Hem » FAQ » Vilket webbhotell ska jag välja?

Vilket webbhotell ska jag välja?

Det kan vara svårt att välja webbhotell och ett bra sätt är att först försöka förstå vilka behov du har.

Det är sällan lönt att börja jämföra olika webbhotell innan du har möjlighet att identifiera vad du faktiskt behöver. Vilka funktioner webbhotellet har och vilka parametrar som spelar roll för dig är avgörande för att hitta rätt webbhotell.

För att göra det lättare för dig att välja webbhotell går vi därför in närmare på vad som är viktigt i olika situationer.

1. Välj webbhotell efter behov

1.1 Små företag, organisationer & föreningar

Små företag samt organisationer och föreningar har sällan behovet av dyra webbhotellösningar.

Ett undantag kan vara om din huvudsakliga verksamhet sker på nätet som t.ex. en e-butik då det finns större anledningar att titta på bättre och dyrare lösningar.

Om du däremot har din främsta verksamhet i den fysiska världen (om vi kan kalla det så) och er hemsida främst har information om verksamheten, se kontaktuppgifter, öppettider och liknande så behövs sällan en dyr lösning.

Ett exempel kan vara den lokala livsmedelsbutiken, frisörsalongen, välgörenhetsorganisation, marknad eller idrottsförening. Om ni behöver ett webbhotell fungerar det säkert bra att i första hand välja ett billigt webbhotell som fått bra betyg.

1.2 Privat hemsida & blogg

Privata hemsidor och bloggar som inte har enormt mycket trafik eller omsätter några större summor pengar behöver inte välja någon dyr lösning heller. Ett bra men billigt webbhotell kommer fungera bra här.

Undantaget är som sagt om du börjar få mycket trafik men då övergår det ofta från privat verksamhet till näringsverksamhet.

1.3 Större företag, e-handel & webbtjänster

Om du har ett större företag, e-handel eller näringsverksamheter som riktar sig över Internet blir det viktigare att du väljer ett bra webbhotell.

Helt plötsligt kan det bli kostsamt om onödigt mycket nedtid skulle uppstå eller där besökare inte längre kan komma åt webbplatsen. Ett e-handelsföretag vars hemsida inte går att komma åt under några timmar kan snabbt innebära ett enormt inkomstbortfall. Och risken att det sker är som högst när servern får mest förfrågningar vilket kanske sker i julhandeln eller under Black Friday.

Samma sak gäller webbtjänster där ditt företag direkt tjänar pengar genom webbplatsen eller större företag som kan gå miste om beställningar eller större offertförfrågningar.

Så fort hemsidan blir en del av verksamheten så krävs det ingen gigantisk omsättning innan man börjar värdera vilket webbhotell man ska välja och vilka risker det innebär.

Det blir viktigt att följande fungerar:

  • Bra servrar som inte är överbelastade med många kunder
  • Snabba servicetekniker när fel väl uppstår
  • Support dygnet runt och möjlighet till SLA (Service Level Agreement)?
  • Bra backuplösningar med extern åtkomst
  • Möjlighet att skala i takt med att man växer

Kraftfullare lösningar som VPS eller dedikerad server kan vara ett krav om din verksamhet kräver enorma resurser eller om där finns stort krav på säkerhet. En myndighet skulle antagligen inte vilja dela webbserver med vanliga företagare om det fanns risk att känslig information passerade.

2. Identifiera tekniska krav

När du väl identifierat vilken typ av webbhotell som lämpar sig beroende på vilken typ av kund du är så kan du börja försöka identifiera tekniska krav.

Är du tekniskt kunnig eller arbetar med någon som är så utgå från en lista så du kan säkerställa att webbhotellet lever upp till allting. Om du t.ex. måste ha stöd för funktionen memcached så har du ett unikt krav som inte alla webbhotell erbjuder. Det blir då viktigt att säkerställa att du väljer ett med det.

Om du inte är så teknisk kunnig så börja med att titta på vilken mjukvara du tänkt köra. I många fall rör det sig om WordPress om innehållsystem som kan användas för såväl hemsidor som bloggar. Även WooCommerce som bygger på WordPress används flitigt av e-butiker. Fördelen här är att mer eller mindre alla webbhotell kommer ha stöd för detta.

Men du kan också besöka systemkraven för WordPress eller vilken mjukvara du nu tänkt använda. Kolla så webbhotellen erbjuder tekniken och rätt version som krävs.