Hem » FAQ » Hur mycket trafik behöver jag på webbhotellet?

Hur mycket trafik behöver jag på webbhotellet?

Det beror på vilken typ av webbplats du har och vilken typ av trafik den får. Om du har en liten personlig blogg eller en webbplats med låg till medelhög trafik, kan du vanligtvis välja ett billigare webbhotell med låg till medelhög trafik. Om du har en större webbplats med hög trafik, kan du behöva välja ett webbhotell med högre trafikkapacitet, men inte nödvändigt ett mycket dyrare alternativ.

Till skillnad hur mycket lagringsutrymme du behöver är det betydligt vanligare att hemsidor har behov av mer trafik och då kanske även ”obegränsat med trafik”.

Du kan ha en relativt ”liten” hemsida men som besöks frekvent av många besökare vilket ställer krav på mycket trafik. Mediafiler som bilder och videos kan snabbt göra att varje besökare använder en stor mängd trafik per besök. Har du dessutom nedladdningsbara filer kan det snabbt sticka iväg till mycket trafik per månad.

Så räknar du ut hur mycket trafik du behöver

Att skaffa sig en uppfattning om hur mycket trafik du behöver på webbhotellskontot du ska köpa kan vara väldigt viktigt. För att lösa det så gör du så här:

  1. Identifiera hur mycket datamängd vara besökare behöver
    • Räkna antal sidladdningar och hur mycket data i genomsnitt som behövs
    • Multiplicera sedan det med antalet besökare per månad
    • Avrunda uppåt för att få en uppskattning om kritisk nedre gräns
  2. För att din hemsida ska klara av ökning av besökare behöver du mer resurser än vad du tror att du behöver. Om du tror att du behöver 50 GB trafik per månad kanske du vill säkra med ett webbhotellskonto där 100 GB trafik per månad ingår.

Exempel: En större WordPress-blogg har skrivit 200 inlägg där varje inlägg har i snitt 5 bilder. För varje inlägg som besöks behövs 2 MB data skickas till besökaren och varje besökare läser i snitt 4 inlägg vilket innebär att varje besökare använder ca 8 MB trafik. Om du har 1000 besökare per månad kommer det innebära att du får en trafikmängd på 8 000 MB eller ca 8 GB.

Även välbesökta bloggar med några hundra besökare om dagen kommer förmodligen klara sig bra på de flesta webbhotell som anses bra. Endast i extrema fall där de når tusentals besökare om dagen kan valet av webbhotell få större betydelse i mängden trafik som behövs.

Utnyttja Youtube för videos

Har du mycket videos kan du även välja att lägga dem på Youtube vilket då innebär att ditt webbhotellskonto inte belastas med den trafiken. Dessutom ökar chansen att din video blir viral och drar in mer trafik till din blogg om den finns tillgänglig där.

Producerar du mycket videomaterial är sannolikheten dock rätt stor att du redan publicerar ditt videomaterial på Youtube vilket ger dig båda dessa fördelar.

Det finns alltså ingenting som hindrar dig från att inkludera Youtube-vidoes i dina inlägg även om du inte lagt upp videofilerna på ditt webbhotell.

Se upp med ”Obegränsad trafik”

”Obegränsad trafik” är en term som används för att beskriva den mängd data som kan skickas och tas emot av en webbplats utan att det kostar extra.

Vissa webbhotell erbjuder obegränsad trafik med sina paket, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att webbplatsen ska gå ner eller prestera sämre på grund av att du har nått en viss trafikgräns. Detta kan vara en bra lösning om du har en webbplats med mycket trafik eller om du vill ha en webbplats som är så tillgänglig som möjligt för dina användare.

Det är också viktigt att tänka på att en delad server, det vill säga en server som delas med flera andra webbplatser, inte kan erbjuda obegränsad trafik i praktiken. Det finns fysiska begränsningar för hur mycket trafik en server kan hantera, och om du har en webbplats med mycket trafik kan det orsaka att andra webbplatser på samma server presterar sämre. Detta är sällan något webbhotellen godkänner och reglerar i sina avtal.

Därför är det viktigt att välja ett webbhotell med tillräcklig trafikkapacitet för att hantera den förväntade trafiken på din webbplats. Att ett webbhotell specificerar ”obegränsad trafik” gör att gränserna i praktiken är svårare att tolka.

Det är därför viktigt att läsa igenom avtalet för webbhotellet noga, eftersom det kan finnas regler för hur trafiken får användas. Vissa webbhotell tillåter endast trafik från en webbplats och tillåter inte att webbplatsen används för att distribuera filer eller annat innehåll, medan andra webbhotell kan ha begränsningar för vilken typ av innehåll som får lagras på webbhotellet.

Det kan alltså vara lockande att välja ett sådant alternativ om du har mycket trafik men det kan bli sämre för dig om det leder till att du stängs av för att du inte följer avtalet.

En annan vanlig begränsning som du kan stöta på är att du har obegränsat med trafik men bara en maximal bandbredd på t.ex. 10 Mbit/s. I många fall är det förmodligen bättre att välja ett webbhotell som har 2 000 GB trafik men en bandbredd på 1 Gbit/s. I båda fallen lär nå ungefär samma datamängd per månad men i ena fallet går det mycket snabbare för varje besökare.