Allt fler webbhotell väljer att installera protokollet HTTP/2 på sina servrar och det är goda nyheter för dig. Det finns nämligen flera fördelar med HTTP/2 och därmed är det inte så dumt att ta en titt på om en webbhostingtjänst jobbar med protokollet innan du signar som kund.
Här ska vi ta en titt på vad HTTP/2 är och vilka fördelar protokollet ger dig som ska bygga en hemsida.
Vad är HTTP/2?
HTTP/2 och HTTP/1.1 är i stort sett samma sak. Det handlar om ett protokoll som är till för att göra kommunikation mellan webbläsare och server snabbare. Sedan lanseringen har det blivit så vanligt med HTTP att det inte längre anses realistiskt att utveckla andra liknande lösningar.
Protokollet är långt ifrån enkelt men det ger möjlighet till den enkelhet och prestanda vi vill se då vi använder oss av applikationer online. Den första versionen bestod bara av en 60-sidors specifikation men när HTTP 1.1 släpptes 1999 så var man uppe i 176 sidors specifikation.
HTTP 2 är till för att ersätta HTTP 1. Det som skiljer protokollen är arkitekturen. Nummer 2 kommer med viktiga förbättringar och lösningar för saker som tidigare har setts som brister i protokollet.
Viktiga HTTP/2 egenskaper är:
- Server-push. Mycket viktig teknik för användare.
- Fungerar med en enda TCP-anslutning.
- Prioriteringar i enlighet med behov
- Möjligt med flera dataflöden över en TCP-anslutning med Multiplex
- Komprimerar HTTP-headers
- Ett bättre stöd för kryptering vilket ökar säkerheten
Hög prestanda och snabb laddningstid
När du bygger en hemsida är det förstås så att du vill att den ska laddas snabbt. Då folk surfar in på din sajt finns ju risken för att de vänder i dörren om det går för långsamt. Det här protokollet fokuserar på prestandan.
En helt vanlig hemsida hämtar normalt sett flera script-bibliotek såväl som anpassade bilder, teman och mer som den laddas. Allt det här måste ske snabbt och på rätt sätt för att sidan ska visas som tänkt.
Processen involverar både webbläsare och server. När HTTP/2 finns med i bilden så innebär det att processerna blir snabbare och effektivare. Därmed kan laddningstiden minskas på ett drastiskt sätt.
Med protokollet får man det som kallas för Multiplexering som innebär att webbläsaren kan göra många förfrågningar samtidigt. Det är nytt för version 2. Den första versionen av HTTP gjorde det bara möjligt för webbläsaren att göra en förfrågning åt gången.
Hur många förfrågningar får en webbsida?
För att sätta detta i proportion och förstå värdet med HTTP2 måste vi ta en titt på hur många förfrågningar en webbsida kan tänkas på. Idag är det inte alls ovanligt att det rör sig om 80 för en helt vanlig hemsida och ibland kan det vara det dubbla.
Om varje förfrågan som görs med webbläsaren ska hanteras separat så tar det längre tid än om alla dessa förfrågningar kan hanteras på en gång. Det är styrkan med HTTP/2!
Multiplexering möjliggör server-push
Med multiplexering går det att få servern att skicka resurser som behövs helt automatiskt. Tidigare har det här fungerar på så vis att en hemsida skickas till webbläsare där det sedan kollas vilka filer som kan tänkas behövas. Efter webbläsarens koll så begärs dessa filer från servern.
Med server-push så är det istället så att man redan i HTTP-huvudet talar om vilka filer som kommer att behövas. När en webbserver läser av huvudet så kommer den att helt automatiskt skicka med filerna som behövs. Webbläsaren måste inte begära dem.
Det här är en process som kan verka så enkel och logisk. Den ökar prestandan på ett markant sätt och är därmed något som alla som använder sig av nätet drar nytta av.
Hög säkerhet och kryptering
En annan viktig fördel med HTTP/2 är att protokollet idag är synonymt med kryptering och därmed hög säkerhet. Inte för att det kräver kryptering utan för att webbläsare och servrar gör det. De kommer inte att använda protokollet utan att krypteringen finns på plats.
De största browser-leverantörerna (som Chrome, Opera, Firefox, IE och Safari) har bestämt att de bara stödjer HTTP 2 över TLS. På grund av detta kan vi säga att TLS-kryptering är obligatorisk för att en hemsida ska kunna dra nytta av HTTP/2.
Det här sätter tryck på de som ännu inte hoppat på HTTP 2 tåget att göra det. Vi kan se att alltfler uppdaterar till SSL/TLS. Tänk på att SSL-anslutningar också kan vara tidskrävande. När man kör det hela genom en enkel TCP-anslutning så får man bukt även med detta.
HTTP/2 är för HTTPS-sajter
När en sajt har SSL-certifikat och adressen till den börjar med https så kommer det att fungera med http/2 då webbläsaren kan ge stöd för detta. Med tanke på detta är det inte så dumt att fokusera på webbhotell med SSL som ser till att din sajt får detta automatiskt.
Summering
Med HTTP/2 ökar prestandan och en hemsida kan laddas mycket snabbare. Det beror på att protokollet möjliggör effektivare kommunikation mellan webbläsare och server. Det krävs mindre kommunikation och förfrågningar då en hel del kommer med redan från server till webbläsare.
Sedan start har detta protokoll blivit mycket populärt och uppdaterats i nya versioner för viktiga förbättringar. Det är högst rimligt att säga att HTTP idag är branschstandard och att vi fortsatt kommer att se nya smarta lösningar byggt på detta populära protokoll. Vi ser till exempel att HTTP3 är på ingång vilket kommer att ge ännu snabbare lösningar.
Dessutom är detta ett protokoll som ökar säkerheten då kryptering blir en nödvändighet för att det ska appliceras. Det finns med andra ord goda skäl till att fokusera på webbhotell med HTTP/2 som erbjuder dig modern teknik för snabbare och säkrare sajt!