Hem » FAQ » Vad är Let’s Encrypt och hur fungerar det?

Vad är Let’s Encrypt och hur fungerar det?

Let's Encrypt - gratis ssl

Let’s Encrypt är en gratis och öppen tjänst som gör det enkelt att skaffa och förnya SSL-certifikat för din webbplats.

SSL-certifikat är en säkerhetsfunktion som krypterar informationen som skickas mellan din webbplats och användarens webbläsare. Det gör att informationen inte kan avlyssnas eller manipuleras av obehöriga, och ger en högre säkerhet för din webbplats och dina användares data.

Let’s Encrypt erbjuder enkel och gratis utfärdande och förnyelse av SSL-certifikat. Du kan enkelt skaffa ett certifikat genom att följa deras instruktioner på deras hemsida. Certifikatet är giltigt i 90 dagar, och sedan kan du enkelt förnya det genom att följa samma process igen.

Många svenska webbhotell erbjuder gratis SSL-certifikat genom Let’s Encrypt som skapas och kopplas direkt i kontrollpanelen till webbhotellet. Då slipper du manuellt förnya det då kontrollpanelen automatiskt förnyar det innan det går ut.

Let’s Encrypt är ett bra alternativ om du vill ha en gratis och enkel lösning för SSL-certifikat för din webbplats. Det är en öppen tjänst som stöds av många webbhotell och webbplatsverktyg, så det är lätt att använda.

Skillnader mellan Let’s Encrypt och andra certifikat

Let’s Encrypt skiljer sig från andra SSL-certifikat på flera sätt. Några av de positiva skillnaderna är:

  • Gratis: Let’s Encrypt erbjuder gratis SSL-certifikat, medan andra tjänster oftast tar betalt för sina certifikat. Detta gör att Let’s Encrypt är ett bra alternativ om du behöver ett SSL-certifikat men inte har råd att betala för det.
  • Öppen tjänst: Let’s Encrypt är en öppen tjänst som ägs och drivs av internetföretaget Internet Security Research Group (ISRG). Det innebär att du inte behöver betala licenser eller avgifter för att använda Let’s Encrypt, och att du kan förnya ditt certifikat så många gånger du vill utan extra kostnad.
  • Enkel installation: Let’s Encrypt har enkel installation och förnyelse av SSL-certifikat. Du kan enkelt skaffa ett certifikat genom att följa deras instruktioner på deras hemsida, och sedan förnya det genom att göra samma process igen. Detta gör att det är lätt att hålla ditt certifikat uppdaterat och giltigt.
  • Stöd: Let’s Encrypt stöds av många webbhotell och webbplatsverktyg, så det är lätt att använda tjänsten på din webbplats. Du kan enkelt hitta instruktioner och guider för hur du kopplar din webbplats till Let’s Encrypt, och få hjälp med eventuella problem.

Men det finns också nackdelar eller brister med Let’s Encrypt som t.ex. dessa:

  • Inga avancerade funktioner: Let’s Encrypt erbjuder grundläggande SSL-certifikat, men saknar många avancerade funktioner som andra tjänster erbjuder. Det innebär att om du behöver mer avancerade funktioner, som t.ex. Green Bar, Wildcard-certifikat eller Extended Validation (EV), kan du behöva välja en annan tjänst.
  • Kort giltighetstid: Let’s Encrypts SSL-certifikat är bara giltiga i 90 dagar, medan andra tjänster kan erbjuda längre giltighetstider. Detta kan innebära att du behöver förnya ditt certifikat oftare, vilket kan vara en extra administration.
  • Ingen support: Let’s Encrypt är en öppen tjänst som drivs av ISRG, men de erbjuder inte någon typ av support. Om du har frågor eller problem med tjänsten, får du söka hjälp på deras forum eller i deras dokumentation. Detta kan vara svårt för användare som är ovanliga med SSL och behöver professionell support.
  • Falsk trygghet: Let’s Encrypt ger förvisso skydd från att obehöriga ska upptäcka och läsa av trafiken som skickas mellan webbservern och besökaren. Däremot kan Let’s Encrypt inbringa falsk trygghet då obehöriga kan sätta upp falska hemsidor med Let’s Encrypt-certifikat som är svårt att urskilja.

Sammantaget har Let’s Encrypt både fördelar och nackdelar jämfört med andra SSL-certifikat. Om du behöver ett grundläggande och gratis SSL-certifikat, kan Let’s Encrypt vara ett bra val. Men om du behöver avancerade funktioner, längre giltighetstid eller professionell support, kan du behöva välja en annan tjänst. Det är viktigt att du utvärderar dina behov och väljer rätt SSL-certifikat för din webbplats.

SSL påverkar SEO på din hemsida

SSL-certifikat kan ha en positiv inverkan på dina sökresultat i sökmotorer. Det beror på att sökmotorer som Google värderar webbplatser som använder SSL högre än webbplatser som inte gör det. Detta beror på att SSL-certifikat ger en högre säkerhet för din webbplats och dina användares data, vilket sökmotorerna ser som en positiv faktor.

Detta innebär att om du har ett SSL-certifikat på din webbplats, kan det hjälpa dig att förbättra dina sökresultat i sökmotorer. Detta kan leda till att du får fler besökare på din webbplats, och kan också ge en positiv inverkan på din försäljning eller andra mål.

Därför är det viktigt att du har ett SSL-certifikat på din webbplats, inte bara för att ge en högre säkerhet för dina användare, utan också för att förbättra dina sökresultat i sökmotorer. Det finns många olika tjänster som erbjuder SSL-certifikat, så det är enkelt att skaffa ett certifikat för din webbplats.

I och med Let’s Encrypt är gratis finns det ingen anledning att inte använda sig av detta både för att skydda dina besökares data men också för att gynna din egna webbplats i Googles ögon.