Hem » FAQ » Vad är skillnaden mellan MySQL och MariaDB?

Vad är skillnaden mellan MySQL och MariaDB?

MariaDB & MySQL

MySQL och MariaDB är båda databassystem, som används för att lagra och hantera data i webbplatser och applikationer. Men de har vissa skillnader, som gör att de passar olika typer av användare och scenarier.

MySQL är ett gammalt och väletablerat databassystem, som utvecklades av Oracle Corporation idag. Det har många olika versioner, som stödjer olika typer av data, funktioner och API:er.

Efter att Oracle tog över utvecklingen av MySQL har nyheterna stannat av för att mjukvaran inte ska konkurrera med deras Enterprise-lösningar. Det gör att MariaDB är mer välutvecklat, säkrare och snabbare än MySQL idag.

Om du jämför webbhotell och är orolig över vad du ska välja kan du andas ut. MariaDB är framtaget för att ersätta MySQL och ger samma funktioner fast mer. Det kommer med största sannolikhet inte påverka ditt val.

MariaDB är vad MySQL borde vara

MariaDB skapades av MariaDB Foundation som en fri och öppen källkod-version av MySQL. Syftet med MariaDB var att skapa ett databassystem som var kompatibelt med MySQL, men som också hade förbättringar och tillägg, som gjorde det snabbare, säkrare och mer flexibelt än MySQL.

MariaDB Foundation består av en grupp databas-experter, som har lång erfarenhet av att använda och utveckla MySQL. Dessa experter var oroliga för att Oracle Corporation, som äger MySQL, skulle ändra och försämra MySQL, och därför beslutade de att skapa en fri och öppen källkod-version av MySQL, som kallades MariaDB.

MariaDB Foundation vill också stödja och utveckla MariaDB, genom att samla användare, utvecklare och företag som är intresserade av MariaDB. Detta gör att MariaDB kan fortsätta att växa och utvecklas, och att användare kan få hjälp och support med MariaDB.

Mjukvara som är utvecklad med SQL-frågor anpassade för MySQL fungerar även på MariaDB då de har bakåtkompabilitet för detta. Många webbhotell har gått över till att köra MariaDB. Det är dessutom vanligt att det står MySQL i specifikationerna för webbhotellskontot trots detta.

Många webbhotell som idag erbjuder PHP & MySQL använder sig av MariaDB istället för MySQL. Eftersom funktionaliteten av webbapplikationer inte påverkas är det oftast en förbättring.

Trivia: MySQL är döpt efter grundarens dotter. MySQL grundades 1994 av David Axmark, Allan Larsson och Michael ”Monty” Widenius. Widenius döpte MySQL efter sin dotter, som heter My. MariaDB Foundation bildades 2010, efter att MySQL såldes från Sun Microsystems till Oracle Corporation och är döpt efter den yngre dottern Maria.