Hem » 10 SEO-tips för WordPress

10 SEO-tips för WordPress

Du har valt WordPress som CMS för din hemsida av flera skäl. Framförallt handlar det om att kunna skapa en sajt som möter de behov och krav som vi numera ställer på webbsajter. Samtidigt vet du om att detta CMS hyllas för att vara SEO-vänligt.

SEO, eller Search Engine Optimization, handlar om att optimera en hemsida så att den syns i sökresultat. På svenska kallar vi det för sökmotoroptimering. Målet är att sajten på detta vis ska få mest möjliga trafik. Med mycket trafik kan du sälja, skapa kontakter och informera. Du når fler med din hemsida helt enkelt!

Nu är det inte så enkelt att du med WordPress som CMS kommer att flyga högt i sökresultaten. Det gäller att jobba på rätt sätt för att du ska kunna dra nytta av allt som detta CMS har att erbjuda för lyckad SEO.

Vi tar en titt på 10 viktiga SEO-tips för WordPress som du bör hålla i åtanke när du drar igång arbetet med din hemsida.

1. Välj bra webbhotell för WordPress

För att du ska lyckas med SEO måste du ha ett bra webbhotell. Det handlar om prestanda, hastighet och upptid. Google och andra sökmotorer ser på dessa parametrar. Om din hemsida laddas snabbt och sällan är nere på grund av serverstrul så har du ett trumfkort.

Då du jämför webbhotell för WordPress ska du alltså notera hur de kan förse dig med god prestanda och hög upptid. Missa inte säkerhet. Säkra webbhotell håller undan hackers från dina webbprojekt. Det gör att de kan flyta på utan uppehåll och skadliga attacker.

Här kan det vara så att billiga webbhotell inte blir ditt bästa val. Ibland kan det vara värt att betala lite mer för en tjänst som lägger god grund till lyckad SEO för din sajt. Detta för att inte tala om att det givetvis blir mycket roligare att jobba med sajten om allt flyter på som det ska.

Du kan läsa mer om hur webbhotellet påverkar din sidas SEO om du vill fördjupa dig i ämnet.

Har du redan valt ett webbhotell och ångrat ditt val? Då kanske du bör fundera på att flytta till ett nytt webbhotell

2. Ett bra namn på din sajt samt SSL-certifikat

Ibland är det ju så att en hemsida måste ha samma namn som ditt företag. Då är det inte så lätt att försöka hitta på något som är SEO-vänligt. När du skapar en blogg eller fristående sida för din verksamhet har du friare händer. Då kan du välja ett domännamn som direkt visar vad din sajt handlar om. Det kanske till och med inkluderar ett viktigt nyckelord för området.

Idag kan du välja webbhotell med SSL gratis och automatiskt. SSL-certifikat betyder att din hemsidas adress börjar med https och det är ett tecken om att den är seriös och säker. Det vill sökmotorer såväl som dina besökare se. Var alltså noga med att du skapar en hemsida med SSL-certifikat aktiverat.

3. Ett bra WordPress tema för SEO

När du är redo att börja bygga din WordPress sajt är det dags att se på teman som är SEO-vänliga. Det finns tusentals gratisteman för WordPress och visst kan du finna något som kommer att fungera perfekt bland dessa.

Det du måste tänka på är syftet med din sajt och hur folk kommer att använda den. Baserat på detta kan du finna ett tema som stämmer väl överens med dina mål. För att ta reda på om ett tema för WP är SEO-vänligt kan du se på sajter som använder det samt läsa omdömen.

Ofta är det så att teman presenteras som bra för SEO men det är ingen garanti. Om det finns för många script och plugin kan det göra att sajten laddas långsammare. Då är det bättre med något enklare som ser bra ut och som inte ger långsam laddningstid.

4. Indexeras din sajt?

För att synas online på sökmotorer måste din sajt indexeras. Om den inte har indexerats kommer den inte att ranka i sökresultat. Det går att välja bort aktiv indexering med WordPress. Det här gör man ofta under tiden då sajten byggs och man inte vill att det som görs ska registreras och synas i sökresultaten.

Om din sajt har denna inställning så är det förstås viktigt att ändra på detta. När du vill börja synas i sökresultaten så måste indexering ske!

