Hem » Så flyttar du ditt domännamn till ny registrar

Så flyttar du ditt domännamn till ny registrar

Om du köper ett domännamn så innebär det att domännamnet flyttas från en registrar till en ny. I många fall så handlar det i grund och botten om att flytta domännamn till det webbhotell som du kommer att använda dig av.

Det är inte svårt att flytta domännamn till ny registrar men det är viktigt att du gör på rätt sätt. Många gånger är det enklast att få hjälpen direkt av webbhotellet som kan sälja och sköta registrering av domännamn åt dig på ett smidigt sätt.

Flytta domännamn till ny registrar – Begär Auth-koden

För att kunna flytta ett domännamn till ny registrar så behöver du få koden som kallas för Auth-kod. Den koden har den registrar som du köper domännamnet från.

Koden har flera namn som:

  • Auth-nyckel
  • EPP-kod
  • Transfer-nyckel

Det sista namnet beskriver också vad det handlar om. Det här är ju en form av transfer som betyder flytt på engelska. På grund av detta kallas proceduren ibland för transfer av domännamn.

När du har koden kan du skicka den till den nya registraren. Det vill säga där du vill ha ditt domän. Det är antagligen ett webbhotell som med hjälp av koden nu kan ta emot domänen.

Många domännamn (beroende på vad för toppdomän det är) är låsta för flytt och måste låsas upp för att auth-koden ska fungera och flytten ska gå igenom.

ViktigtEn auth-nyckel är en värdehandling. Du måste vara noga med hur du hanterar den. Om någon kommer åt din auth-kod för domänen så kan de ta över domänen och då är det inte mycket du kan göra åt saken! Du kan generera en ny auth-kod i kontrollpanelen och i många fall även låsa domänen så den inte är tillgänglig för flytt.

Ta över ett existerande domän

Det händer ofta att det finns ett intresse av att ta över ett domän som redan finns eller som precis har gått ut. När det handlar om domän som gått ut så kallas övertagandet för snapping. När du snappar populära domän måste du vara snabb.

Det finns webbhotell som erbjuder dig snappingtjänsten. De håller utkik efter domän som är på gång att gå ut så att du snabbt kan ta över innan tidigare ägare ångrar sig. Det här är en tjänst som du kan dra stor nytta av för det är verkligen inte lätt att få tag i attraktiva domän på detta vis då många väntar på att ta över så snart det blir möjligt.

Du kan förstås också genomföra ett vanligt ägarbyte. Det kan ske om du kommer överens med den tidigare ägaren om att du tar över. Det kan ske mot betalning eller kanske gratis om det är så att du har en god relation med den som tidigare ägde det domän som du vill ha.

Byta ägaruppgifter för domän

När det sker ett ägarbyte så är det viktigt att ägare-uppgifter för domänen uppdateras. Det här är inte samma sak som flytt av domän och går bara ut på att uppgifterna för domänens ägare ändras.

Hur ägarbytet genomförs beror på vilken typ av domän det rör sig om och om du får hjälp med detta av ett webbhotell. Det kan vara så att du behöver en blankett för att få ett intyg om bytet av ägare.

När du köper en befintlig domän så kommer det både att ske ägarbyte och flytt av domän till ny registrar. Det här är en process som kan bli extra smidig då du får hjälp med den. Det är något som de bästa webbhotellen klarar av på ett smidigt sätt eller har tydliga guider för hur du ska göra.

För många internationella toppdomäner som .com, .net, .org m.fl. så är det ICANN som ställer krav på att kontaktuppgifterna för ägaren stämmer. Det är viktigt att hålla dessa uppdaterade och många webbhotell skickar årligen ut påminnelser om detta.

Kostnader för att köpa och flytta domän

Det är normalt sett så att webbhotellet tar betalt för att du registrerar domän med dem. Kostnaden kan inkludera flera utgifter.

Saker som kan ingå är:

  • Kostnad för ett nytt domännamn (t.ex. 1 års förnyelse)
  • Kostnad för att köpa domän som existerar
  • Kostnad för snapping (registrering av domännamn som precis släpps ledigt från tidigare ägare)
  • Kostnad för registrering av ägarbyte och flytt

När du har ett webbhotellkonto med ett visst webbhotell så kan det här vara saker som ingår. Om du bara ska flytta domän som du redan äger är chansen god att du kan få tjänsten gratis. Dessutom kan du erbjudas attraktiva priser för toppdomän som .se via webbhotellets egen service för köp och flytt av domännamn.

Kom ihåg att det även kostar med förnyelse av domännamn. Det är något webbhotellet kan hjälpa dig med så att du inte glömmer bort och riskerar att någon annan tar över då ditt ägarskap inte gäller.