Om du ska göra en egen hemsida för första gången är det verkligen klokt att göra det med WordPress. WordPress, WP, är ett CMS som gör det enkelt att bygga hemsida utan förkunskaper om kod. Verktyget är mycket populärt för att det kan användas till avancerade hemsidor utan att det blir för svårt att designa och underhålla.
Du kan göra hemsida med WordPress helt gratis med wordpress.com eller ladda ner detta CMS för att bygga och driva din hemsida med hjälp av bästa webbhotellet. Oavsett vilket du väljer så handlar det om ett CMS som gör hemsidedriften både enkelt och rolig.
Hemsida med WordPress.com eller med webbhotell

Du kan bygga hemsida gratis med WordPress.com online och fungerar speciellt bra om du endast vill driva en enklare blogg. Adressen till din blogg eller hemsida blir då sidansnamn.wordpress.com förutsatt att det är ledigt. Om du vill ha ett eget domännamn går det att köpa till som en extratjänst men det är i detta skede som ett billigt webbhotell där du själv hanterar WordPress-mjukvaran ofta är ett bättre val.
När det behövs mer serverplats, hastighet och ett unikt domännamn är det dock många som väljer webbhotell för WordPress. Det finns många att välja på då teknikerna som krävs för WordPress tillhandahålls av i princip alla webbhotell. Däremot skiljer priser, hastigheter och resurser webbhotellpaketen åt vilket påverkar prestandan.
Om du väljer ett eget webbhotell laddar du ner mjukvaran från WordPress.org istället och installerar på webbhotellet. Det gör att du kan välja vilka teman och tillägg du själv vill och det finns inga begränsningar för dig. Mjukvaran är gratis och ligger under open source och även om det finns många gratis teman och tillägg finns det även betalvarianter.
Om du ska bygga din hemsida med WP så är det inte så dumt att tänka framåt. Just nu kanske det fungerar med en enklare sajt. Men i framtiden kanske du vill lägga till funktioner som inte fungerar på onlinetjänsten som tillhandahålls på WordPress.com.
Då är det verkligen inte dumt att du har valt ett webbhotell med PHP och MySQL som ger dig ett gott stöd för en interaktiv och dynamisk hemsida. Genom att jämföra webbhotell kan du hitta prisvärda alternativ för ditt projekt!
De flesta webbhotell erbjuder idag en-klicksinstallationer av WordPress och annan mjukvara. Det sänker de tekniska kraven radikalt och genom att logga in på webbhotellets kontrollpanel, klicka och fylla i lite formulär så kan du snabbt vara igång med WordPress.
Viktigast att tänka på då du väljer webbhosting är:
- Vad ingår i priset? Får du det utrymme, backups, support och den hastighet som du vill ha?
- Kan webbhotellet WordPress? Kommer supporten att kunna hjälpa dig med frågor om installation och mer.
- Är webbhotellet rekommenderat? Är det många andra med WP-sajter som tycker att detta webbhotell fungerar bra?
Välja domännamn för din WP-hemsida
Ett domännamn är samma sak som adressen till din hemsida. Det är något du behöver ge lite eftertanke. Om du ska ha en hemsida till ditt företag är det naturligt att välja ett domännamn som är identiskt med företagsnamnet.
Har du ett långt företagsnamn kanske du väljer en förkortning eller det som folk normalt sett säger då de talar om din firma. Det är ju detta som folk kommer att skriva in online då de letar efter ditt bolags hemsida.
Ett domännamn kan också vara beskrivande i vad besökaren kan förvänta sig hitta på hemsidan. Domännamn kostar pengar och betalas i form av en årsavgift och är ofta exkluderat från webbhotellspaketen. Kostnaden är dock inte stor och ligger på strax över 100 kr per år.
Viktigt att tänka på vad gäller domännamn:
- Ett domännamn bör alltid vara relevant för din sajt. Det ska på något vis skvallra om vad din sajt handlar om.
- Domännamnet kan påverka både hur dina besökare uppfattar din sajt och hur den hanteras av sökmotorer som Google.
- Med ett ovanligt domännamn kan du skapa ett varumärke med din hemsida. Detta kan bli relevant för en blogg såväl som en sajt som fungerar som webbutik eller guide online.
- När du ger sajten ett namn som talar om vad den handlar om så kan det vara mycket bra för SEO.
- Ändelsen på domännamnet, .se, .net, .info, .com och så vidare är viktigt. Det visar sajtens förankring i världen. Om du har .se som ändelse kommer det att ses som att du har en svensk hemsida.
Välj webbhotell och koppla domännamn
När du valt ett webbhotell och webbhotellpaket som du vill satsa på får du ofta möjligheten att köpa till domännamnet direkt. Det innebär att webbhotellet blir registrar för ditt domännamn och det är genom dem du sköter förnyelsen varje år.
