Hem » Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org

Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org

Om du vill bygga gratis WordPress hemsida online väljer du WordPress.com som tar hand om allt från tema till hosting. Om du däremot vill bygga en WordPress hemsida som du lägger på valfritt webbhotell ska du hämta ditt WordPress CMS från WordPress.org.

Fördelen med WordPress.org är att du får full kontroll på mjukvaran som du kör på valfritt webbhotell. Det gör att du inte behöver förhålla dig till de begränsningar som finns i onlinetjänsten. Däremot kostar webbhotell i form av månadskostnad och du behöver även betala för ett domännamn årsvis.

Så fungerar det att bygga hemsida med WordPress.com

WordPress.com är i grund och botten ett webbhotell för WordPress. De hostar din sajt åt dig. Du behöver bara tala om vad du vill att din hemsida eller blogg ska heta så byggs den på nolltid. Det blir förstås en enkel sajt med det grundläggande och inte något avancerat med applikationer för interaktivitet och mer.

När du bygger gratis hemsida med WordPress så kommer den att ligga under domännamnet wordpress.com. Det betyder att du inte får en eget unikt namn för din hemsida mer än det namn du lägger till före wordpress.com. Det påminner om hur det fungerar med Wix och liknande program för att skapa hemsidor.

Det går att köpa till domännamn och utöka funktionaliteten med WordPress.com också men du får generellt mer för pengarna att välja ett bra billigt webbhotell.

Fördelar med WordPress.com är:

  • Det kan vara helt gratis (i sitt enklaste utförande).
  • Du kan välja mellan några få teman som ser bra ut.
  • Du kan köpa till uppgraderingar för at kunna spela videos på din sajt och lagra mer på den.
  • Du kan välja ett mobilt tema för att se till att din sajt är bra för mobila enheters skärmar.

För nybörjare kan det räcka gott och väl med de funktioner och teman som erbjuds gratis. För dig som har kommit lite längre så behövs det mer. Då kan du välja att betala för detta eller att helt enkelt köra på WordPress.org och jobba fritt med din WordPress sajt.

Så bygger du hemsida med WordPress.org

När du behöver en professionell sajt som laddas snabbt, har alla egenskaper som du vill ha och ser ut precis som du tänkt dig är det snarare WordPress.org du ska börja med. Här kan du ladda ner WordPress gratis.

Gör det från sv.wordpress.org om du vill få versionen som är på svenska. Det är viktigt om du vill att menyerna på kontrollpanelen ska vara på svenska.

När du har laddat ner WP från WordPress.org ska du installera ditt CMS på en webbserver. Det betyder i praktiken att du behöver ett webbhotell. Du måste förstås också köpa domän att lägga din WordPress sajt på.

Det finns mycket bra webbhotell för WordPress som erbjuder dig one-click-installation av detta CMS. Det betyder att du snabbt kan komma igång och behöver inte ladda ner något manuellt. Du slipper manuellt skapa databaser, databasanvändare och redigera textfiler om du kör enklicksinstallation genom webbhotellet.

Webbhotell behöver inte kosta skjortan utan du kan för en relativ liten peng komma igång med WordPress och egen hemsida. Då får du full tillgång till all data som du äger själv och kan enkelt flytta eller utveckla som du vill i framtiden.

Vad ska du välja?

Om du är nybörjare och mest vill testa hur det är att driva en hemsida eller blogg med WordPress kan wordpress.com räcka gott och väl för dig. Om du däremot har visioner och vill utveckla din sajt med viktiga finesser kan det vara bättre att ladda ner CMS från wordpress.org.

Men det ena utesluter inte det andra. Du kan givetvis testa lite på wordpress.com innan du väljer att köpa ett hostingpaket på samma sajt eller från ett svenskt webbhotell. Var bara medveten om att du inte har samma möjligheter på wordpress.com som du har om du själv laddar upp detta CMS på en webbserver och börjar forma din sajt i enlighet med behov, smak och tycke.

Till syvende och sist handlar det om ditt syfte med sajten. Ska du använda dig av webbhotell för WordPress bör du också beakta hur själva webbhotellets stöd och prestanda kommer att påverka hur väl den fungerar.