Hem » FAQ » Vad är ett domännamn och hur köper jag ett?

Vad är ett domännamn och hur köper jag ett?

När vi navigerar på internet, stöter vi ofta på begreppet ”domännamn”, men vad är det egentligen? Och hur går man tillväga för att köpa ett? Denna artikel syftar till att på ett enkelt och tydligt sätt förklara vad ett domännamn är och processen för att skaffa ett.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är i grunden en adress som gör det möjligt för människor att hitta och besöka en webbplats på internet. Istället för att använda en komplicerad serie siffror som kallas IP-adresser, såsom ”192.168.1.1”, använder vi domännamn, till exempel ”google.com”. Detta gör det mycket enklare att komma ihåg och använda.

Viktiga Termer

  • TLD (Top-Level Domain): Detta är den sista delen av ett domännamn, ofta känd som domänändelsen, exempelvis ”.com”, ”.org” eller ”.se”.
  • Subdomän: Detta är en del av ett huvuddomännamn som kan skapas för att organisera och navigera till olika delar av din webbplats, exempelvis ”blogg.minhemsida.com”.
  • DNS-poster (Domain Name System): Detta system översätter domännamn till IP-adresser så att t.ex. webbläsare kan ladda internetresurser.

Hur köper jag ett domännamn?

Att köpa ett domännamn är en relativt enkel process och kan brytas ner i några steg:

Steg 1: Välj en domännamnsregistrerare

En domännamnsregistrerare är en tjänst som låter dig registrera och köpa domännamn. Det finns många olika registrerare att välja mellan, såsom Oderland, Inleed, Loopia eller varför inte stora internationella aktörer som GoDaddy.

Steg 2: Sök efter tillgänglighet

När du har valt en registrerare, använd deras sökfunktion för att se om det domännamn du vill ha är tillgängligt. Om det inte är det, kommer registreraren vanligtvis att föreslå liknande tillgängliga namn.

Steg 3: Registrera och Köp

När du har hittat ett tillgängligt namn, går du igenom registreringsprocessen. Detta innebär vanligtvis att du fyller i personlig information och betalar en avgift. Denna avgift kan variera beroende på TLD och registreraren. Det är viktigt att notera att när du köper ett domännamn, så ”hyr” du det vanligtvis för en viss tid, oftast ett år, med möjlighet (förtur) till förnyelse.

Steg 4: Konfigurera DNS-poster

Här ovanför har vi köpt domännamn genom Inleed, men har namnservrar för webbhotellet Binero/Websupport som vi använder som hosting och hantering av e-post.

När du har registrerat ditt domännamn, kan du behöva konfigurera DNS-posterna för att peka ditt domännamn till en webbserver där t.ex. din hemsidas filer ligger. Detta är nödvändigt för att din webbplats ska bli tillgänglig på internet.

Om du köper ett webbhotell får du ofta två eller fler namnservrar som ska läggas in inställningarna för domännamnet vilket berättar var DNS-posterna kan hämtas för domännamnet.

Sammanfattning

Ett domännamn är din unika adress på internet, vilket gör det möjligt för andra att hitta din webbplats. Processen att köpa ett innebär att välja en registrerare, hitta ett tillgängligt namn, registrera och betala för det, samt konfigurera DNS-posterna. Medan tekniska termer som TLD, subdomän och DNS kan verka förvirrande, är de grundläggande delar av hur domännamn fungerar.

För mer detaljerad information om dessa specifika aspekter, kan du besöka våra andra FAQ-sidor som täcker DNS-poster, TLD, subdomäner och kostnaden för domännamn.

Har du ytterligare frågor? Tveka inte att kontakta oss för mer information och hjälp.