Hem » FAQ » Hur skapar jag egna e-postkonton för mitt domännamn?

Hur skapar jag egna e-postkonton för mitt domännamn?

Att skapa egna e-postkonton för ditt domännamn är en effektiv metod för att ge ditt företag eller projekt en mer professionell framtoning. Det enkla svaret är att du behöver ett webbhotell med e-posttjänster för att kunna skapa och hantera e-postkonton knutna till ditt domännamn. Men för att förstå nyanserna och ta del av de bästa metoderna, fortsätt läsa.

Varför är ett webbhotell nödvändigt för e-post under eget domännamn?

Ett webbhotell erbjuder inte bara plats för din webbplats på internet utan också nödvändiga tjänster för att hantera e-post för ditt domännamn. Genom ett webbhotell kan du skapa e-postadresser som [dittnamn]@dittdomännamn.com, vilket förstärker ditt varumärkes trovärdighet och professionalism.

Steg för att skapa ett e-postkonto med ditt domännamn

Välj ett webbhotell med e-posttjänster

Första steget är att välja ett webbhotell som erbjuder e-posttjänster. Många webbhotell inkluderar e-post som en del av deras hostingpaket. Se till att paketet stöder tillräckligt många e-postkonton och den lagringskapacitet du behöver för varje konto. Du kan jämföra webbhotell för att hitta ett prisvärt alternativ om du är osäker.

Konfigurera ditt domännamn

När du har valt webbhotell, är nästa steg att konfigurera ditt domännamn med webbhotellens e-postserver. Detta innebär vanligtvis att du behöver uppdatera dina DNS-inställningar för att peka mot din webbhosts e-postservrar.

Om du köper domännamnet genom webbhotellet är det vanligt att denna ändring görs automatiskt av webbhotellet och du behöver således inte ändra namnservrarna. Däremot kanske du behöver lägga till domännamnet i webbhotellskontot eller göra någon annan ändring för domännamnet. Här skiljer sig olika kontrollpaneler och webbhotell åt en del, så vänd dig till ditt webbhotells support eller dokumentation.

Skapa e-postkonton via kontrollpanelen

Lägg till e-postkonto i cPanel

De flesta webbhotell använder en kontrollpanel som t.ex. cPanel för att hantera hostingtjänster, inklusive e-post. Här är en steg-för-steg guide för cPanel:

 1. Logga in på din cPanel.
 2. Navigera till avsnittet ”E-post” och välj ”E-postkonton”.
 3. Klicka på ”Skapa” eller ”Lägg till e-postkonto”.
 4. Ange önskat e-postnamn och välj ditt domännamn från rullgardinsmenyn.
 5. Ange ett lösenord för e-postkontot.
 6. Ställ in lagringsgränsen för kontot.
 7. Klicka på ”Skapa” eller ”Spara”.

Använda ditt nya e-postkonto

När du har skapat ditt e-postkonto, har du flera alternativ för att börja använda det. Du kan logga in via webbmail direkt från din webbhost, eller så kan du konfigurera kontot med en e-postklient som Outlook, Thunderbird eller Gmail. Att lägga till ditt e-postkonto i Gmail är ett populärt val som ger dig möjlighet att skicka och ta emot e-post direkt från Gmails gränssnitt.

Lägga till ditt e-postkonto i Gmail

Lägg till e-postkonto i Gmail

För att lägga till ditt e-postkonto i Gmail och kunna skicka och ta emot e-post via POP3 eller IMAP, följ dessa steg:

För att ta emot e-post (IMAP/POP3):
 1. Logga in på ditt Gmail-konto.
 2. Klicka på kugghjulsikonen uppe till höger och välj ”Se alla inställningar”.
 3. Gå till fliken ”Konton och import” och hitta avsnittet ”Kolla e-post från andra konton”.
 4. Klicka på ”Lägg till ett e-postkonto”.
 5. Ange den e-postadress du skapat och klicka på ”Nästa”.
 6. Välj om du vill använda POP3 eller IMAP. IMAP rekommenderas eftersom det synkroniserar dina meddelanden med servern, så att du kan komma åt din e-post från flera enheter.
 7. Ange serverinställningarna för ditt e-postkonto. Dessa informationer får du från din webbhost eller via deras hjälpsidor.
 8. Följ instruktionerna för att slutföra inställningarna.
För att skicka e-post:
 1. Inom samma ”Konton och import”-flik, scrolla ner till ”Skicka e-post som” och klicka på ”Lägg till en annan e-postadress”.
 2. Ange ditt namn och den e-postadress du vill skicka från.
 3. Ange SMTP-serverinställningarna för ditt e-postkonto. Dessa uppgifter bör också tillhandahållas av din webbhost.
 4. Ange användarnamnet (din fullständiga e-postadress) och lösenordet för e-postkontot du lägger till.
 5. Välj om du vill använda en säker anslutning (rekommenderas) och klicka på ”Lägg till konto”.

Efter dessa steg kommer du att kunna skicka och ta emot e-post från ditt domännbaserade e-postkonto direkt inom Gmails gränssnitt. Detta gör det enkelt att hantera din professionella e-post tillsammans med ditt personliga Gmail-konto, allt på ett och samma ställe.

Vikten av att välja rätt webbhotell för din e-post

Att välja rätt webbhotell är avgörande för att säkerställa en pålitlig och säker e-posttjänst. Tänk på följande när du väljer webbhotell:

 • Stöd för e-postkonton: Kontrollera att webbhotellet stöder det antal e-postkonton du behöver.
 • Lagringsutrymme: Se till att du får tillräckligt med lagring för dina e-postbehov.
 • Säkerhet och spamfilter: Ett bra webbhotell erbjuder robust säkerhet och effektiva spamfilter för att skydda dina e-postkonton.

Sammanfattning

Att skapa e-postkonton för ditt domännamn genom ett webbhotell är en rakt fram process som kan öka din verksamhets professionalism och trovärdighet. Genom att följa stegen ovan och välja rätt webbhotell kan du enkelt hantera dina e-postbehov och säkerställa att din kommunikation löper smidigt.

Du kan enkelt hitta de bästa webbhotellen i Sverige genom vår jämförelsesida och tester. Du kan också läsa vår artikel om hur du får ett eget e-post med eget domännamn som alternativ till denna information.