Hem » Så fungerar one-click installer på webbhotellen

Så fungerar one-click installer på webbhotellen

Med en one-klick installer kan du snabbt få din hemsida på plats. Det är mycket vanligt att webbhotell för WordPress såväl som för Joomla och andra CMS erbjuder denna smidiga installationsprocess.

Vad är one-klick installer på webbhotell?

Med one-klick installer så får du precis som det låter, en installation som är färdig med i stort sett ett klick. Du behöver inte sitta och koda eller göra annat avancerat. Ett enkelt formulär fylls i och så klickar du på installationsknappen. Klart!

Det är förstås så att en-klicksinstallationer kan se lite olika ut beroende på den webbhostingtjänst som du använder dig av. De bästa webbhotellen gör det enkelt för dig att förstå hur det hela går till. De har också andra viktiga automatiska installationer så det är inte ovanligt att webbhotellen som har automatisk WordPress installation också är webbhotell med gratis SSL.

Hur förbereder du din installation med ett klick?

Det finns några saker att tänka på innan du är redo att installera din hemsida med ett klick. Det allra första är att hitta rätt webbhotell. I och med att det finns många att välja från är det inte så dumt att jämföra och välja det som bäst matchar dina behov.

Tänk framåt. Det är jättebra med enkel installation av din sajt. Men detta måste ju följas av enkel drift och prestanda som lägger grunden för en hemsida som du kan lyckas med.

Utöver detta bör du förstås också köpa ett domän. Det kan du många gånger göra med samma webbhotell som du köper hostingpaket från. Domännamnet är den adress som folk skriver in i sina webbläsare för att besöka din sajt.

Det är viktigt att du har tänkt igenom ditt domännamn noga. Du kanske rentav vill hitta ett domän som redan har funnits för att rida lite på tidigare rykte. Det är verkligen inte dumt att förstå lite mer om domännamn och SEO innan du väljer och installerar din sajt på webbhotellet.

Vi tar en titt på hur det kan gå till när du installerar din sajt med ett klick med förbehåll för att processen kan se lite annorlunda ut beroende på det webbhotell som du använder dig av…

Logga in på ditt webbhotell-konto

Du börjar med att logga in på ditt webbhotell för att ta dig till din kontrollpanel. Hur den ser ut beror givetvis på om det är webbhotell som använder cPanel eller om du har valt en webbhostingtjänst med en annan lösning för kontrollpanel.

Väl på din kontrollpanel så behöver du klicka in på en kategori som kan kallas för programvara eller kanske helt enkelt one-click-installation. Om du är osäker på vilken meny du ska klicka in på kan webbhotellets support snabbt tala om detta för dig.

Välj en-klicks-installation

När du väl har klickat in på sidan där du kan utföra en-klicks-installationen av din sajt så bör det hela se tydligt ut.

Normalt sett handlar det om följande steg:

  1. Du väljer att installera ny applikation.
  2. Du väljer webbplats för installationen.
  3. Du väljer applikationen du vill installera. Det kan till exempel vara WordPress.
  4. Fyll i uppgifter och klicka på knappen för installation!

Som du ser blir det nästan alltid tal om flera steg och därmed några klick på vägen till en-klicksinstallationen, men det är ändå mycket smidigt och det går snabbt.

Kostar det mer med en-klicksinstallation?

Det vanligaste är att webbhotell med PHP och MySQL erbjuder en-klicksinstallation gratis. Det här är en tjänst som har blivit väldigt vanlig. Så vanlig att folk i stort sett förväntar sig att få den av varje webbhotell.

Det du bör tänka på är inte om det kostar dig något extra att få tjänsten utan snarare om den fungerar som tänkt. Om ett webbhotell erbjuder gratis en-klicksinstallation av Joomla och WP som inte fungerar så betalar du ju med din tid och frustration för detta.

Fördelar med att välja en-klicksinstallation webbhotell

Det är klart att det inte behöver vara särskilt komplicerat att installera en sajt manuellt. Detta särskilt om du har gjort det förr. Men det finns flera viktiga fördelar med tekniken som gör det möjligt att med ett klick ta hand om flera steg helt automatiskt.

Fördelar som du kan dra nytta av är:

  • En 1-klicksinstallation av WordPress och andra CMS innebär automatik som drar ner på de steg du annars hade behövt ta. Då blir det mindre tråkigt att installera sajten.
  • Det går förstås mycket snabbare att installera med denna automatik. Du kan lägga tiden på design och uppdatering av sajt istället för att sega med installationen.
  • Med en-klicksinstallation blir det också mycket enklare att flytta en existerande sajt från ett webbhotell till ett annat. Det är ju väldigt bra när du vill byta webbhotell utan för mycket krångel.
  • En-klicksinstallationer är intuitiva och väl anpassade för dig som aldrig har byggt en hemsida tidigare. Det betyder att de är mycket bra för nybörjare.

Summering

En one-klick installer gör det möjligt att på kort tid installera en hemsida. Webbhotell som erbjuder en-klicksinstallationer av WordPress sajter är ofta bra val för dig som vill komma igång snabbt. Det gäller bara att komma ihåg att se hela bilden.

Det är viktigt att du väljer det bästa webbhotellet för dina behov. Inte i första hand det som erbjuder en-klicksinstallation av det CMS du vill jobba med. Se också närmre på supporten så att du kan säkra dig om att den finns där som stöd om något skulle vara oklart inför, under eller efter installationsprocessen.