Hem » FAQ » Vad är en wildcard subdomän och hur skapar jag en?

Vad är en wildcard subdomän och hur skapar jag en?

En wildcard subdomän är en typ av subdomän som matchar alla underdomäner som inte har en specifik DNS-post. Detta innebär att alla underdomäner som inte har en egen DNS-post kommer att matchas av wildcard subdomänen.

En wildcard subdomän anges genom att använda ett specialtecken () i början av subdomänfältet. Till exempel, om du skapar en wildcard subdomän med ”.exempel.com”, kommer alla underdomäner som ”blogg.exempel.com”, ”shop.exempel.com” och ”kundtjanst.exempel.com” att matchas av wildcard subdomänen om de inte har en egen DNS-post.

Ett klassiskt exempel på ett mer praktiskt användningsområden är t.ex. gratis bloggtjänster som WordPress.com och Blogspot.com som låter användare skapa sina egna bloggar med unika subdomäner.

Det lättaste sättet att hantera en sådan tjänst är att använda sig av wildcard subdomän och sen hantera varje förfrågan med sin egenutvecklade kod som kollar om användaren (subdomänen) existerar och då visar rätt innehåll baserat på det.

Så skapar du wildcard subdomän

Inte alla webbhotell erbjuder dig att skapa wildcard-subdomäner för de domäner du kontrollerar. Så du kan tekniskt blockeras om du redan valt ett webbhotell som inte erbjuder den tjänsten.

Skapa wildcard subdomän med webbhotell

Eftersom inte alla webbhotell har stöd för wildcard subdomäner kan det vara fördelaktigt att välja ett som har. Två exempel att titta närmare på är t.ex. Miss Hosting och Oderland som båda använder kontrollpanelen cPanel.

Om vi tar Miss Hosting som exempel så navigerar du till sektionen Domäner och klickar in där. Därefter klickar du på ”Lägg till” för att sedan mötas av ett formulär där du kan lägga till nya domäner.

Wildcard Subdomän hos Miss Hosting i cPanel
Så här ser formuläret ut för att lägga till wildcard subdomän för ett domännamn hos webbhotellet Miss Hosting.

För att kunna lägga till wildcard subdomäner måste du först lagt till huvuddomänen. Om du t.ex. vill lägga till wildcard domäner för mittdomannamn.se så behöver du alltså först lägga till det.

Därefter kan du klicka på lägga till och sedan skriva in ”*.mittdomannamn.se” i formuläret. Du kommer då få specificerat en ny katalog dit alla ospecificerade subdomäner pekar (wildcard).

När du väl lagt till din wildcard subdomän kan du komma åt rootkatalogen genom valfri FTP-klient och ladda upp filer som hanterar åtkomsten där.

Skapa manuellt med DNS-poster

För att skapa en wildcard subdomän till ditt domännamn behöver du logga in på din DNS-tjänstleverantörs kontrollpanel och skapa en ny DNS-post.

Följ dessa steg för att skapa en wildcard subdomän:

  1. Logga in på din DNS-tjänstleverantörs kontrollpanel.
  2. Navigera till sidan där du kan hantera dina DNS-poster.
  3. Skapa en ny DNS-post av typen ”CNAME” eller ”A”.
  4. Ange ”” som subdomänen för att skapa en wildcard subdomän. Om du till exempel vill skapa en wildcard subdomän för ditt domännamn ”exempel.com”, ska subdomänen vara ”.exempel.com”.
  5. Ange sedan destinationen för wildcard subdomänen. Detta kan vara antingen en IP-adress eller en annan subdomän.
  6. Spara din nya DNS-post.

När du har skapat en wildcard subdomän kommer alla underdomäner som inte har en specifik DNS-post att matchas av wildcard-posten. Till exempel, om du har skapat en wildcard subdomän ”*.exempel.com”, kommer alla underdomäner som ”blogg.exempel.com” eller ”shop.exempel.com” att matchas av wildcard-posten om det inte finns någon specifik DNS-post för dem.

Det är viktigt att notera att inte alla DNS-tjänstleverantörer stöder wildcard subdomäner. Se till att din DNS-tjänstleverantör stöder wildcard subdomäner innan du försöker skapa en.