Hem » Så installerar du WordPress på webbhotell

Så installerar du WordPress på webbhotell

WordPress är ett användarvänligt CMS och det kan vara väldigt enkelt att installera WordPress på webbhotell. Det viktigaste är att du tar det hela steg för steg. Dessutom är det inte så dumt att välja webbhotell för WordPress där du kan få professionell hjälp om något är oklart.

Du kan välja manuell installation av WordPress eller välja one-click-installation som spar tid och gör det enkelt. Vi börjar dock med att se på det som du måste ha för att klara av att installera WordPress sajt på webbhotell.

Uppgifter du ska ha redo

För att kunna installera WordPress finns det några uppgifter som du ska ha till hands. Du behöver:

 • Inloggningsuppgifterna till webbhotellets server
 • Ett FTP-program
 • Någon form av textredigerare så som Notepadd++ eller Windows Anteckningar (Notepad)

Med detta på plats kan du se på möjligheten att ladda ner WordPress. Välj den senaste versionen på svenska. Då får du en kontrollpanel som är på svenska. Om du väljer ett annat språk så måste du säkra dig om att du förstår menyerna i kontrollpanelen på det språket.

Installera WordPress manuellt – steg för steg

När du har laddat ner den WordPress version som du vill använda dig av kan du:

 1. Packa upp den zip-fil som nu ligger på din dator.
 2. Ändra i filen wp-config.sample.php med hjälp av ditt text-program (notepad). Du behöver ersätta DB_NAME med webbhotellets databas. DB_USER ska ersättas med ditt användarnamn och DB_PASSWORD ska ersättas med ditt lösenord. Spara om filen som wp-config.php.
 3. Se till att du har en ny databas på ditt webbhotell. Den bör komma med en MySQL-användare. Detta får du på webbhotell med PHP och MySQL. Du antecknar namn på databas, användare och lösenord. Databas kan du skapa under menyn databaser via din kontrollpanel på webbhotellet.
 4. Nu kan du starta ditt FTP-program för att med det ansluta till webbhotellets server.
 5. Med ditt FTP-program klickar du på platsen där du ska installera och du väljer mappen som heter public_html.
 6. Nu kan du använda ditt FTP program för att ladda upp WordPress-filerna som du har laddat ner på din dator. Du för alltså över dessa till webbhotellets server. Det gör du genom att föra över dem till root-mappen.
 7. Nu ska du använda din webbläsare och gå in på det domän som du har valt. Det här kommer att dra igång ett script för installation.
 8. Nästa steg är att fylla i uppgifter om din databas, mejladressen och så vad din hemsida kommer att heta. Du skriver också in ditt användarnamn och ditt lösenord. Klicka därefter på skicka-knappen.
 9. När detta är klart kan du lägga till /wp-admin efter adressen till din hemsida och logga in för att nå din WordPress kontrollpanel. Det är där du kan bygga din sajt med nya sidor, inlägg, plugins och mer.

Om du väljer ett webbhotell för WordPress bör du kunna få en latmask av dem för hur du installerar manuellt. Det här ska inte vara för svårt och det även om du inte har lång erfarenhet av att bygga egna hemsidor.

Installera WordPress med en-klick-installation

När du kan installera WordPress med one-klick-installation kan det vara mycket enklare och snabbare. Tanken är precis som namnet låter att du med ett klick gör ditt CMS redo för att användas direkt via din webbläsare.

I grund och botten gör du följande:

 1. Du klickar in på WordPress på webbhotellets kontrollpanel.
 2. Du väljer en ny installation.
 3. Du får eventuellt välja språk här.
 4. Skriv in dina detaljer enligt fälten som du ser. Det här är informationen som du redan har som till exempel användarnamn.
 5. Du väljer en titel för din hemsida.
 6. Du kan välja ett tema om du vill det med vissa webbhotell.
 7. Det hela är klart då du klickar på knappen för installation.

Är det svårt att installera WordPress på webbhotell?

Det bör inte vara svårt att klara av en installation av WordPress på webbhotell. Särskilt inte när du får one-click-installation. Svenska webbhotell erbjuder dig processen på svenska och har förstås support på samma språk.

Men även om du skulle välja ett utländskt webbhotell som inte har svensk support så bör det inte vara för krångligt att klara av installationen. En del menar att det alltid är en fördel att välja one-click-installation. Då minskar du risken för krångel och du sparar en massa tid som du kan använda för att bygga din sajt.

Var kan du få hjälp med installationen av WordPress på webbhotell?

Om du har valt ett webbhotell för WordPress så ska du ha nära till hjälp för installation då du behöver den. Andra webbhostingtjänster borde också kunna vägleda dig. Idag är ju WordPress ett så otroligt populärt CMS. Det gör att du lätt kan hitta hjälpen du behöver online.

Du kan få hjälp med WordPress via:

 • Forum. På svenska teknikforum såväl som allmänna forum finns det avdelningar där man diskuterar att bygga hemsida med WP. Där kan du ställa frågor eller läsa svar som redan har getts.
 • Sociala medier. Det finns gott om grupper på Facebook och på andra plattformar där du kan vara med och prata med folk från hela världen om att installera WordPress och bygga hemsida. Det här är smart om du behöver hjälp mitt i natten och då lätt kan prata med entusiaster på andra sidan planeten som är vakna.
 • Community. Du kan också vara med i ett WordPress community där det finns mycket information att hämta.
 • Videos. Missa inte att du även kan se filmer där andra visar dig steg för steg hur de har installerat WordPress på webbhotell. Även om du använder dig av ett annat webbhotell så är chansen god att det ser liknande ut varpå det blir lätt för dig att se hur du ska göra.
 • Whatsapp. Gå med i en whatsapp-grupp för folk som bygger hemsidor med WordPress för att kunna ställa frågor och hjälpa andra.