De bästa webbhotellen är pålitliga här medan det finns historiskt sämre webbhotell som misslyckats att förnya sina kunders domännamn och fått dem att förfalla. Då kan de plockas upp av andra vilket kan bli allt annat än önskvärt. Satsa därför på ett bra webbhotell som du registrerar domänen hos.
Om du inte väljer samma webbhotell som registrar för domännamnet behöver du redigera domännamnets namnservrar (DNS-servrar) för att det ska kopplas till ditt webbhotellskonto. Webbhotellet ska tillhandahålla dig uppgifterna om minst 2 namnservrar som du kan ange för domännamnet. Uppdatera detta så snart som möjligt så ändringarna kan träda i kraft. Dessa uppgifter har en tendens att sparas som cache i olika servrar och varför det kan ta upp till 24 timmar innan ändringarna trätt i kraft.
Vissa sämre webbhotell ställer krav på att domännamnet är köpt genom dem. Det är inte ovanligt att just dessa webbhotell också är de som slarvar med förnyelse och är företag som man gör gott i att hålla sig borta ifrån. Traditionellt sett har Loopia och Oderland varit trovärdiga registrar för domännamn.
Ett exempel skulle vara att du köper ditt domännamn hos Oderland men vill använda det billiga webbhotellet Inleed. Då loggar du in hos Oderland och ändrar DNS-servrarna för domännamnet till det Inleed angett.
Om du redan har ett domännamn som du vill flytta till en ny registrar så går det utmärkt att göra också. Vi har skrivit en guide om flytta domäner det tidigare som du kan titta närmare på.
Enkelt sammanfattat går det till på följande vis:
- Du klickar in på installation för WP-sajt på din kontrollpanel i webbhotellet.
- Du anger den information som efterfrågas i formuläret för installationen.
- Om du vill skapa en ny särskild databas kan du göra det men för det mesta kommer en databas att skapas åt dig helt automatiskt.
- Klicka på knappen för att installera WordPress.
- Klart! Nu kan du komma åt din WordPress kontrollpanel genom att logga in via din browser. Det gör du genom att skriva in sajtens adress och lägga till /wp-admin.
Om du måste installera WP manuellt
Om du har valt ett webbhotell där du inte får en-klicksinstallation av WordPress kan du få installera på egen hand. Det är inte svårt men kräver några extra steg och tar därmed lite längre tid.
Du installerar manuellt genom att:
- Ladda ner WordPress till din dator. Det kan du göra gratis från wordpress.org.
- Packa upp filerna du laddar ner.
- Använd ett FTP-program för att ansluta till den FTP-server du använder dig av via webbhotellet. De kan ge dig uppgifter för rätt FTP-server.
- Ladda upp alla filer till root-katalogen för domännamnet på webbhotellet.
- Skapa en MySQL-databas med användare och lösenord i webbhotellets kontrollpanel.
- Besök ditt domännamn med webbläsaren. Du ska då mötas av installationsinstruktioner för att koppla MySQL-databas och skapa administratöranvändare. Installationen slutförs och WordPress är nu redo att användas.
På enstaka webbhotell fungerar inte WordPress egna installationsguide på grund av att det inte går att skriva/skapa konfigurationsfilen wp-config.php. Då behöver då göra detta manuellt genom FTP-klienten.
Leta i så fall efter filen wp-config-sample.php och redigera filen i en texteditor som t.ex. Anteckningar för Windows. I början av filen definieras databasuppgifterna för MySQL i form av DB_NAME som är databasnamn, DB_USER som är databasanvändarnamn, DB_PASSWORD som är lösenord för användaren och DB_HOST som är adressen till MySQL-servern.
När du fyllt i uppgifterna som stämmer överens med vad du får från webbhotellets kontrollpanel när du skapar MySQL-databasen så tittar du på nästa stycke som handlar om unika salter och nycklar. I kommentaren ser du att du kan besöka secret-key-service för att slumpvalda nycklar ska genereras. Gör det och kopiera in medan du ersätter exempelraderna i filen.
Därefter byter du namn på filen till wp-config.php och laddar upp den till FTP-servern. Om du nu besöker ditt domännamn ska du nu direkt mötas av ett meddelande om att skapa användare för WordPress och du är redo att börja använda mjukvaran.
Välja tema för WordPress

Temat för din WordPress sajt är viktigt. Du behöver en viss typ av design för en blogg och en annan för en hemsida som ska fungera som visitkort och kontaktportal för ditt företag. Dessutom är det ju vanligt med kombinationer där sajten ska fungera som presentation, webbutik och blogg.
Det finns många gratis WordPress teman. Men en rekommendation är att inte snåla med detta. Det kan vara klokt att betala för ett tema som är känt som väl fungerande för sitt syfte. Några punkter att tänka på när du går igenom teman och läser användarrecensioner av desamma är:
- Är temat enkelt att använda och förstå?
