Hem » Skillnaden mellan webbhotell med Linux & Windows

Skillnaden mellan webbhotell med Linux & Windows

Skillnaden mellan webbhotell med Linux och Windows rör först och främst programkompabilitet. Många är överens om att Linux är användarvänligt och enkelt att använda. Samtidigt finns det idag stor vana vid Windows som kan ge detta system en viktig fördel.

Ett webbhotell med Linux använder sig av Linux operativsystem för servrar medan ett webbhotell med Windows använder Microsofts system på sina servrar. Det är därför man också kan kalla webbhotellens tjänster för Linux hosting eller Windows hosting.

Vilket operativsystem är bäst för webbhotell?

Det här är en pågående diskussion och en fråga som kanske inte kan få ett enkelt svar. Det finns flera saker som påverkar hur man upplever ett webbhotell med Linux eller med Windows.

Några viktiga saker att tänka på är:

  • Användarvänlighet
  • Hur väl olika teknologier stöttas
  • Vad det kommer att kosta
  • Hur det ser ut med framtida utveckling
  • Vana från tidigare webbhosting
  • Vilken prestanda lösningen ger

Vi tar och ser lite närmre på de olika typerna av hosting för att få en bättre bild av vad de innebär.

Windows Hosting

Microsoft har tagit fram många olika produkter som är till för webbhotell. Det finns flera olika typer av Windows servrar där den senaste Windows Server 2022.

Det kan inte komma som en förvåning att man med Windows server får god kompabilitet med andra produkter från Microsoft. Webbhotell med ASP.net är också webbhotell med Windows. Det här är lösningar som är bra då det ska vara en dynamisk hemsida.

Det går också bra att använda SQL-databaser med Windows servrar. Därmed ser vi ofta kombinationen av ASP.net och SQL på webbhotell med Windows. Fördelen med Microsofts servrar är till exempel den goda supporten. Det får stor betydelse för ett större företag som driver stora projekt online. Det är också större företag som kan se en lönsamhet i att betala mer för ett webbhotell med Windows.

Nu kan det förstås verka som att webbhotell med PHP och MySQL inte fungerar med Windows server, men så är det inte. Normalt sett kommer webbhotell med Windows servrar att köras med IIS-server från Microsoft. Fast det går att skapa kompabilitet med PHP/MySQL.

Linux hosting

När webbservern fungerar med operativsystem som Red Hat, Fedora, Slackware, Ubuntu eller Debian så rör det sig om Linux hosting. Linux-systemen är för det mesta utan kostnad och det avspeglas i priset för hosting med ett Linux webbhotell.

Webbhotell med PHP och MySQL är för det mesta Linux webbhotell. Det här är bra lösningar som ger god säkerhet. Den programvara man behöver för Linux hosting är till största del gratis eller mycket billig så det här är ett kostnadseffektivt alternativ.

Det ska dock sägas att administration av en Linux server kan kräva lite mer. Det blir svårare än att jobba med Windows. Fast fördelen är då att kontrollen över servern ökar jämfört med Windows servern.

Vad är säkrast?

Linux anses vara säkrare än Windows. Det är något som kan påverka hur stor risken för hackerattacker är. Windows uppdaterar en gång per månad men kan förstås ta hand om saker som måste ändras på en gång.

Linux har en inställning som går ut på att de rättar så fort ett problem har upptäckts. På grund av detta är det många som tycker att de erbjuder en bättre stabilitet. Fast båda alternativen är säkra och du behöver inte oroa dig för att ett Windows webbhotell skulle vara mindre säkert än ett Linux webbhotell.

Hur ska du välja?

Det gäller att se på helheten men också på detaljerna när du ska välja webbhotell. För att komma fram till om det blir bäst med Linux webbhotell eller med Windows webbhotell så ska du se på vad som kommer att passa bäst för dina projekt online. Men som en tumregel gäller att ett Linux webbhotell passar de flesta medan Windows kan vara rätt val för större verksamheter.

Summering

Om vi ser på skillnaden mellan webbhotell med Linux och med Windows så kan vi säga att Linux ger en mycket hög säkerhetsnivå. Samtidigt kan Linux hosting vara lite svårare vad gäller installation, konfigurering och underhåll. Kostnadsmässigt är Linux hosting billigare än Windows hosting. Linux stöder PHP/MySQL vilket Windows också kan göra.

Du kan alltid utnyttja vår tjänst för att hitta bra webbhotell