Hem » FAQ » Hur registrerar jag flera domäner till webbhotellet?

Hur registrerar jag flera domäner till webbhotellet?

De flesta webbhotell låter dig registrera flera domäner men det är inte nödvändigtvis så att du kan koppla dem till ditt webbhotellskonto.

Att registrera flera domäner görs enkelt genom webbhotellens e-tjänster där du kan söka på lediga domännamn och välja vilket du vill registrera. Kostnaden är årsvis för domäner och betalas i förskott.

Det finns undantag med webbhotell som binder ett domännamn per webbhotellskonto och du kan helt enkelt inte registrera extra domännamn utan att registrera ett nytt webbhotellskonto. Dessa är dåliga webbhotell och vi rekommenderar i så fall att du väljer något annat webbhotell.

Skillnad på att registrera och använda domännamn

Det finns olika sätt att koppla (använda) domäner till ett befintligt webbhotellskonto:

  • Alias – Domännamnet är ett alias till en befintlig webbplats. Oavsett vilken adress du skriver in når du webbplatsen. Detta fungerar på de flesta webbhotellspaket på ett eller annat sätt. Populärt alternativ för att koppla många domändelser (.se/.com) till samma webbplats eller för de med svenska tecken i domännamnet som även har motsvarande utan svenska tecken. Vi rekommenderar dock en permanent omdirigering genom 301-redirect. Det är nästan alltid bättre!
  • Egen Webbplats – Domännamnet blir en egen unik hemsida. Detta fungerar inte på alla webbhotell eller webbhotellskonton. Det brukar specificeras i form av ”antal hemsidor” i specifikationerna och det är inte ovanligt att de billigaste webbhotellspaketen endast tillåter en hemsida totalt. Om du du vill ha flera olika hemsidor på ett webbhotellskonto är detta rätt alternativ. I vår jämförelse av webbhotell är det antalet Domäner du vill jämföra för att se antalet Hemsidor/Domäner du kan lägga till.
  • Omdirigering – Att peka om ett domännamn antingen som en permanent omdirigering (301) eller som en temporär omdirigering (302) är en populär lösning. Skillnaden ligger i att en 301 redirect berättar att källan permanent dirigerats om till en ny adress. Det gör att Google och andra sökmotorer överför värdet från källan till målet, vilket kan bli en viktig faktor för sökmotoroptimering.
Oderland Webbhotell - Lägg till domäner i Cpanel
Bild på kontrollpanelen cPanel hos Oderland där du kan lägga till domäner till webbhotellet.

Om du använder ett webbhotell med cPanel som kontrollpanel är det väldigt enkelt att lägga till flera domännamn.

  1. Registrera domännamnet om du inte redan gjort det
  2. Om du registrerat domännamnet hos en annan registrar/webbhotell. Ändra namnservrar för domännamnet så det pekar mot ditt webbhotell.
  3. Lägg till domännamnet i ditt webbhotellskonto antingen som alias eller som tilläggsdomän med egen hemsida.

Har du nyligen ändrad namnservrar på domännamnet kan det ta upp till 48 timmar innan ändringen går igenom.

Att använda flera domäner är inte svårt och många av de bästa webbhotellen erbjuder olika lösningar för detta.