Hem » FAQ » Hur påverkar valet av webbhotell sökmotoroptimering?

Hur påverkar valet av webbhotell sökmotoroptimering?

Valet av webbhotell är avgörande för din webbplats sökmotoroptimering (SEO). Ett snabbt, pålitligt och säkert webbhotell kan förbättra din webbplats rankning i sökresultaten. Däremot kan ett långsamt och osäkert webbhotell negativt påverka din SEO.

Men hur exakt påverkar webbhotellets egenskaper din webbplats SEO? I den här artikeln utforskar vi de viktigaste aspekterna av hur ett webbhotell kan påverka din webbplats synlighet i sökmotorerna och hur du kan välja rätt webbhotell för att maximera din SEO-potential.

Webbhotells hastighet och dess inverkan på SEO

Varför hastighet är viktigt för SEO

Långsam laddtid - orkar inte vänta på att hemsidan ska laddas klart.
På 90-talet med långsamma internetanslutningar så orkade besökarna vänta på att sidan ska laddas klart. Idag tappar du flera besökare så fort det tar någon sekund för lång tid.

Sökmotorer som Google betonar sidans laddningstid som en viktig rankingfaktor. En snabb webbplats ger en bättre användarupplevelse, vilket sökmotorerna belönar med högre placeringar i sökresultaten.

Effekterna här är störst om laddningstiden är väldigt lång och kan avsevärt förbättras. Men det finns andra fördelar med snabb sidladdning i form av känslan av professionell webbplats som besökarna vill återkomma till.

Det brukar idag pratas om att en hemsida tar längre än 3 sekunder att ladda så har du tappat besökare och således intäkter. Sidan behöver dessutom delvis ha laddats klart snabbare än så.

Hur webbhotell påverkar sidans hastighet

Webbhotellets prestanda, inklusive serverns svarstid, påverkar direkt hur snabbt din webbplats laddas. Ett webbhotell med modern teknik och resurser kan erbjuda den hastighet som krävs för att förbättra din SEO.

Det finns flera faktorer som påverkar hur prestandan mellan webbhotellen skiljer sig. Dels kan serverkapaciteten i form av hårdvara vara låg, men det kan även finnas begränsningar i hur mycket kapacitet du får använda på ditt webbhotellskonto. Webbhotell har begränsningar för att skydda kunder så inte en kund använder all kapacitet, men hur begränsad du är varierar mycket mellan webbhotell och val av paket.

Säkerhet och tillförlitlighet

Vikten av SSL-certifikat för SEO

Ett SSL-certifikat är inte bara viktigt för säkerhet utan är också en rankingfaktor för Google. Många webbhotell erbjuder gratis SSL-certifikat, vilket förbättrar både säkerheten och SEO.

Det finns ingen extra SEO-effekt av att välja ett betalcertifikat framför ett gratiscertifikat. Om du inte är ett större företag eller har extremt speciella tekniska behov så räcker ett gratis SSL-certifikat på webbhotellet långt.

Upptidens inverkan på din webbplats SEO

Din webbplats upp- eller nedtid är kritisk för SEO. Om din webbplats ofta är nere, när sökmotorernas bots försöker besöka, kan det skada din ranking. Ett pålitligt webbhotell med hög tillgänglighet är därför avgörande.

Som tur är ska alla någorlunda bra webbhotell erbjuda tillräckligt bra upptid för att du inte ska påverkas negativt. Däremot kan serverhaveri och andra större problem som orsakar flera dagars nedtid möjligtvis börja orsaka problem som påverkar dina placeringar i sökmotorn negativt.

Webbhotells fysiska placeringar av servrar

Att placera sina servrar lokalt i det land man vill rikta sig till kan ha flera fördelar som att lättare signalera till vilket land/region man riktar sina tjänster. Dessutom blir laddtiderna kortare eftersom signalen inte behöver färdas lika långt över jordklotet varje gång webbläsaren ska kommunicera med webbservern.

Det finns spekulationer på att när det gäller optimering för ”lokal SEO” så bör man välja en server i dess region. Det finns väldigt lite evidens för detta och istället handlar det snarare om sidoptimering i övrigt med rätt information om vem du riktar tjänster till och var. T.ex. bör ett litet företag i en mindre by vara noga med att skriva ut sin adress för att bli mer relevanta till de som söker dess tjänster i närheten. Detta har dock ingen betydelse av webbhotellet.

Hur du väljer rätt webbhotell för bästa SEO-resultat

Viktiga faktorer att överväga

När du väljer webbhotell, tänk på hastighet, säkerhet, tillförlitlighet och serverplats. Det är också viktigt att överväga webbhotellets skalbarhet för framtida tillväxt. Många av de bästa webbhotellen erbjuder bra lösningar för att din hemsida ska ha de bästa förutsättningarna att synas i sökmotorer som Google.

Jämför och välj det bästa webbhotellet

För att göra ett informerat val, jämför webbhotell baserat på deras prestanda, säkerhetsfunktioner, kundsupport och pris. Titta på recensioner och jämför erbjudanden för att hitta det webbhotell som bäst möter dina SEO-behov.