5. Bekräfta din sajt med Google Search Console

Det är också viktigt att bekräfta sajten med Google Search Console. Här kan du också ge dem din sajt Site Map. Det kan vara mycket viktigt att göra från start för att lägga grunden för vidare god SEO med din WordPress sajt.

6. Länkar på din sajt

Det finns lite olika struktur för länkar, det vill säga adressen för varje sida och inlägg på din sajt. WordPress ger dig olika val för detta. Det är viktigt att du ställer in den version som är bäst för SEO.

Grundläget är normalt sett länkadresser som innehåller tecken som frågetecken och nummer. Det är inte bästa valet med tanke på sökmotorer. Ändra så att du istället får med ord i rubriken för sida eller inlägg. Det är SEO-vänligt.

Du kan gå in under inställningar och ställa in de parametrar du väljer för sajtens länkar. Det här är väl värt att se närmre på så att du gör rätt.

7. Optimera din sajt för sökord

När sökmotorer går igenom din sajt så ser de på innehållet. Med texten på sajten visar du vad den handlar om. Här är det viktigt att du är medveten om vilka nyckelord som kommer att vara relevanta för din sajt.

Det är klart att du som ska öppna en skobutik online förstår att du måsta ha med ord som skor och uttryck köpa skor online. Men det finns många fler nyckelord som dina potentiella kunder använder sig av.

Det gäller alltså att få hjälp med det som kallas för keyword research. Det är en analys av ditt område och vilka nyckelord som är viktiga att ha med. Professionell research visar dig hur många som söker varje månad med olika ord och uttryck samt hur svårt det är att ta sig fram med dessa.

Det är klokt att betala för den här hjälpen. Det finns gratisverktyg men de går inte att lita på fullt ut. Om du satsar på rätt nyckelord från start så ökar du ju chansen att synas ordentligt i sökresultaten och då har du igen denna investering.

Kontakta en webbyrå för att se om de kan hjälpa dig med rapporter som du sedan kan bygga ditt innehåll på. Eller gå den långa och dyra vägen och lär dig hur du kan använda mer avancerad verktyg som Ahrefs och SEMrush för att ta reda på vilka ord och uttryck du måste ha med i innehållet på din sajt.

8. SEO-vänliga texter

Vem ska skriva innehållet för din WordPress sajt? Om du tycker om att skriva kan du lära dig mer om hur du behöver strukturera texter för att de ska gillas av Google såväl som av folk som surfar in på din sajt.

Det handlar inte bara om att förstå hur man implementerar nyckelord i rubriker och brödtext. Strukturen på texten kommer också att påverka hur lättläst den är. Du måste lära dig mer om hur du skapar rubriker, underrubriker, listor, tabeller och mer.

Eller så köper du in innehållet från en duktig webbskribent som förstår hur man skriver SEO-vänliga texter och samtidigt ser till att de blir unika och sanna för ditt varumärke och meddelande.

Tänk på att du måste ha unikt innehåll. Vad du än gör – kopiera aldrig texter från andra sajter! Det är heller inte att rekommendera att skriva om annat innehåll som redan finns online. För bästa SEO för din WordPress sajt ska du ha unikt innehåll som ger ett definitivt värde för den som seglar in på din sajt.

9. Media är viktigt

Med WordPress är det ju enkelt att implementera olika former av media på din sajt. Bilder i texter och filmer är mycket viktiga för att du ska lyckas med din SEO. Sökmotorer vet att sajter som har gott om media är av större intresse för de som söker.

Dessutom kan du med hjälp av bilder vara ännu tydligare med vad sajten handlar om. Du namnger dina bilder på ett sätt som gör det extra tydligt vilka sökord du fokuserar på. Videos kan du ju skapa själv eller låna från sajter som Youtube där man får dela filmmaterial på sin egen sajt.

10. Se till att din sajt fungerar för mobila enheter

Du behöver ha en responsive WordPress sajt för att den ska tas på allvar av sökmotorer och besökare. Det betyder i grund och botten att den fungerar fint på mindre skärmar. När du väljer ditt tema för sajten är detta något att komma ihåg.

Lär dig mer om hur du jobbar för att skapa en hemsida som fungerar lika bra på mobila enheter som den gör på datorer och laptops. Det kan göra under för din SEO!