Hem » FAQ » Varför behöver jag eget domännamn?

Varför behöver jag eget domännamn?

Att investera i ett eget domännamn är en viktig strategi för att stärka din närvaro på internet. Detta gäller både för privatpersoner och företag.

De flesta domännamn styrs och hanteras av stora företag på uppdrag av myndigheter och länder. Förutom att vissa namn kan vara skyddade och om vi förutsätter att registreringen av domännamnet inte sker i ont uppsåt så har du förtur på att förnya namnet i all oändlighet, vilket ofta nämns som att man äger ett domännamn.

Medan tjänster som webbhotell eller e-postservrar där du lägger filer kan vara små företag som går i konkurs. Har du däremot koll på ditt domännamn kan du enkelt byta leverantör och dina besökare hittar dig på samma sätt som innan. I teorin behöver de inte ens märka om du byter webbhotell för din hemsida.

Här nedanför ger vi flera exempel på varför ett eget domännamn kan vara viktigt för just dig.

1. Ökad Trovärdighet

Ett personligt domännamn, som [dittnamn].se eller [dittföretagsnamn].com, ger en betydligt mer professionellt intryck än en generisk adress som tillhandahålls av gratistjänster.

För företag innebär detta att kunder uppfattar dem som mer etablerade och pålitliga. En privatperson, som en frilansare eller en konstnär, som använder ett anpassat domännamn för sin portfölj eller blogg, skapar ett starkare personligt varumärke. Du kan t.o.m. ha ett eget domännamn för ditt CV, vilket dessutom kan vara fördelaktigt om du har ett IT-yrke och vill bygga ditt personliga varumärke.

2. Effektivt Varumärkesbyggande

Att välja ett domännamn som matchar ditt företagsnamn eller personliga varumärke gör det enklare för människor att komma ihåg och hitta dig online. Företag som [dittföretag].se eller kreativa projekt som [dinhobby].com blir lätt igenkända. För en bloggare eller influencer kan ett minnesvärt domännamn vara skillnaden mellan att bli ihågkommen eller glömd.

3. Förbättrad Synlighet i Sökmotorer

Ett relevant domännamn kan positivt påverka din position i sökmotorernas resultat.

Alla länkar du får till domänen eller omnämningar i tidningar, partners, forumtrådar och andra ställen är gynnsamma signaler för att din hemsida ska placera sig bra i sökmotorer. Om du byter leverantör med eget domännamn så kan du behålla exakt samma domännamn och förutsättningar. Något som ibland inte går om du väljer gratistjänster och måste då börja om från början.

Ett annat exempel är ett företag som säljer handgjorda skor kan dra nytta av ett domännamn som [handgjordaskor].se. Detta kan öka chanserna att dyka upp i toppresultaten när potentiella kunder söker efter ”handgjorda skor”. Detta brukar beskrivas som EMD (Exact Match Domain) inom SEO och var speciellt stort under en era när Google gav stora fördelar till dessa domännamn. Idag är det inte längre av samma betydelse där ett enkelt varumärke och domännamn kan vara klart mer gynnsamt.

För privatpersoner kan ett namnrelaterat domännamn bidra till att de lättare hittas av potentiella arbetsgivare eller kunder.

4. Fullständig Kontroll och Säkerhet

Med ett eget domännamn har du kontroll över innehållet och utseendet på din webbplats. Det minskar risken för identitetsförväxlingar och ger en säkrare webbnärvaro. Företag kan skydda sitt varumärke och förhindra att andra använder liknande namn, medan privatpersoner kan skydda sitt namn och personliga uppgifter från missbruk.

5. Långsiktig Investering

Att registrera ett domännamn är en investering i din digitala framtid. För företag säkrar det deras varumärke online och ger en stabil plattform för marknadsföring och försäljning. För en individ kan ett domännamn vara en väg till personlig utveckling, som att bygga en professionell portfölj eller starta en egen blogg.

Sammanfattning

Ett eget domännamn är inte bara en teknisk nödvändighet, utan också en strategisk tillgång. Oavsett om du är en enskild person som vill bygga ditt personliga varumärke eller ett företag som strävar efter att etablera en stark närvaro online, är ett anpassat domännamn en viktig del av din digitala identitet. Det ökar din trovärdighet, stärker ditt varumärke, förbättrar din synlighet online, ger dig kontroll och säkerhet, och representerar en långsiktig investering i din digitala närvaro.

De flesta webbhotell är idag så kallade Registrar som hanterar registrering och förnyelse av domännamn. I Sverige är det Internetstiftelsen (IIS) som hanterar TLD för .se/.nu domäner. Du kan däremot inte köpa domännamn direkt från dem men du kan t.ex. göra det genom webbhotell som är registrerade registrar hos dem.

Det är en ganska låg årskostnad för domännamn vilket gör att de flesta privatpersoner och företag kan skydda namn som de finner viktiga. Genom de flesta webbhotellen kan du även registrera flera domännamn.