent praktiskt så är det så att en flytt av hemsida till nytt webbhotell innebär att du skapar en ny databas på det nya webbhotellet. Du kan använda precis samma namn och lösenord som du har haft för en tidigare databas.
Med ny databas på det nya webbhotellet så kan du använda dig av ett FTP-program för att skicka över allt material från din nuvarande databas till den nya. Här kan du välja att först lägga över allt material på din dator för att sedan därifrån skicka en kopia till den nya databasen.
Gå igenom sajten och se att allt stämmer
När du har flyttat din hemsida så är det viktigt att du går igenom den. Det är ju viktigt att sajten syns som tänkt både för dig och för de som surfar in via sökmotorer. Det du kan göra är att pinga din hemsideadress. Då ser du om det nya webbhotellet redan kan ses.
Det här ser du på nya IP-adresser. Det händer ibland att du trots vid pingning ser nya IP-värden fortfarande får besökare till det gamla webbhotellet. På grund av detta kan du vänta lite med att stänga ner det gamla webbhotellet. Det här bör gå fort men tålamod är en dygd även då man flyttar till nytt webbhotell.
Om det finns länkar som inte längre fungerar så bör du ta hand om detta. Detsamma gäller förstås för bilder och annan media som av någon anledning kanske inte hängde med som tänkt. Undersök noga och rätta till alla delar av sajten om det behövs.
Har du bytt webbhotell kommer du behöva göra anpassningar till ditt SSL-certifikat också. Om du använder ett gratis SSL-certifikat så behöver du ansöka om ett nytt hos det nya webbhotellet.
Glöm inte att säga upp det gamla webbhotellet!
Beroende på vilken typ av abonnemang du har haft tidigare för webbhosting kan det vara så att du aktivt måste säga upp eller att du helt enkelt låter bli att fortsätta betala för webbhotellet. Var väl medveten om vad som gäller så att du säger upp hostingtjänsten i tid.
Om du har ett avtal som är löpande och som kräver att du säger upp det inom en viss tidsperiod kan det ju bli så att du får betala extra för ett webbhotell som du inte ens använder. Det kan kännas surt.
Få exakt information av ditt nya webbhotell
Exakt hur du flyttar domän, eller domäner, från ett webbhotell till ett annat kommer att bero på hur det nya webbhotellet fungerar. Det är inte så dumt att få en latmask från det webbhotell som du väljer att byta till.
Du kan få en beskrivning av hur du flyttar en WordPress sajt från ett webbhotell till ett annat som spar dig tid och minskar risken för att du gör fel. Om webbhotellet inte har informationen för detta direkt på sin hemsida kan du kontakta supporten och be om att få den.
Det är alltid en fördel om du kan få aktiv hjälp av supporten som vet hur de på bästa sätt ska guida dig då du byter från din gamla webbhostingstjänst till deras service.
Summering
Det är inte svårt men kan kräva lite tålamod att byta till nytt webbhotell. Notera att det ibland är möjligt att få hjälp med flytt av hemsida helt gratis av det nya webbhotellet. Oavsett om du får sköta flytten själv, får den gratis eller betalar för den så är det viktigt att du väljer ett nytt webbhotell som du blir nöjd med.
Börja alltså alltid med att undersöka vad du vill ha av ditt webbhotell så att du kan välja en ny webbhostingtjänst i enlighet med dina nuvarande behov och framöver. Som ny kund kan du givetvis få ett attraktivt introduktionspris. Se dock vidare på vad det kostar under kommande år så att du inte blir överraskad med webbhostingpris som inte är rimligt.
Driver du ett företag och er hemsida är en viktig del i er verksamhet, se då till att välja något av de bästa webbhotellen för företag som inte bara har bra prestanda utan också hög säkerhet där tjänsterna erbjuder professionellt.