Hem » FAQ » Hur kopplar jag flera hemsidor till webbhotellet?

Hur kopplar jag flera hemsidor till webbhotellet?

För att kunna koppla flera hemsidor till ditt webbhotell behöver du oftast registrera flera domännamn som du kan använda dig av då varje hemsida behöver en egen adress.

Vill du inte registrera nya domännamn kan du välja att använda dig av subdomäner till ett befintligt domännamn som du har. En subdomän är t.ex. minhemsida.allawebbhotell.nu.

För att vägleda dig igenom processen att lägga till nya hemsidor så guidar vi dig här igenom varje steg och tar exempel från olika webbhotell.

1. Säkerställ att flera hemsidor stöds

Alla webbhotell och webbhotellspaket stödjer inte möjligheten att lägga upp flera hemsidor under ett konto. Det första du behöver göra är att säkerställa att det faktiskt går och att det finns plats för fler ”tilläggsdomäner”.

Om du använder vår hemsida för att jämföra webbhotell så kan du se antalet domäner och webbplatser du kan koppla till webbhotellskontot märkt som ”Domäner”. Om du inte redan har ett webbhotell kanske något av följande webbhotell passar:

Oderland logo
fr. 231 kr/mån
Utrymme: 20 - 30 GBTrafik: 2000 - 5000 GBDomäner: ObegränsatMySQL: ObegränsatMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: cPanelPHP Memory Limit: 2048 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Inleed logo
fr. 19 kr/mån
Utrymme: 2 - 50 GBTrafik: 50 - 3000 GBDomäner: ObegränsatMySQL: ObegränsatMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: DirectAdminPHP Memory Limit: 1024 - 8192 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Priserna för webbhotell visas inkl. moms avrundat till hela kronor. Priset avser det billigaste webbhotellpaketet. Avvikelser kan förekomma.

2. Peka domännamnet rätt

Domännamnet behöver ha rätt namnservrar som pekar på webbhotellets DNS-servrar. Om du köpt ditt domännamn från samma webbhotell är det ofta så att de från början redan har rätt namnservrar angivna.

Men om du t.ex. köpt ditt domännamn av Loopia men har ett webbhotellskonto hos Inleed så behöver du logga in på kontrollpanelen hos Loopia och se till så domännamnet får rätt namnservrar.

Vilka namnservrar du ska använda skiljer sig beroende på vilket webbhotell du valt och tillhandahålls av dem.

Ändringar kan ta 24-48 timmar innan de gått igenom för alla Internetanvändare. På grund av cache-system kan vissa Internetleverantörer ta längre tid på sig innan ändringarna syns.

3. Lägg till domännamnet hos webbhotellet

Avslutningsvis behöver du lägga till domännamnet hos webbhotellet och välja vilka inställningar som ska gälla för det.

Detta skiljer sig lite beroende på kontrollpanel som används men för att göra det lite lättare för dig att hänga med så har vi valt ut några olika webbhotell där vi visar hur det går till.

Loopia

Börja med att logga in hos Loopia så du kommer till din kontrollpanel.

Därefter ska du in den högra menyn leta efter Domännamn under ”Lägg till / skapa…”. Klicka på den så får du upp resultatet enligt nedan.

Här kan du välja att antingen köpa ett nytt domännamn eller koppla ett befintligt domännamn. Vi väljer att lägga till ett befintligt domännamn för guidens skull här.

Loopia Webbhotell - Lägg till domännamn

Vi får nu möjligheten att antingen lägga till ett eller flera domännamn som ska kopplas till vårt webbhotellskonto. Skriv in ditt domännamn och klicka vidare.

Om allting gått rätt till så får du ett meddelande om att domännamnet har lagts till. Nu behöver du välja hur domännamnet ska hanteras. Klicka på domännamnet så du får upp konfigurationen över det.

Loopia inställningar domännamn

Du behöver nu ändra från ”Inga inställningar / Parkerad” till ”Hemsida hos Loopia” som bilden ovan visar.

Eftersom Loopia erbjuder både webbhotell med Unix (PHP / MySQL) och Windows Server (ASP / MSSQL) så behöver du välja något av dessa. Om du inte vet vad du ska välja så chansa på Unix då de flesta mjukvaror som WordPress, Joomla m.fl. är skrivna i PHP med MySQL-databaser.

Klicka sedan på spara och det nya domännamnet är nu upplagt för en egen hemsida. Det finns även möjligheten att använda Loopias Sitebuilder vilket är en unik inställning just för Loopia.

Oderland

Logga in på kontrollpanelen cPanel hos Oderland för ditt webbhotellskonto. På välkomstskärmen kan du utläsa genvägar till allt som går att konfigurera och du kan även se hur många tilläggsdomäner du har under ”Statistik” samt hur många till du kan lägga till.

Bland genvägarna klicka på ”Tilläggsdomäner” under kategorin ”Domäner”.

Du möts nu av ett formulär där du kan lägga till en ny tilläggsdomän. Terminologin ”Tilläggsdomän” eller ”Addon Domain” för cPanel antyder på att du vill lägga till en ny hemsida. Därför får du även information om dokumentrot för din nya hemsida och du kan även skapa ett dedikerat FTP-konto just för denna hemsida om du önskar.

Oderland - cPanel - Lägg till ny tilläggsdomän

Om du velat lägga till ett domännamn utan att den får en egen hemsida hade du valt Alias som genväg under startsidan. Eller klicka på Omdirigeringar bland domännamn efter att du lagt till tilläggsdomänen för att peka om den enligt önskemål.

Inleed

Även hos webbhotellet Inleed är det väldigt enkelt att lägga till flera domännamn om ditt webbhotellskonto stödjer det.

Logga in på deras kontrollpanel och ta dig till DirectAdmin som administrerar ditt webbhotellskonto. Under domänhantering på startsidan eller i menyn kan du välja att lägga till ett nytt domännamn.

Du möts då av följande formulär:

Inleed - Lägg till domännamn

Skriv in domännamnet du vill lägga till och klicka på Skapa. Vill du göra ytterligare inställningar kan du göra det med i form av begränsa trafik, diskutrymme och vissa funktioner. Men standardinställningarna är bra för de flesta.

Domännamnet är sedan tillagt med en egen rotkatalog som du kan använda för din nya hemsida.