Hem » FAQ » Vad är ett webbhotell?

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är en tjänst där du kan ha din hemsida så den är tillgänglig för alla på Internet.

Webbhotellet erbjuder flera tjänster och funktioner för att hemsida, e-postadresser och domäner ska fungera korrekt.

Mycket har förbättrats hos webbhotellen sedan Internets begynnelse. De får både stöd för fler avancerade tekniker men det är också lättare att använda för de med mindre teknisk kunskap.

Konkurrerande digitala hemsidetjänster där du med klicka- och dra-teknik kan skapa en hemsida har blivit allt mer populära. De har tagit över mycket mark från webbhotellen av de som har enklare informationshemsidor som små företag, föreningar men även vissa e-butiker.

Det finns många svenska webbhotell att välja på men också internationella alternativ vilket kan vara bar om du framförallt riktar dig internationellt.

Vad ett webbhotell kan göra för dig

Ett webbhotell kan göra väldigt mycket gällande hemsidor, domännamn och egna e-postadresser. Låt oss titta på vad som är vanliga funktioner och tjänster.

  • Webbserver – En hemsidas filer (program, bilder m.m.) blir tillgängligt för Internetanvändare
  • Databasserver – Sparar all information som texter, kommentarer och produktinformation för e-butiker.
  • Namnserver – Låter dig koppla dina egna domännamn till webbhotellet. Subdomäner och andra domäntjänster tillhandahålls.
  • E-postserver – Skapa egna e-postadresser med ditt domännamn. Få full kontroll på e-postkonton, autosvar, vidarebefordring och andra e-posttjänster.

Det finns fler tjänster men de är grundstenarna hos ett webbhotell och inom varje del återfinns en mängd funktioner för att din hemsida ska fungera.

Du kan läsa mer om hur ett webbhotell fungerar här.

WordPress vanligt på webbhotell

WordPress är ett innehållssystem (Content Mananget System, CMS) som när det är installerat på webbhotellet ger dig möjligheten att välja teman, installera tillägg och få ut exakt den funktionaliteten du vill från en hemsida eller blogg – avancerad som enkel.

WordPress finns även som WooCommerce vilket är deras mjukvara för att driva e-butik. Den är enkel att använda, har stöd för mer eller mindre alla betalsystem samtidigt som det är enkelt att hitta kunnigt folk som kan hjälpa en.

WordPress är det CMS som används av flest hemsidor på hela Internet. Allting installeras och ligger på webbhotellet vilket gör att din hemsida är tillgänglig oavsett vem på jorden med Internetuppkoppling som vill komma din hemsida.

Vill du lägga upp en hemsida med WordPress, ta en titt på vilka webbhotell som är anpassade för WordPress.

Läs mer: Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org

En-klicks installationer har gjort det lättare

För att göra det lättare att komma igång med webbhotell för någon som inte har teknisk kompetens att ladda upp filer med FTP, skapa databaser i kontrollpanelen och göra andra inställningar så erbjuds en-klicks installationer av mjukvara.

Du loggar in i kontrollpanelen på webbhotellet och väljer vilken mjukvara du vill installera (WordPress, WooCommerce, Joomla, Drupal m.fl.). Därefter skriver du in de uppgifter som guiden ber dig om vips så är allt installerat på domännamnet du valt (förutsatt att du köpt och kopplat det till webbhotellet).

Detta gör att webbhotell och deras funktionaliteter blir tillgängliga för mindre teknisk kunniga upp till avancerade utvecklare som vill på egen hand utveckla avancerade hemsidor och webbtjänster.