Hem » FAQ » Hur skyddar jag så andra hemsidor inte använder mina bilder?

Hur skyddar jag så andra hemsidor inte använder mina bilder?

Stoppa användning av bild

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dina bilder från att användas av andra hemsidor utan din tillåtelse.

En av metoderna är att på en teknisk nivå hindra andra hemsidor från att använda dina bilder genom att länka direkt till dem. Det kan vara fördelaktigt för att skydda sig från att använda använder bandbredden. Detta är ett s.k. hotlink-skydd.

En annan sak du kan göra är att lägga till ett upphovsrättsskyddat märke på bilderna, så att det blir tydligt att bilderna är dina och att de inte får användas utan din tillåtelse. Detta lämnar dock tydliga spår på bilderna och det är inte alltid lämpligt.

Du kan också använda verktyg för att spåra användningen av dina bilder på nätet, så att du kan hitta och rapportera olovlig användning av dina bilder.

Det är också en bra idé att använda en Creative Commons-licens för dina bilder, så att andra vet hur de får använda dina bilder och under vilka villkor.

Men alla metoder passa inte i alla situationer så försök välja vad som är lämpligt för dig.

Stoppa Hotlink (teknisk lösning)

En metod för att skydda bilderna mot hotlinking är att använda en .htaccess-fil på din webbserver.

Detta är en fil som kan användas för att konfigurera olika inställningar för din webbserver, inklusive inställningar för hur den hanterar hotlinking. Du kan lägga till följande kod i din .htaccess-fil för att blockera hotlinking av bilder på din webbplats:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?dindoman.se [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ - [NC,F,L]

Denna kod kommer att blockera alla försök att hotlinka bilder på din webbplats, med undantag för de som kommer från din egen webbplats. Du kan ersätta ”dindoman.se” med ditt egna domännamn. Du kan också lägga till andra filtyper för bilder i listan efter RewriteRule, så att de också blir skyddade mot hotlinking.

Koden ovan börjar med att starta RewriteEngine, följt av att säkerställa att HTTP_REFERER inte är tom. Därefter kollar den om referensen inte är ditt domännamn och om så är fallet pekar om referensen till en fil som inte finns.

Om du är osäker på hur du ska implementera hotlink-skydd så kolla med ditt webbhotell. En del webbhotell erbjuder genom sina kontrollpaneler möjligheten att aktiva skyddet utan att skriva någon kod själv. Kontrollpanelen cPanel har bl.a. det stödet.

Spåra olovlig användning av bilder

Det går att spåra om andra använder dina bilder utan tillåtelse. Det finns verktyg som kan hjälpa dig att spåra användningen av dina bilder på nätet, så att du kan hitta och rapportera olovlig användning av dina bilder.

Du kan till exempel använda en tjänst som Google Reverse Image Search, som låter dig söka på en bild och se om den dykt upp på andra webbplatser. Du kan också använda andra verktyg som Tineye och Image Raider för att spåra användningen av dina bilder på nätet.

Om någon använder dina bilder olovlig har du rätt i att:

  • Kräva betalt för olovlig användning av din bild
  • Kräva att bilden tas bort och inte används mer

Du kan läsa mer om hur ska (kan) agera om din bild blir stulen här.