- Kommer det att se ut som tänkt?
- Är det enkelt att uppdatera med nya finesser?
- Är temat bra för sitt syfte?
- Kommer det att se bra ut på mobila enheter?
Ett bra WordPress tema är enkelt att använda och det går att uppdatera i enlighet med nya versioner av WP och dina behov. Dessutom bör det vara gjort för att du ska kunna skapa din sajt med tanke på SEO.
Tänk också på hur du rent praktiskt ska jobba med temat och sköta dina uppdateringar. Idag är det mycket populärt med temabyggare som du använder inifrån din WordPress kontrollbräda. Ett exempel på detta är Elementor som många idag menar är det allra bästa valet.
Du bör kika på om det tema du fundera på kommer att fungera med Elementor, WP Bakery eller kanske Divi.
En annan sak vad gäller teman för WordPress är att du ska beakta vem som säger vad när du läser recensioner. Om du inte har god erfarenhet av webbdesign är det ju viktigt att goda recensioner kommer från folk som är precis som du.
Om proffs på webbdesign hyllar ett visst tema kanske det inte alls blir lika smidigt för dig då du inte har erfarenheten eller kunskapen som krävs för att hantera det på rätt sätt.
Installation av tema steg för steg:
- Logga in på din WordPress-kontrollpanel.
- Välj Utseende i menyn och klicka in på Teman.
- Välj Lägg till nytt och ladda sedan upp temat du har i en zip-fil på din dator.
- När du har laddat upp ditt tema kan du börja jobba med det.
Ta dig tid till att gå igenom de guider som kommer med ditt tema. Där får du fina tips om hur du ska använda det och vad du kan göra.
Lika enkelt som att skriva ett dokument i Word
Om du kan skriva ett dokument i Word så kan du även göra en egen hemsida med WordPress. Detta CMS är utformat för att vara så användarvänligt att det verkligen inte krävs större förkunskaper än så.
Om du bara ska ha en enkel blogg är det inte mycket att fundera på. Det är klart att du kan välja ett snyggt WP tema och installera via din kontrollpanel på webbhotellet. Men även för lite mer avancerade sajter så behöver det inte bli särskilt svårt.
Numera är det enkelt att installera funktioner som:
- Kontaktformulär
- Tabellverktyg
- Filter för meddelanden på sajten
- Automatiska meddelanden
- Pop-upp-meddelanden
- Chatt
Du kan använda dig av gratis plugins eller köpa sådana som är kända för att vara väldigt bra för den funktion du är ute efter att bygga. Det går alltid att läsa användarrecensioner av plugin till WP. Det betyder att du inte behöver köpa något plugin i säcken.
Utveckla egna plugin för WordPress
Utöver att det finns gratis plugin som fungerar bra såväl som köp-plugin som kan rekommenderas så kan du skapa dina egna plugin. Det finns många duktiga WordPress-utvecklare som kan skapa en unik funktion till din hemsida.
Om du inser att den funktion du vill ha inte finns som färdigt plugin så kan du vända dig till en programmerare och förklara vad du behöver. Du kan visa en liknande funktion och tala om vad som fattas.
Baserat på det behov du beskriver och ett plugin som redan finns så kan en WordPress utvecklare snabbt ta fram ett skräddarsytt WP plugin till dig. Detta behöver verkligen inte bli dyrt. Särskilt om det bara rör en enklare funktion.
Det du ska komma ihåg är att plugin som du själv skapar också måste uppdateras av dig. När du väljer ett färdigt WP-plugin som många använder så får du även nya versioner då det blir aktuellt.
Det finns också stora fördelar med populära plugin för WordPress då de drabbas av buggar. När många använder samma program skapas det ett community och då får du det stöd du behöver för att lösa problem. Dessutom får utvecklaren av funktionen press på sig om att förbättra och göra den ännu bättre.
Viktigt att tänka igenom designen
Det är designen för din WP-hemsida som kommer att ta längst tid. Det är verkligen viktigt att du lägger gott om tid på att tänka igenom den. Chansa inte på att det kommer att bli bra. När du ser på teman ska du betänka hur det hela kommer att fungera för ditt projekt.
Lär dig mer om vilka typer av sajter som fungerar bra för din målgrupp. Ta en titt på andra sajter med samma tema och testa dem. Det spelar ingen roll att de är på andra språk. Det du ute efter att testa är flytet och funktionaliteten.
Designen kan göra den stora skillnaden mellan en sajt som man stannar på och en sajt som man snabbt surfar vidare från. Det handlar ju både om att skapa en inbjudande känsla och om att göra det lätt att navigera och ta kontakt eller köpa något.
