Hem » Så påverkar webbhotellet din SEO

Så påverkar webbhotellet din SEO

Du vill att din hemsida ska ligga längst upp i sökresultaten så att du får en massa gratis trafik. Utöver att jobba med rätt typ av innehåll, länkar och andra metoder så bör du tänka på hur ditt webbhotell påverkar din SEO. Det handlar främst om sajtens laddningshastighet som Google har koll på men också om några andra viktiga punkter…

Snabba sidor får företräde

Om en sida laddas för långsamt är det många som väljer att surfa vidare. Det vet Google och därmed är laddningshastigheten en faktor som får betydelse. Google har infört laddningstid som en rankingfaktor och är idag en del av Core Web Vitals.

Google vill ju leverera sökresultat som de som söker blir nöjda med. Inte tröga sajter som tar många minuter att ladda. Med en seg hemsida får du negativa konsekvenser som:

  • Sämre ranking i sökresultat
  • Lägre intäkter då folk lämnar din sajt
  • Dåligt rykte (folk sprider ordet om din tröga sajt)

Det finns undersökningar som har visat att nära hälften av de som surfar online lämnar en hemsida som tar mer än 3 sekunder att ladda. Det gäller alltså att du väljer ett snabbt webbhotell för att förhindra detta.

Tänk på att din sajt ska laddas snabbt både på datorer och på mobiler. Mobilerna får allt större betydelse så det är viktigt att du optimerar laddningshastighet för dem. Lite kan du göra själv i form av lättare bildmaterial. Fast webbhotellets stöd och kapacitet kommer att spela stor roll för laddningshastigheten. En snabb server är en snabbare hemsida, så enkelt är det!

Faktum är att webbhotellets tekniker är väldigt vitala för att en webbplats ska kunna laddas snabbt. Ett exempel är t.ex. Oderland som valt att satsa på LiteSpeed som en snabbare variant av Apache webbserver. Tillsammans med WordPress-plugin som direkt jobbar med att optimera din sida på flera fronter och aktiverar cache så snabbas sidladdningar upp markant.

Upptid är en annan viktig parameter

Upptid är samma sak som tiden din sajt syns som den ska online. Om webbhotellet har många driftsstopp så drar det ner på upptiden. Man brukar beskriva upptiden i procenttal där 100% innebär att sidan aldrig är nere. De bästa webbhotellen ligger på 99% och mer.

Det är sällan så att ett webbhotell vågar lova 100% upptid. Det är trots allt så att man då och då kan behöva göra uppdateringar som under några minuters tid gör att sajter ligger nere. Om det blir många driftstopp och procenten rör sig under 90% är det inte bra för din SEO.

Google och andra sökmotorer vill ju inte skicka trafik till sajter som är döda. Om din sajt ofta ligger nere på grund av webbhotellets strul kan det vara negativt för din ranking.

Möjligheten till olika IP-nummer

För dig som jobbar med många sajter och kanske bygger nätverk inom olika nischer så är det verkligen viktigt att det inte ser ut som nätverk i Googles ögon. När alla dina sajter ligger på en IP-adress så vet Google att de är dina. Du kan fortfarande få respekt och trafik men möjligheten att sprida sajterna på olika IP-adresser är viktig för mer kraft.

Med olika IP-adresser så ser ju inte Google att alla sajter är dina. Då ser det inte ut som ett nätverk. På så vis kan du dra större nytta av att länka in från sajterna till dina huvudsajter eller använda dem i marknadsföringssyfte för de som vill betala för det.

IP-adressen visar var du bor

IP-adressen visar var du befinner dig och kan också vara något att tänka på. Om du väljer ett webbhotell som har sin server i Östeuropa eller kanske i USA så ser det alltså ut som att din hemsida också tillhör samma region. Fast du har ju en hemsida på svenska…

Det här är inte en avgörande faktor, men det kan finnas fördelar med att använda ett webbhotell som kan erbjuda svenska servrar. Det stärker relevansen mellan din sajt och regionen som du är verksam inom. Dessutom finns det de som menar att serverns placering kan påverka sidans hastighet.

Möjlighet till uppdateringar

Du kanske börjar med ett enklare webbhosting paket för en enkel hemsida eller webbutik. Men med tiden så växer din verksamhet och du får nya behov. Du behöver få plats för mer innehåll och med mer trafik blir det också viktigt med högre hastighet.

Det kan vara en stor hjälp med webbhotell som kan anpassa sina tjänster efter dina behov. Du kanske går från delad serverplats till dedikerad server för att du har besöksunderlaget som motiverar detta.

SEO handlar mycket om utveckling. För att kunna optimera och få bättre resultat av din hemsida är det verkligen bra om ditt webbhotell kan ge dig rätt stöd. Du kanske får betala lite mer för snabbare lösningar men det kan det ju vara värt när din verksamhet online utvecklas på ett positivt sätt.

Backups, säkerhet och support

En annan sak som i förlängningen kan påverka din SEO är backups och webbhotellets säkerhetsåtgärder. Om du strular till det då du gör en uppdatering på hemsidan och innehåll försvinner vill du snabbt rätta till detta.

Det bör inte ta för lång tid att få allting på plats igen. Har webbhotellet ett bra system för backups och god support så behöver den här typen av misstag inte blir för kostsamma. Backup kan vara helt gratis och support kan finnas på plats dygnet runt.

Oavsett om det är du som kluddar till det när du jobbar med din sajt eller om det är problem med servern så har du mycket att vinna på ett webbhotell som jobbar med backups, säkerhet och bra support.

Skulle det ske intrång med skadlig kod som kanske helt kraschar din sajt eller publicerar annat innehåll på den så är det ju A och O att webbhotellet upptäcker detta snabbt. Det gör de om de patrullerar sina servrar och sajter med jämna mellanrum. Det kan definitivt påverka din sidas SEO eftersom sökmotorer noterar avbrott och annat som avviker.

En hemsida som är enkel att uppdatera

Om du väljer att jobba med webbhotellets sitebuilder är det också viktigt att det här fungerar på ett enkelt sätt. När det blir för krångligt att uppdatera och göra om på sajten kanske du låter bli. Uppdateringar av innehåll och förbättringar av detsamma är viktigt för SEO.

Vi kan alltså se att webbhotell som gör det enkelt för dig att jobba med CMS eller deras egna sitebuildersystem kan vara fördelaktiga för ett effektivt SEO-arbete.

Summering

Valet av webbhotell kan påverka din SEO. Snabba webbhotell ger snabba hemsidor där användare tycker att det är lätt och smidigt att navigera. Hög upptid är också ett måste för att hemsidan ska ses som en lämplig kandidat för toppen av sökresultaten. Utöver detta bör du se på de verktyg som webbhotellet kan ge för att du ska kunna optimera din sajt med allt från bra innehåll till specifikt IP-nummer. Med bra tjänster för en bättre fungerande sajt kan ditt webbhotell vara ett enormt stöd för ditt SEO-arbete.