Hem » FAQ » Hur mycket lagringsutrymme behövs på webbhotell?

Hur mycket lagringsutrymme behövs på webbhotell?

Det beror på vad du planerar att använda webbhotellet för. Om du bara ska ha en enkel hemsida med några HTML-filer och bilder behöver du inte så mycket lagringsutrymme, men om du t.ex. planerar att ladda upp mycket videomaterial eller andra stora filer kan du behöva mer lagringsutrymme.

En generell tumregel är att om du bara har en enkel hemsida och inte planerar att ladda upp mycket innehåll kan du räkna med att du behöver ungefär 1 GB lagringsutrymme. Men om du t.ex. planerar att ladda upp mycket videomaterial eller andra stora filer kan du behöva upp till 10 GB eller mer.

En större blogg med hundratals inlägg där varje inlägg i sig har ett antal bilder kommer också behöva mer lagringsutrymme än 1 GB. Så länge du kan köpa till mer utrymme och om priset inte är extremt bör inte detta avskräcka dig från att välja ett lite billigare webbhotellspaket med mindre utrymme.

En annan faktor väl värd att fundera över är att databaser som MySQL samt e-post kan dela på utrymmet också.

Det finns många webbhotell som erbjuder olika paket med olika mängder lagringsutrymme, så du kan välja det paket som passar dina behov bäst. Du kan också välja att uppgradera till mer lagringsutrymme senare om du behöver det.

Obegränsat lagringsutrymme

Det är inte möjligt för webbhotellen att erbjuda verkligt obegränsat lagringsutrymme eftersom all lagring i slutändan måste ske på fysiska hårddiskar, som har en begränsad kapacitet.

Därför är det vanligt att webbhotellen som erbjuder ”obegränsat” lagringsutrymme faktiskt har en begränsning på hur mycket du kan lagra, men den begränsningen är ofta så hög att det är osannolikt att du någonsin kommer att nå den. Detta kan vara ett bra alternativ för personer som behöver mycket lagringsutrymme men inte vill oroa sig för att nå en begränsning.

Det är viktigt att läsa igenom villkoren för webbhotellet noga om du överväger att välja ett som erbjuder ”obegränsat” lagringsutrymme. Du bör vara medveten om eventuella begränsningar som kan finnas, såsom begränsningar på hur mycket trafik din hemsida får, eller om det finns begränsningar på vilken typ av filer du får ladda upp.

Vanliga begränsningar för obegränsat lagringsutrymme och bandbredd brukar vara att du inte får använda webbhotellet för att agera filserver. Större nedladdningsbara filer accepteras helt enkelt inte och kan leda till problem.

I övrigt kan man tänka på dessa webbhotell som att de fungerar som försäkringar. Alla webbhotellskunder är med och betalar men de flesta har så litet behov av mycket lagringsutrymme att de få som behöver mycket tillåts detta. Och det är i praktiken detta man menar med ”obegränsad” lagringsutrymme.

De första webbhotellen som började erbjuda obegränsat lagringsutrymme drog på sig dålig rykte där B-One var en av dessa företag. Det gjorde att bilden av ”obegränsad lagring” främst var något sämre webbhotell hävdande. Idag är det så och det behöver inte vara ett misstag att välja ett sådant webbhotell.

Det populära webbhotellet Miss Hosting är ett av företagen som erbjuder obegränsad lagring i flera webbhotellspaket.

Webbhotell som erbjuder mycket lagringsutrymme

Har du behov av mycket lagringsutrymme och kan du här nedanför se de som erbjuder 10 GB eller mer i lagringsutrymme.

Oderland logo
fr. 231 kr/mån
Utrymme: 20 - 30 GBTrafik: 2000 - 5000 GBDomäner: ObegränsatMySQL: ObegränsatMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: cPanelPHP Memory Limit: 2048 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Inleed logo
fr. 19 kr/mån
Utrymme: 2 - 50 GBTrafik: 50 - 3000 GBDomäner: ObegränsatMySQL: ObegränsatMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: DirectAdminPHP Memory Limit: 1024 - 8192 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Kinsta logo
fr. $30.00/månfr. $43.75/mån
Utrymme: 10 GBTrafik: 50 GBDomäner: 1 stMySQL: 1 stMSSQL: 0 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: EgenutveckladPHP Memory Limit: 256 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Simply.com logo
fr. 7 kr/månfr. 50 kr/mån
Utrymme: 10 - 200 GBTrafik: ObegränsatDomäner: ObegränsatMySQL: 2 - 15 stMSSQL: 0 - 3 st E-postkonton: ObegränsatKontrollpanel: EgenutveckladPHP Memory Limit: 512 - 1024 MB
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Wopsa logo
fr. 36 kr/mån
Utrymme: 2 - 30 GBTrafik: 10 - 200 GBDomäner: 10 st - ObegränsatMySQL: ObegränsatMSSQL: 0 st E-postkonton: 10 st - ObegränsatKontrollpanel: cPanelPHP Memory Limit: Okänt
PHPASP.NETPythonJSPNode.JSRubySSHGratis SSLCron jobsGitBackup
Priserna för webbhotell visas inkl. moms avrundat till hela kronor. Priset avser det billigaste webbhotellpaketet. Avvikelser kan förekomma.

Du kan också jämföra webbhotellen för att få en bättre förståelse av vad som skiljer olika webbhotellspaket.