Titel och slogan för din hemsida
Om du håller musen längst upp över sidan i din browser så ska du se en titel och kanske också en slogan för den. Det här är inte bara för syns skull. Idag är det viktigt att visa sökmotorer med denna titel och slogan vad din sajt handlar om.
För att skapa en titel på din hemsida så klickar du in på Inställningar via din WordPress kontrollpanel. Där väljer du sedan Allmänt som finns i den vänstra menyn. Nu kommer du att få fält att fylla i.
Du har ett fält för webbplatstitel och ett för slogan. Det är bara att skriva i och spara så kommer din titel och din slogan att synas för Google såväl som för folk som drar musen längst upp över din sajt i browsern.
Ska du tillåta kommentarer från besökare?
Med en WordPress hemsida är det automatisk så att du kommer att ha få plats för kommentarer på sidor och inlägg. Det kan ju vara en fördel på en blogg där du gärna ser att dina besökare kommenterar det du har skrivit om. Det kan skapa en dialog mellan dig och besökare och mellan läsare.
På företagssidor är det dock ofta så att man inte vill ha kommentarer aktiverade. I varje fall inte för sidor. Då är det viktigt att inaktivera kommentarerna vilket görs via menyn Panelinställningar. Där kan du bocka för valet Diskussion varpå du ser fältet för detta. Nu kan du se till att valet Tillåt Kommentar INTE är valt. Då slipper du denna funktion.
Det kan också vara så att du vill bocka ur valet Tillåt kommentarer på nya inlägg för att säkra dig om att det inte blir möjligt att kommentera på blogginlägg. Det här sker på samma plats.
Om du vill ha kommentarer på din hemsida så är det dock viktigt att du ser på plugin för att sålla bort spam. Det är vanligt med bots som kryper omkring på hemsidor och lämnar automatiska kommentarer för att skapa länkar till hemsidor. Detta är inget du vill ha på din hemsida!
Du bör finna olika filter för kommentarer via plugins. Det finns gratis filter för detta som fungerar mycket bra. De bör du använda även om du väljer att godkänna kommentarer manuellt. Det kan ju ta tid att bläddra igenom kommentarer för att se äkta svar på dina inlägg om du får en massa spam varje dag.
Jobba med innehåll på din sajt
Med WordPress är det lätt att uppdatera med nytt innehåll på din hemsida. Det är viktigt att flera skäl. Med innehållet som uppdateras signalerar du en dynamisk sajt till Google och dessutom ger du dina besökare mer att ta del av.
Du behöver uppdatera med text, bild och film. I en webbutik som du skapar med WooCommerce gäller det att du är duktigt på att beskriva dina produkter. Det får betydelse för hur väl din butik konverterar besökare till kunder såväl som hur sökmotorer uppfattar din sajt.
Smart med WordPress är att du kan ge andra tillgång till baksidan av din sajt. Om du ska låta en skribent sköta uppdatering av blogg så kan du ge tillgång till detta och inget annat. Det betyder att du kan spara tid på att inte själv behöva sköta uppdateringarna.
Det finns plugin som Yoast som är till för att hjälpa dig med innehållet och att optimera det för SEO. Det här kan ge viss vägledning men många experter är eniga om att WordPress-tillägg som Yoast inte är optimala.
Glöm aldrig bort att själv känna efter och se över din sajt som en helt vanlig användare. Det är något som kan få dig att inse om det fattas innehåll eller om något borde göras om. När du gör din egen hemsida med WordPress är det aldrig svårt att möblera om och lägga till. Det är styrkan i detta fantastiska CMS.
Ska du välja WordPress eller ett annat CMS?
Att majoriteten av hemsidebyggare använder WordPress säger en hel del. Det är färre som använder Drupal och Joomla som också är populära CMS. Kanske hör du talas om andra mindre CMS som sägs vara lättare och bättre än WordPress.
Det du ska komma ihåg är att WordPress hela tiden utvecklas. Det tillkommer nya funktioner. Innovationerna som förändrar hur vi ser på nätet och hemsidor är inte sällan WP-uppfinningar.
Med tanke på att det är så pass enkelt att komma igång med WP och att du har så mycket stöd att hämta online så kan det tyckas vara en självklarhet att göra hemsida med WordPress. Men gör din hemläxa. Var medveten om vad som kommer att krävas av dig och hur mycket tid du får lägga på din sajt.
För de allra flesta blir WP det bästa valet. Så länge som du förstår vad du behöver göra och hur du kan göra detta så bör du lyckas med din hemsida. Sedan är det förstås inget som säger att du måste pyssla med design och drift själv för all framtid.
När ditt projekt online väl börjar dra in pengar kanske du väljer att ge en WordPress utvecklare uppdraget att jobba med uppdatering och vidare utveckling. Det är inte svårt att göra då du jobbar med WP och det finns många prisvärda alternativ för hjälp med din WordPress hemsida.